Hoppa till innehåll

Stor paradvåning på högsta våningsplan, på en av stadens mest eftertraktade adresser

Lorensberg, Göteborg

Götabergsgatan 22

Utgångspris:
27 500 000 kr
Avgift:
11 986 kr*
Antal rum:
8
Boarea:
301 kvm**
Byggår:
1899
Våningsplan:
5 av 5
Hiss:
Ja

*I månadsavgiften ingår värme, vatten samt TV (basutbud).

**Areauppgift enligt mätning 2023-09-07. Enligt lägenhetsförteckning är arean 285 kvm.

Stor paradvåning på högsta våningsplan, på en av stadens mest eftertraktade adresser

Bjurfors Beyond presenterar en lika exklusivt som smakfullt totalrenoverad våning om 301 kvm - 8 rum, balkong, kök, 3 badrum, tvättstuga och gäst-wc.

Beskrivning

Högst upp i den ståtliga byggnaden från 1899 breder de ljusa ytorna ut sig under höga tak i denna smått spektakulära våning om 301 kvm. Den ståtliga åttarumsvåningen är minutiöst totalrenoverad med fokus på exklusiv design, stilrena material och ljusa rumsvolymer. Bland bevarade eller nygjorda detaljer från tiden finns ekparketter med fris, mäktiga fönsterpartier, bröstpaneler, detaljskurna listverk, dubbla spegeldörrar samt en magnifik takrosett. Det fria hörnläget i den höga byggnaden ger panoramautsikt över Vasaparkens skira grönska i kvällssol och från våningens stora soliga balkong syns folklivet på Avenyen knappt 150 meter nerför gatan.

Den stora våningen har detaljrenoverats för att förena ursprungsmiljön med ett samtida cityliv. Resultatet är tre magnifika salonger innefattande sällskapsytor, platsbyggt bibliotek/kontor och en majestätisk matsal. Till detta kommer topputrustat Poggenpohl-kök, fem ljusa sovrum, tre badrum, tre dressing rooms, gäst-wc, separat tvättstuga samt mängder av platsbyggd förvaring.

Föreningens ståtliga tegelbyggnad, i hörnet av Götabergsgatan och Kristinelundsgatan, bär tydliga drag av nyrenässans. Denna strömning, i slutet av 1800-talet, var inspirerad av renässansens konst och arkitektur på 1400–1500-talet. Steget från 1800-talets Göteborg till det medeltida Florens renässanspalats är naturligtvis långt, men visst kan det strama och pompösa ändå anas i den stilrena sekelskiftesexteriören. En snarast pompös ekport kompletterar bilden. Fastigheten ritades av den namnkunnige arkitekten A Westerberg.

Det höga utsiktsläget, bara sekunder från Vasaparken och någon minut till Avenyen, tillhör troligen stadens i särklass mest eftertraktade.

Interiör

Via ett rikt utsmyckat trapphus, med tidstypiska dekorationsmålningar, marmoreringar och schackrutigt golv, når du trappan eller hissen upp till femte och översta våningen (vån 4 i hiss).

ENTRÉHALL
Våningens dubbla entrédörrar är i detaljskuren ek med speglar och stilenligt brandsäkrat glas. Bred enstavsparkett med höga fotlister tar emot i den stora entréhallen där bostadens generösa takhöjd presenterar sig. Rakt fram tronar en nästan takhög, platsbyggd garderobsvägg med stiliserade speglar i en grå kulör. En rundad vägg möter upp längre in i hallen och det vackra ekgolvet försvinner in i våningens djup där spegeldörrarna radar upp sig. Intill garderobsväggen finns plats för hallmöbel under en nästan takhög spegelyta.

GÄST-WC
Till vänster i hallen leder en spegeldörr in till en smakfull gäst-wc. Här finns värmegolv (elburen) i ljusmarmorerad granitkeramik och en väggbröstning i samma material. Wc-stolen är vägghängd och det formrena handfatet är av vitt porslin. Hyllplan av trä pryder i en alkov.

BIBLIOTEK
En hög och djup dörröppning med detaljskuret foder leder in till den mellersta av tre salonger. Parkettgolv i holländsk läggning med fris tar över under det höga taket. Rakt fram tronar två generösa fönsterpartier, där det höga och grönskande läget blir uppenbart. Rummets väggar är klädda med takhöga, platsbyggda bokhyllor i sobert grått. Överst finns traditionell bokhyllebelysning installerat och underst löper låga skåp med stiliserade speglar och smakfulla beslag. En dekorativ trästege kan flyttas för att nå de översta hyllorna. Under de höga fönstren sitter ribbade elementskydd, under smäckra fönsterbrädor i svart granit.

