Hoppa till innehåll

Ljusa salonger, tidlösa 20-talsdetaljer och äkta material i Örgrytevilla på högt och grönskande läge

Örgryte, Göteborg

Anneholmsgatan 2B

Antal rum:
9
Boarea / Biarea:
218 kvm / 140 kvm*
Tomtarea:
543 kvm
Byggår:
1928

*Enligt mätprotokoll 2024-04-09

Ljusa salonger, tidlösa 20-talsdetaljer och äkta material i Örgrytevilla på högt och grönskande läge

Bjurfors Beyond presenterar en stor och elegant 20-talsvilla på högt och grönskande läge. Bevarade originaldetaljer balanseras med stilsäker design.

Beskrivning

Grönska och koltrastkvitter omsluter trädgårdens kortklippta gräsytor och stenlagda terrasser i flera etage. Ut mot den fridfulla villagatan vänder 20-talsvillan sin ståtliga träfasad, linoljemålad i klassiskt Djurgårdsgrönt. Under de höga, stiltrogna fönsterpartierna med överstycken sitter speglar och det breda glasburspråket har detaljskuren dekor och välvt tak. Vissa sommarkvällar är Göteborgshimlen alldeles röd över den grönskande branten ner mot staden. Trots att Gothia Towers sticker upp – knappt 800 meter ner – är det svårt att tro att du faktiskt kan cykla ner till city på under fem minuter.

Den vackra villan om 218 kvm byggdes 1928. Den är i omgångar totalrenoverad med en stor respekt för originalmiljöns eleganta salonger och tidlösa detaljer. Fasad, snickerier och plåtarbeten renoverades i grunden 2023 med hjälp av byggnadsantikvarisk expertis. Linoljefärg genomgående. Villan har nästan genomgående ekparkett i fisk- respektive trestavsläggning och i de höga taken finns inslag av tidsperiodens stiliserade stuckaturer. De höga fönsterpartierna, med bänkar i marmor över elementskydd i Mahogny, ger de stora rumsvolymerna kaskader av ljus från flera håll. I passager och inre hallar radar spegeldörrarna upp sig i en ofta överraskande planlösning. Villans en gång cigarrdoftande herrum, rymmer nu ett stort och ljust kök med samtida inredning och arbetsytor i ljus marmor och förzinkat plåt. I öppen planlösning ligger en mycket stor matsal med burspråk och öppen spis. Bakom skjutbara spegeldörrar, öppnar sig så de ljusa sällskapsytorna med småspröjsade glasdörrar ut till trädgårdens trädäck och terrasser. På detta plan finns även allrum, gäst-wc, klädkammare och groventré. På övre plan finns totalt fyra sovrum, tvättstuga och två badrum varav det ena går i fransk 20-talsstil. Det senare badrummet ligger en suite med villans stora och romantiska master bedroom med traditionell träbalkong över trädgården. Villan har genomgående platsbyggd förvaring och på det oinredda vindsplanet finns omfattande förvaringsytor under det skyhöga sadeltaket, samt möjlighet till ytterligare bostadsytor med hög utsikt över staden. I villans källarplan är de tjocka grundmurarna vitkalkade med djupa fönsternischer. Här nere finns allrum, sovrum samt ett tredje badrum. Från allrummet leder en dörr ut till garaget med dubbla dörrar ut till uppfarten. Det höga läget tillhör ett av Örgrytes mest fridfulla, knappt 300 meter från Delsjöområdets vilda natur med golfbana, badplats och löpspår genom lövskogen.

Interiör

Den lite hemliga gatan slingrar sig genom det grönskande villakvarteret. Parkera på den stenlagda uppfarten framför garaget. Följ stentrappan som löper upp i grönskan vid villans ståtliga entré med granittrappa och tidstrogen spegeldörr. Den är flankerad av smäckra kolonner som bär upp det välvda plåttaket med detaljskuren dekor.

