Hoppa till innehåll

Funkisvilla om 205 kvm med ljusa, mäktiga rumsvolymer och ikoniska detaljer

Örgryte - Skår, Göteborg

Långåsliden 36

Utgångspris:
13 900 000 kr
Antal rum:
7
Boarea / Biarea:
205 kvm / 140 kvm
Tomtarea:
640 kvm
Byggår:
1937

Funkisvilla om 205 kvm med ljusa, mäktiga rumsvolymer och ikoniska detaljer

Bjurfors Beyond presenterar en enastående ljus och detaljrik funkisvilla med friköpt tom, på högt läge och tomtgräns mot Delsjöområdets vilda natur.

Beskrivning

Det höga funkishuset vänder sin stående brädfasad ut mot den fridfulla villagatan. Stora, stiltrogna fönsterpartier tittar ner under det svagt sluttande tegeltaket. På villans baksida reser sig den grönskande branten. Närmaste granne, däruppe på höjden, är Delsjöområdets vilda natur. Hela kvarteret känns upphöjt över staden, inbäddat i intensiv fågelsång och yvig lövskog.

De tysta och lugna kvarteren, stadens sista utpost mot Delsjöområdet, ligger fågelvägen bara en dryg kilometer från Korsvägens folkliv. Det är dock mycket svårt att fatta när kvällssolen glöder i trädgårdarnas trädtoppar. Den stilenliga funkisvillan stod klar 1937, och längs den långa gatan reser sig mäktiga villor från samma period. Husets ljusa och luftiga interiör är om 205 kvm och sju stora rum. Biarean är om hela 140 kvm fördelat på vinds- och källarplan samt garage. Huset är renoverat i omgångar med stor kärlek till den formrena arkitekturen och det snudd på spektakulära inflödet av ljus. Över en till stor del öppen planlösning sveper ekparketterna ut i flera olika läggningar under de genomgående höga taken. Utöver de stora och vackra fönsterpartierna svämmar villan nästan över av tidlöst vackra detaljer i rena naturmaterial; som mängder av blyinfattade fönster, stiliserad stuckaturer, takrosetter, ekdetaljer, öppen spis, skjutbara spegeldörrar i original, smäckra fönsterbrädor i marmor, elementskydd mm. Det mycket stora och samtida kökets formrena design samsas med fönsterpartier i original. I matsalen skapar kortväggen närmast heltäckande, skjutbara glaspartier mot den grönskande sluttningen en mycket speciell atmosfär. På övre plan finns ytterligare sällskapsytor samt fyra stora sovrum. Häruppe ligger master bedroom en suite med eget, nyskapat badrum och walk-in-closet. Vindsplanet rymmer ett stort allrum med tak- och väggpanel. Villan har bland annat upp till fyra stora sovrum, sällskapsytor på två plan, tre badrum, öppen spis, exklusivt utrustat kök, spektakulär matsal, gäst-wc, platsbyggd förvaring, två balkonger, separat wc, garage, bastu, vinkällare, stor tvättstuga och flera stora källarförråd. Du rullar ner till city på några minuter och närmaste golfgreen ligger ca hundra meter bort.

Interiör

Parkera i villans garage med eldriven port. Villans entré ligger under tak, en halvtrappa upp från gatan där en svart smidesgrind bjuder in besökaren. Ytterligare en trappa med tidsperiodens ikoniska smidesräcken leder upp till entrédörren i massiv ek med fyra långsmala glaspartier och ett högt överfönster.

ENTRÉHALL
Det gör att ljuset vackert faller in över entréhallens ekparkett i trestavsläggning. Villans genomgående ansenliga takhöjd blir uppenbar. Under två högt placerade, blyinfattade originalfönster med målat glas finns en nydesignad hatthylla med hängare i ek och vitmetall. Till höger presenterar sig entréplanets öppna planlösning.

GÄST-WC
Rakt fram, bakom funkisens stiliserade spegeldörr med trycken i mässing, ligger ett gäst-wc. Även här finns ett högt placerat, blyinfattat fönster i original. På golvet ligger melerad mosaik och väggarna har vitt helkakel. Ett fristående, runt porslinshandfat vilar på en skiva i massiv ek.

INRE HALL
En stor, ljus och generös inre hall med fiskbensparkett får massivt ljus från ett stiltroget fönsterparti. Den smäckra fönsterbrädan är i svart marmor. Undertill finns ett elegant elementskydd i vitt ribbträ. En tidstypisk trappa i massiv ek vrider sig upp till övre plan. Den inre hallen förbinder även till köket.

SÄLLSKAPSYTOR
I fil och halvöppen planlösning öppnar sig villans strålande ljusa sällskapsytor. Fiskbensparketten sveper in under det breda valvet. Rumsvolymen är nästintill mäktig. Här slår 30-talets stora och mondäna ytor igenom under högt tak med stiliserad stuckatur och nätt takrosett. Den högra väggen består av ett närmast heltäckande perspektivfönster med drag av burspråk. Den långa fönsterbrädan över de diskreta elementskydden är i svart marmor. Ljuset faller in i kaskader över de öppna ytorna från två håll, det andra fönstret är vackert blyinfattat. I det stora rummet samlas gästerna för fest och mingel. Familjen kurar framför brasan en extra novembrig kväll. Den smäckra öppna spisen tronar i ett hörn, utförandet är tidsenligt formrent i vitputs och marmor.