SÄLLSKAPSYTOR
Bakom höga pardörrar till höger öppnar sig en stor och mycket ljus salong i byggnadens höga hörn. Rumsvolymen är påtaglig. Sällskapsytornas två breda fönsterpartier släpper in ljus från två håll och öppnar utsikten över Vasaparkens höga grönska. De vackra listverken och den holländska ekparketten med fris kommer igen under det höga taket där en mycket stor och extravagant takrosett blir rummets givna centerpiece. Tack vare hörnfönstret har du en enastående panoramautsikt längs med parken. Nedanför dig löper den grönskande slänten ner till universitetsbyggnaden. De stora sällskapsytorna är skapade för allt från fest till vardagsliv.

MATSAL
Bakom nästa par spegeldörrar i biblioteket väntar matsalen med drag av stiltrogen festsal. Rummets starka atmosfär präglas av den rundade kortväggen och de två fönsterpartierna mot Kristinelundsgatan. Härinne övergår fotlisterna i traditionell bröstpanel med detaljskurna speglar som angenämt löper längs matsalens väggar. Första intrycket är snudd på spektakulärt med de tidlöst vackra arkitekturlinjerna och den enastående rymden.

BALKONG
Från matsalen kan balkongdörrarna stå öppna mot vår- och sommarkvällens skira grönska och koltrastsång. När kvällssolen silas genom Vasaparkens träd är stämningen mycket speciell. Balkongen är väl tilltagen och rymmer med enkelhet loungemöbler samt ytterligare möblemang. Längs traditionella smidesräcken sitter skyddande glas. Knappt 150 meter nerför gatan ser du folklivet på Avenyen och bortom den skymtar grönskan runt Heden.

INRE HALL
I matsalens välvda vägg leder en spegeldörr ut till en inre hall som till vänster förbinder till entréhallen. Till höger fortsätter golvet in i den stora och mer privata sovavdelningen med fem rum och tre badrum.

KÖK
I nära anslutning till matsalen, ligger våningens stora kök signerat Poggenpohl. Här finns en bred vinkyl i fullhöjd med dörr i rostfritt och glas. Den bakbelysta vinkylen har många vinfack i trä. Två stora fönsterpartier mot innerstadens takåsar släpper in dagsljuset. Köksinredningen är närmast minimalistisk med sina släta fronter och dolda beslag. Intrycket är mycket smakfullt och köket är fullt utrustat med integrerade vitvaror (ugn, mikro, kyl/frys, diskmaskin) från Gaggenau. Både el- samt gasspis från Bora erbjuds. De ljusa arbetsytorna har två underlimmade hoar och blandare med dynamisk design i rostfritt. Ett stort matbord ryms med enkelhet. I köket finns även utgång till trapphuset som tar dig vidare ner till föreningens gård.

TVÄTTSTUGAN
Intill köket, med ingång från hallen, ligger våningens välplanerade tvättstuga med rymlig skåps- och lådförvaring, arbetsyta med underlimmad ho. Här finns självklart också en tvättpelare innefattande tvättmaskin och torktumlare, båda från Miele.

SOVRUM 1
Våningens första sovrum är beläget rakt över den inre hallen från kökets matsalsdel. Ljusinsläppet är nästintill bländande tack vare de dubbla fönsterpartierna högt över gatan. Det massiva golvet med höga fotlister går igen.

SOVRUM 2
I fil med sovrum 1 ligger ytterligare ett sovrum med dubbla fönsterpartier.

DRESSING ROOM
Tillhörande sovrum 1 och 2 finns ett rymligt dressing room med platsbyggd, takhög förvaring i hyllor, lådor och spegelgarderober. Ytan förbinder med spegeldörrar till de två ljusa sovrummen samt ett badrum.

BADRUM 1
Sovavdelningens badrum går i en mycket sober ton med våningens ljusa granitkeramik på golv och väggar. I en egen alkov finns en formren kommod i trä med fristående handfat. Den stilrent designande blandaren är monterad direkt i väggen. Längre in finns vägghängd wc samt dusch bakom glasvägg. Här finns även vägghyllor samt handdukstork. Elburen golvvärme.

MASTER BEDROOM
Den inre hallen fortsätter med garderober och välfyllt teknikskåp med enheter för ljud, klimat mm. Till höger i den inre hallens ände leder en spegeldörr in till en stor och ljus master bedroom-svit med brett fönsterparti.

DRESSING ROOM
I halvöppen planlösning med svitens sovrum finns två separata dressingrooms med platsbyggd, specialdesignad inredning. Här finns fack, hängare, garderober och lådor för alla tänkbara accessoarer.