ENTRÉHALL
Entrédörrens överfönster med rund spröjs kastar ljus över hallens golv i Kolmårdsmarmor. Det är högt i tak och tidsperiodens detaljer radar upp sig med detaljskurna listverk och stiliserade spegeldörrar med stilenliga trycken i mässing. Rakt fram finns ett kapprum med platsbyggd förvaring och in till höger syns det ljusa köket.

GÄST-WC
Till vänster finns ett gäst-wc med rejäl takhöjd, ljust golvklinker samt handfat och wc i stiltrogen design.

KÖK
En vackert oljad fiskbensparkett tar över i det stora köket med fönster i två väderstreck och härlig rumsvolym. Det höga läget i branten och över den lugna villagatan blir uppenbart. Knappt 800 meter ner ser du Gothia Towers sticka upp invid Korsvägen. Kökets inredning går i formrent gräddvitt med dolda beslag och arbetsytorna är i ljus marmor med underlimmad ho. En fin detalj är inslaget av förzinkat plåt på en del av arbetsytorna och på djupa vägghyllor. Stänkskydden är i ljus marmor. Ytorna är centrerade kring en köksö med arbetsytor i marmor och ek samt en gasspis från Zanussi, under en stilren fläktkåpa i gräddvit plåt. Det stora kökets sobra ton kompletteras av de detaljskurna fönsterpartierna med originalbeslag. Under de djupa fönsterbänkarna i ljus marmor sitter elementskydd i ribbad mahogny. Vitvarorna är integrerade och du som har tröttnat på rostfritt har hamnat rätt. När det begav sig var det i detta rum som herrarna tände sina cigarrer efter middagarna.

MATSAL
Den oljade fiskbensparketten med fris fortsätter i den mycket stora matsalen i öppen planlösning. Den snart hundraåriga atmosfären är bevarad. Ljuset forsar in från tre håll via det vackra burspråkets fem höga fönster som breddar panoramat över grönskan. En fönsterbräda i svart granit löper över stiltrogna elementskydd i mahogny och känslan av stora, ljusa och eleganta rumsvolymer är omedelbar. Bakom dubbla altandörrar skymtar trädgården och en gråtrist höstkväll sprakar björkveden i den vitputsade hörnspisen. I taket sitter sparsmakad stuckatur och när ljusen brinner på det festdukade borden känns atmosfären nästan historisk. En junikväll står altandörrarna öppna, kvällens gäster tar trappan ner till en kvällssolig terrass med Ölandssten.

SÄLLSKAPSYTOR
Dubbla, skjutbara spegeldörrar i detaljskuret original leder in till planets stora och ljusa sällskapsytor i fil. Fiskbensparketten följer med in och detaljer som fönsterpartier, elementskydd, dubbla spegeldörrar och stuckaturer kommer igen. Ljuset faller in från två väderstreck och ovanför spegeldörrarna till vänster sitter överfönster med rund spröjs. Mot trädgården på villans baksida sitter dubbla, småspröjsade glasdörrar.

TRÄDGÅRD & TERRASSER
De leder ut till ett nybyggt trädäck som löper längs med hela långsidan och öppnar två uteplatser i villans båda hörn. I ett övre etage breder gräsytorna ut sig längs en vacker granitmur med klättrande grönska. Trädgården är omfamnad av buskar och träd och platsen känns insynsskyddad och privat. En stensatt uteplats med ett platsbyggt stenbord tronar högt i ett av trädgårdens hörn. De fyra terrasserna är placerade utifrån solens vandring under dagen

ALLRUM
I vinkel med sällskapsytorna, bakom de dubbla spegeldörrarna med överfönster, ligger ett allrum med fönsterparti i villans gavel mot gatan. Här är tonen mer samtida med platsbyggd förvaring, formrena elementskydd och mörkbetsad trägolv. Via en passage med dörr till källartrappan kommer du ut i entréhallen igen och in mot trädgården finns en groventré med kalkstensgolv och platsbyggd klädförvaring.