MATSAL
Bakom dubbla, skjutbara spegeldörrar överraskar nu villan totalt. Den stora matsalens bortre vägg har ett närmast heltäckande glasparti. Utanför står trädgårdens branta sluttning som en grönskande vägg bortom kortklippta gräsytor. Även den högra väggen har ett extra brett fönsterparti i husets stil. Det skapar ett massivt ljusspel över fiskbensparketten. När det enorma glaspartiet öppnas mot sommarblommor och fågelsång knyts ytorna ihop med den skyddade trädgården. Detaljer som stuckatur, takrosett, elementskydd och smäckra fönsterbräder kompletterar den stilrena tonen. Det stora, nästan kvadratiska rummet rymmer stora middagar och stark atmosfär.

KÖK
I det mycket stora köket har vår tids design och bekvämlighet fått ta över, men med funkisens tidlöst rena ideal bevarade i fönsterpartier och dubbla altandörrar. På golvet vilar trestavsparkett och köket är centrerat runt en större köksö i svart som är öppen för sittande från två håll. Detta är hemmets absoluta mittpunkt. Tillsammans med den vita, formrena inredningen och arbetsytor i svart ger det interiören en tydligt grafisk ton. På två av väggarna finns rymlig, vägghängd förvaring med minimalistiskt slätvita fronter och dolda beslag. Ett av dessa väggskåp livar upp i en härligt knallig, orange ton. Köket är exklusivt utrustat med integrerade vitvaror och inslag av rostfritt. Här finns bland annat tre ugnar, induktionshäll samt maffig kyl och frys med bred låda och isfunktion. Via altandörrarna kommer du ut på en traditionell träveranda med trappor ner till trädgården. Från köket leder en halvtrappa ner till en groventré med glasad spegeldörr.

ÖVRE SÄLLSKAPSYTOR
Uppe i den inre hallens stilenliga ektrappa sitter ett stort och runt funkisfönster med böljande blyinfattning och råglas. Häruppe sträcker fiskbensparketten ut sig över ytterligare sällskapsytor. Det är fortsatt högt till tak och arkitekturlinjerna är tidlöst rena med slätvita väggar och vita spegeldörrar. Ytan känns given för tevespel och seriemaraton.

SOVRUM 1
Sällskapsytorna förbinder till fyra sovrum, placerade i den stora villans hörn. Direkt till höger ligger ett ljus sovrum som känns tänkbart som arbets- eller barnrum. Ekparketten har en mycket vacker och ovanlig läggning och villans typiska fönsterparti kommer igen.

MASTER BEDROOM-SVIT
På andra sidan om sällskapsytorna ligger ett stort och ljust master bedroom. Fönsterpartierna släpper in ljuset från två håll och ute på balkongen öppnar sig den höga utsikten ner mot city. Tornet på Örgryte gamla kyrka sticker upp över grönskan i slutet av sluttningen. Sovrummet ligger en suite med stor walk-in-closet bakom spegeldörr. Rummets andra dörr leder in till svitens nyskapade badrum.

BADRUM 1
Badrummet går i en sobert ljus ton med ljusgrå klinker och väggar med vitt helkakel. Det högsmala fönstret har frostat glas och härinne finns vägghängd wc, formren kommod med dubbla handfat, handdukstork samt duschhörna bakom glas.

SOVRUM 3
Via en passage når du ytterligare två stora och ljusa sovrum, placerade i villans två hörn mot trädgården och den grönskande branten. Det högra har trestavsparkett och stora glaspartier i två väderstreck. Dubbla glasdörrar leder ut till en mindre balkong.

BADRUM 2
In mot trädgården vetter även det andra badrummets fönsterparti. Även det är stort och har klinker med golvfris, helkaklade väggar, dubbla handdukstorkar, kommod med dubbla handfat samt rymlig duschhörna bakom glasväggar. I fil ligger ett separat wc med helkakel, wc samt handfat.

SOVRUM 4
Det sista sovrummet går i samma stil som de övriga med ekparkett och brett fönsterparti mot trädgården och den höga grönskan.

VINDSPLAN
Bakom en spegeldörr i övre planets sällskapsytor finns en trappa upp till det stora vindsplanets öppna planlösning. Tak och väggar, med blygsamma inslag av snedtak, är i vit träpanel. I mitten av den stora ytan skapar den vitputsade murstocken rumslighet. Det stora rummet har breda fönsterpartier i gavlarna och den bortre delen känns lämplig som gäst- eller tonårsavdelning. Häruppe finns mycket rymlig förvaring i sidoväggarna.

KÄLLARPLAN
Den stora källaren nås via en trappa från groventrén invid köket. Direkt till höger finns ett stort förråd och rakt fram finns villans verkstad och teknikrum med bland annat bergvärmeenheten. Härifrån kommer du direkt ut i garaget.