BADRUM 2
En suite med master bedroom, bakom en spegeldörr, ligger det femstjärniga badrummet med golv och väggar i samma ljusa granitkeramik som i badrum 1. Här finns en bred kommod i trä med två fristående handfat under en stor spegel. De smakfulla blandarna är elegant monterade direkt i väggen. Här finns ett inkaklat badkar, vägghängd wc, handdukstork samt dusch bakom glasvägg. Ett par förvaringsalkover i melerad mosaik samt vägghyllor i trä skapar karaktär åt den sobra interiören. Elburen golvvärme.

SOVRUM 4
På andra sidan om den inre hallen finns en passage som förbinder till ytterligare två sovrum samt ett badrum. Det högra sovrummet har fönster mot innergården, takhöga garderober samt platsbyggt skrivbord med hyllor och skåp.

SOVRUM 5
Det andra sov- eller arbetsrummet ligger i fil och har fönster mot innergården, alkov med hyllor i den svagt rundade väggen samt ett loft med stege.

BADRUM 3
Våningens tredje badrum har väggar i samma ljusa granitkeramik och melerad mosaik liksom badrum 1 och 2. Badrummet erbjuder vägghängd wc, duschhörna, spegelskåp, formren kommod i trä med två fristående handfat. De stilrent designande blandarna är monterade direkt i väggen. Här finns även vägghyllor samt handdukstork. Elburen golvvärme.

ÖVRIGT
Våningen totalrenoverades och byggdes om under 2015, med mycket exklusiva materialval. Inbyggda högtalare installerades, likaså ett avancerat ljussystem. I våningens samtliga rum finns infällda downlights. Samtliga fönster i våningen byttes till nya i samband med totalrenoveringen, utom balkongdörren och matsalsfönstret som istället renoverades.

Ansvarig mäklare

Budgivning pågår

Kontakta mäklaren för mer information gällande budgivningen.

Kontakta mäklare

Läs mer om budgivning

Film

Film Götabergsgatan 22

Bilder

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Göteborg Lorensberg 50:6

Övriga byggnader/utrymmen

Två källarförråd disponeras.

Månadsavgift

Avgift/hyra
11 986 kr

I månadsavgiften ingår värme, vatten samt TV (basutbud).

Ekonomi

Andel i föreningen
11,40001%
Andel av årsavgiften är
11,39944%
Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning
1 413 088 kr

Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning baseras på föreningens skulder/lån minus föreningens räntebärande tillgångar och likvida medel. Beräkningen är gjord och baseras enbart på den senaste tillgängliga årsredovisningen (2022). För mer information kontakta ansvarig fastighetsmäklare.

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
27 500 000 kr
Lägenhetsnummer
11
Våningsplan
5 av 5*
Hiss
Ja
Rum
8
Boarea
301 kvm**

*Våningsplan 5 av 5 (vån 4 av 4 i hiss).

**Areauppgift enligt mätning 2023-09-07. Enligt lägenhetsförteckning är arean 285 kvm.

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
4
Försäkring
500 kr
Summa
500 kr

Driftkostnaden avser hemförsäkring gällande bostadsrättstillägg (ej lösöre).

Kostnad för hushållsel och gas efter egen förbrukning tillkommer.

Driftkostnaden är enbart ett riktvärde och kan variera beroende på avtal och förbrukning.

Byggnadssätt

Byggår
1899
Uppvärmning
Fjärrvärme (bergvärme finns likväl).

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
C

Uteplats/balkong

Stor balkong, läge sydost.

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Vasaberg
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1 433 kr*
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

*Betalas av säljare

Allmänt om föreningen

Bostadsrättsföreningen Vasaberg registrerades 1980-10-02. År 1980 förvärvade föreningen fastigheten Göteborg Lorensberg 50:6.

Föreningen är ett s.k. privatbostadsföretag enligt inkomstskattelagen (1999:1229) och utgör därmed en äkta bostadsrättsförening.

Fastigheten bebyggdes 1899 och består av 1 flerbostadshus. Föreningen upplåter 11 lägenheter med bostadsrätt samt 4 lokaler med hyresrätt. Lägenhetsfördelningen är 1 st 3 rok, 1 st 4 rok, 3 st 5 rok och 6 st större än 5 rok.

Byggnadens totalyta är enligt taxeringsbeskedet 2 860 kvm, varav 2 500 kvm utgör lägenhetsyta och 360 kvm utgör lokalyta.