SOVRUM 1
Följ den vitmålade trätrappan från entréhallen upp till villans övre plan. Den stiltrogna ledstången är i ek med beslag i vitmetall. Två stora fönsterpartier uppe i gavelsidan ger ljus åt den övre hallen med trestavsparkett i ek. Till vänster ligger ett mindre sov-, gäst- eller arbetsrum med fönster i gaveln och trestavsparkett. Rummet har en platsbyggd garderob.

BADRUM 1
På andra sidan hallen finns en passage med fönster i gaveln och spegeldörr in till ett helkaklat badrum. Här finns wc, handfatskommod och dusch bakom glasdörrar.

TVÄTTSTUGA
Från passagen når du även en ljus och välplanerad tvättstuga med kakelbröstning, fönster mot trädgården, arbetsytor, vask, förvaring torkskåp, torktumlare och tvättmaskin.

SOVRUM 2
Längre fram i den inre hallen, med två fönster i en kupa och utsikt över den grönskande sluttningen, ligger ett sovrum med trestavsparkett. Även här finns en platsbyggd garderob.

SOVRUM 3
Längst in i hallen leder en spegeldörr in till ett större sovrum. Vinkelrummet är ljust och blont med fönster i två väderstreck och vitmålat golv. I rummets vinkel, där utsikten mot Gothia Towers öppnas från fönsterkupan, finns en arbetsplats. På en av långväggarna finns en formrena garderobsvägg med platsbyggda skåp och lådor i slätvitt, bakom en dörr döljer sig en klädkammare.

MASTER BEDROOM
Nu överraskar villan återigen med en stort, stilfullt och mycket ljust master bedroom en suite med badrum. Trestavsparketten kommer igen och i gavelsidan sitter ett högt fönsterparti med takhöga, platsbyggda garderober på varsin sida. Fronterna har stiliserade speglar och stiltrogna beslag. Rummet har även en klädkammare och en varm sommarnatt står de dubbla glasdörrarna till den långa balkongen med vita träräcken på glänt. Nedanför vilar trädgårdens gröna dunkel under den ljusa himlen.

BADRUM
Bakom en spegeldörr i sovrummet ligger det tidlöst vackra badrummet med periodens svartvita kakelmosaik och en stiltrogen panelvägg med speglar. Det fristående badkaret och väggarna med vitglaserat kakel, satt i helförband, för tankarna till en fransk boudoir. WC-stolen har stiltrogen design och det fristående handfatet, med traditionella kranar, vilar på en ljus marmorskiva. Handfatatets smäckra underrede med förvaring är i zinkplåt. En kul detalj är panelväggens dolda lucka där smutskläderna kan kastas rätt in i tvättstugan.

VINDSPLAN
Ytterligare en vitmålad trätrappa leder upp till det stora och överraskande ljusa vindsplanet. De två gavelfönstren har rundad överdel. Det är öppet upp till nock där bjälkar och reglar är synliga. Förvaringsmöjligheterna är närmast bottenlösa och möjligheterna att skapa ytterligare bostadsytor – kanske ett allrum eller en ateljé – är bokstavligen stora. Utsikten är milsvid häruppe.

ALLRUM
Nedanför källartrappan breder terrakottafärgad klinker ut sig i ett stort allrum. I de tjocka, vitkalkade grundmurarna finns djupa fönsternischer. Här finns platsbyggd förvaring och ytan känns given för tevespel och tonårshäng.

SOVRUM
I fil ligger ett sov- eller gästrum med klinker, fönster och vitkalkade väggar.

BADRUM
En dörr i sovrummet leder in till ett stort badrum med klinker. Här finns handfat, wc och badkar.

GARAGE
Via allrummet når du villans garage med källarfönster och dubbla dörrar ut till uppfarten.