VINKÄLLARE
Till vänster om trappan finns en stor vinkällare med vitputsade väggar och grafitgrå golvklinker i förbandssättning. Längs den högra väggen finns ett stort, platsbyggt vinställ i ek. Och till vänster finns takhöga hyllor för rymlig förvaring av torrvaror mm.

TVÄTTSTUGA
Här nere finns även den mycket stora tvättstugan med mosaikgolv, helkakel, arbetsyta, vask samt maskiner i bra arbetshöjd.

BASTU
En spegeldörr i tvättstugan leder in till ett badrum med dusch och ingång till en stor bastu i traditionell stil.

Ansvarig mäklare

Bilder

  • Fastighetskarta. Långåsliden 36 - Bjurfors
    Fastighetskarta

Planritning

Planlösning

Entréplan

Planlösning

Övre plan

Planlösning

Vindsplan

Planlösning

Källarplan

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Bö 86:20

Ekonomi

Taxeringsvärde
8 510 000 kr
Byggnadsvärde
3 837 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
1
Hushållsström
19 286 kr
Värme
5 145 kr
Försäkring
7 500 kr
Vatten/Avlopp
7 800 kr
Summa
39 731 kr

Villan har både fjärrvärme och bergvärme, under posten uppvärmning är kostnaden för fjärrvärmen. Bergvärmen ingår i el-kostnaden. I va kostnaden ingår kostnaden för renhållning.

Det nya taxeringsförslaget är 11 460 000:-

Pantbrev

Det finns 20 st pantbrev uttagna om sammanlagt 5 150 000 kr

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
B
Energideklarationsdatum
2023-12-01

TV/bredband

Fiber

Planbestämmelser

Stadsplan (1935-08-16) Tomtindelning (1934-09-05) Stadsplan (1934-07-27)

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
13 900 000 kr
Rum
7
Antal sovrum
7
Boarea
205 kvm*
Tomtarea
640 kvm
Biarea
140 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan med källare och inredd vind
Byggår
1937
Fasad
Trä
Grund
Betong
Stomme
Trä, betong
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme och bergvärme
Takbeklädnad
Takpannor
Fönster
2-glas
Grundmur
Betong

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Bostadsbeskrivning

Digital beskrivning

Om Örgryte - Skår

Mäklaren om Örgryte

Som ett av Göteborgs allra mest centrala villaområden har Örgryte alltid varit eftertraktat och det finns inget som tyder på att intresset avtar. Örgryteborna själva tycker att man inte kan bo bättre och det är lätt att hålla med. För hur fantastiskt är det inte att åt ena hållet ha hela centrala stan på lagom avstånd och åt andra hållet Göteborgs största naturområde Delsjön som trädgård. Allt i ett lugnt och rofyllt område som domineras av vackra villor från 1900-talets första hälft.

SLOTTSBYGGNADER OCH FOLKHEMSFUNKIS
Örgryte har en spännande och anrik bakgrund med många kulturhistoriskt intressanta byggnader, som Wilhelmsberg, Stora Torp och Villa Odinslund. När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar.

Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild, med främst villor för en välbeställd medelklass.

Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans med lätt krökta gator och promenadstråk en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.

GAMLA ANOR OCH MODERNA LÄGENHETER
Örgryte har det perfekta läget: storstadspuls runt ena hörnet och promenadstråk och motionsmöjligheter runt andra. Jobbar man i centrum tar man sig gärna dit till fots och blickar man ut över stan känns det som att man bor mitt i, fast med ett stillsamt lugn i den omedelbara närheten. Huvudleden Delsjövägen ringlar sig från Sankt Sigfrids plan genom Örgryte och bort mot torp och Kålltorp.

Söder om vägen ligger Skår med bostadshus i utpräglad funkisstil, medan husen i de norra och östra delarna började byggas tidigare och har nyklassisistisk och nationalromantisk stil. Fortsätter du längs Delsjövägen kommer du fram till Torp, där tv-huset tidigare låg och där 500 nya bostäder blev färdigbyggda under 2017.

Området har fått sitt namn av herrgåden Stora Torp som ligger en bit in i skogsbrynet. Strax intill ligger tennisklubben GLTK med många banor både ute och inne.

VINTERPARADIS OCH BLOMMANDE TRÄD
Bor du i Örgryte blir Skatås och hela Delsjö-området en självklar del av vardagen som ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser, promenader och träning – året om. Vintertid när snön har lagt sig väljer många att åka skidor både längs de uppkörda spåren i Delsjön eller nedför Brudareback-en, som har knapplift och konstsnö. En ledig dag tar man gärna en promenad ut i Delsjöterrängen och har man bott ett tag i området hittar man snart egna småstigar och hemliga svampställen. Men det finns även många fina promenadstråk mellan husen. Promenerar du längs Delsjöbäcken, förbi Ekmanska och Bö kan du få en skymt av öring i bäcken. Längsmed växer också bland annat bok, ek och al och i april-maj blommar magnolian.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Örgryte? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Långåsliden 36

Långåsliden 36

41270 Göteborg

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Långåsliden 36

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND
}