Exempel på utfört underhåll:
2020 - Fasadrenovering hörnet Götabergsgatan/Kristinelundsgatan
2018 - Målning källare
2018 - Bergvärmeinstallation (övergång till bergvärmeuppvärmning maj 2018 - varmvatten värms via fjärrvärmen)
2018 - Installation källarförråd (gallerförråd installerade)
2018 - Renovering/relining ventilationskanaler kök
2017 - Grundförstärkning
2013/2014 - Uppgradering av avloppsstam (byte av en stam, från 3-tum till 4-tum)
2013 - Kompletterande rörstamsbyte (relining av källarens vertikikala avloppsrör )
2011 - Installation av elkablar i stuprännor
2010 - Blästring och ommålning av balkonger
2010 - Ommålning av fönster (yttre underhåll)
2006 - Renovering av tak (renovering, ytbehandling och målning)
2006 - Lägenhetsdörrar (brandsäkring)
2003/2004 - Fasadrenovering inkl balkonger
2002 - Rörstambyte (rörinfodring av plast)
1985 - Omläggning av tak

Enligt årsredovisning 2022 följer föreningen en underhållsplan som upprättades 2016 och sträcker sig fram till 2030. Sedan mars 2023 används enbart fjärrvärme och ingen bergvärme. Föreningen avser och planerar för vindsbyggnation där tanken är att vindslägenheter ska byggas. I samband med detta planeras bland annat takrenovering/byte samt fönsterbyte/målning ut mot gata.

Ekonomisk förvaltning sköts via SBC. Föreningens belåningsgrad uppgår enligt årsredovisningen 2022 till 6 099 kr/kvm, vilket är helt normalt för bostadsrättsföreningar i centrala Göteborg. Hyreslokalerna genererar goda hyresintäkter. Föreningens månadsavgifter är lägre än snittet för bostadsrättsföreningar i centrala Göteborg. Framtida avgiftshöjningar finns inte beslutade i dagsläget (avstämt med styrelsemedlem 2024-02-13).

All typ av renovering i bostadsrätterna ska godkännas av föreningens styrelse.

Föreningen har tecknat kollektivt bostadsrättstillägg.

För mer information om föreningen vänligen läs senaste årsredovisningar samt kontakta föreningens styrelse.

Parkering

För dig som är folkbokförd på adressen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Göteborgs Stad.

Externa parkeringsgarage finns även i närområdet.

TV/bredband

TV och internet via Telia (fiber). ”Streaming Lagom” ingår i månadsavgiften.

Gårdsplats/innergård

Innergård finns.

Gemensamma utrymmen

Gemensam tvättstuga finns ej.

Plats för cyklar och barnvagnar finns i förvaringsrum på innergården.

Bostadsbeskrivning

Digital beskrivning

Om Lorensberg

Mäklaren om Lorensberg

LORENSBERG ÄR EN STADSDEL MED NÄRHET TILL ALLT
Genom hjärtat av Göteborg där pulsen slår som hårdast, löper Avenyn med sina butiker, restauranger, kaféer och de klassiska nattklubbarna. Men Lorensberg är så mycket mer än bara Avenyn. Kvarteren har gamla anor och ett högt kulturhistoriskt värde och här har du nära till allt. Mer centralt än så här kan man helt enkelt inte bo.

KLUBBKIDS OCH KULTURTANTER
Hela Lorensberg andas historia. Det var här stadens societet skulle bo när den förnäma stadsdelen planerades på 1860-talet. Sedan dess har de stora, pampiga stenhusen i Jugend-, nationalromantik och tjugotalsklassicism fått sällskap av funkishus från 1930-tal och tillsammans med nyare hus från 70- och 80-talen skapar de den storstadskänslan som är så typisk för Lorensberg.

Carl Milles Poseidon har blivit en symbol för Göteborg där han ståtligt tittar ut över Avenyn, omringad av Konstmuseet, Stadsteatern och Konserthuset. Platsen byggdes till Jubileumsutställningen 1923 och är i nyklassicistisk stil. Här i finkulturens centrum är det inte långt till andra nöjen och Avenyns trendiga klubbar. På parallellgatan Södra vägen hittar du ett pärlband av restauranger för alla smaker och många fina mindre butiker och mysiga kaféer. Det centrala läget till trots uppstår ett skönt lugn så snart man viker av från huvudgatorna.

NÄRA TILL ALLT
Mitt i Göteborg är det aldrig långt att ta sig någonstans. I stadsdelen finns ett stort utbud av förskolor, grundskolor och gymnasium. Flera buss- och spårvagnslinjer löper genom stadsdelen och Korsvägen, Valand och Hedens busscentral är tre av stans viktigaste knutpunkter.

Snett bakom Götaplatsen planeras det för det nya området Cirkus Lorensberg, med bostäder och lokaler. Social och ekologisk hållbarhet kommer att prägla området och ska bidra till att hela Lorensberg blir en influens som inbjuder till ett gott vardagsliv och möten i innerstadsmiljö.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Lorensberg? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Götabergsgatan 22

Götabergsgatan 22

411 34 Göteborg

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Götabergsgatan 22

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND
}