Ansvarig mäklare

Bilder

  • Fastighetskarta

Planritning

Planlösning
Planlösning
Planlösning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Bö 56:17

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Rum
9
Antal sovrum
4
Boarea
218 kvm*
Tomtarea
543 kvm
Biarea
140 kvm

*Enligt mätprotokoll 2024-04-09

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan med källare och vind
Byggår
1928
Fasad
Trä
Grund
Natursten
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme, el golvvärme i badrum
Takbeklädnad
Takpannor
Fönster
2-glas kopplade fönster

Besiktning

Besiktigad
Ja

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Planbestämmelser

Tomtindelning (1929-03-14) Stadsplan (1928-11-09)

TV/bredband

Fiber

Parkering

Parkering och garage

Ekonomi

Taxeringsvärde
8 188 000 kr
Byggnadsvärde
3 693 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Driftskostnad (per år)

Hushållsström
17 766 kr
Värme
39 543 kr
Försäkring
7 000 kr
Renhållning
4 000 kr
Vatten/Avlopp
5 000 kr
Summa
73 309 kr

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
E
Energideklarationsdatum
2024-04-09

Pantbrev

Det finns 3 st pantbrev uttagna om sammanlagt 4 000 000 kr

Om Örgryte

Mäklaren om Örgryte

Som ett av Göteborgs allra mest centrala villaområden har Örgryte alltid varit eftertraktat och det finns inget som tyder på att intresset avtar. Örgryteborna själva tycker att man inte kan bo bättre och det är lätt att hålla med. För hur fantastiskt är det inte att åt ena hållet ha hela centrala stan på lagom avstånd och åt andra hållet Göteborgs största naturområde Delsjön som trädgård. Allt i ett lugnt och rofyllt område som domineras av vackra villor från 1900-talets första hälft.

SLOTTSBYGGNADER OCH FOLKHEMSFUNKIS
Örgryte har en spännande och anrik bakgrund med många kulturhistoriskt intressanta byggnader, som Wilhelmsberg, Stora Torp och Villa Odinslund. När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar.

Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild, med främst villor för en välbeställd medelklass.

Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans med lätt krökta gator och promenadstråk en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.

GAMLA ANOR OCH MODERNA LÄGENHETER
Örgryte har det perfekta läget: storstadspuls runt ena hörnet och promenadstråk och motionsmöjligheter runt andra. Jobbar man i centrum tar man sig gärna dit till fots och blickar man ut över stan känns det som att man bor mitt i, fast med ett stillsamt lugn i den omedelbara närheten. Huvudleden Delsjövägen ringlar sig från Sankt Sigfrids plan genom Örgryte och bort mot Torp och Kålltorp.

Söder om vägen ligger Skår med bostadshus i utpräglad funkisstil, medan husen i de norra och östra delarna började byggas tidigare och har nyklassisistisk och nationalromantisk stil. Fortsätter du längs Delsjövägen kommer du fram till Torp, där tv-huset tidigare låg och där 500 nya bostäder blev färdigbyggda under 2017.

Området har fått sitt namn av herrgåden Stora Torp som ligger en bit in i skogsbrynet. Strax intill ligger tennisklubben GLTK med många banor både ute och inne.

VINTERPARADIS OCH BLOMMANDE TRÄD
Bor du i Örgryte blir Skatås och hela Delsjö-området en självklar del av vardagen som ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser, promenader och träning – året om. Vintertid när snön har lagt sig väljer många att åka skidor både längs de uppkörda spåren i Delsjön eller nedför Brudarebacken, som har knapplift och konstsnö. En ledig dag tar man gärna en promenad ut i Delsjöterrängen och har man bott ett tag i området hittar man snart egna småstigar och hemliga svampställen. Men det finns även många fina promenadstråk mellan husen. Promenerar du längs Delsjöbäcken, förbi Ekmanska och Bö kan du få en skymt av öring i bäcken. Längsmed växer också bland annat bok, ek och al och i april-maj blommar magnolian.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Örgryte? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Anneholmsgatan 2B

Anneholmsgatan 2B

41267 Göteborg

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Anneholmsgatan 2B

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND