Hoppa till innehåll

Funkisvilla omfamnad av grönska – med ljusa rumsvolymer, högt läge och ikoniska detaljer

Örgryte, Göteborg

Hackspettsgatan 25

Utgångspris:
13 900 000 kr
Antal rum:
8
Boarea / Biarea:
206 kvm / 105 kvm*
Tomtarea:
644 kvm
Byggår:
1945

*Areauppgifter enligt mätning 2024-05-06

Funkisvilla omfamnad av grönska – med ljusa rumsvolymer, högt läge och ikoniska detaljer

Bjurfors Beyond presenterar en stor och ljus treplansvilla i funktionalistisk stil. Den grönskande hörntomten ligger högt, med utsikt ner mot city.

Beskrivning

Pampig villa på friköpt villatomt med uteplatser som är omfamnade av fågelsång och skyddande grönska. Den vackra funkisvillan reser sina tre plan med vitputsad fasad, i sluttningen ner mot stan. De stiltrogna fönsterpartierna, den rundade balkongen och den typiska entrén kompletterar bilden. Ett par hundra meter upp från hörntomten tar Delsjöområdets vilda natur över, närmsta golfgreen ligger knappt 400 meter bort. Samtidigt rullar du med cykeln ner till city eller hoppar på bussen som tar knappt 10 minuter .

Den stora villan släpper ut sina ekparkettytor över villans 206 kvm. De stora rummen har högt i tak och ljuset forsar in i kaskader från klassiska panoramafönster. Här finns stora sällskapsytor på två plan och upp till fem sovrum. Finns möjlighet till ytterligare två vid behov. Villan stod klar 1945 och funkisens rena formspråk är kombinerat med 40-talets tidlösa detaljer, därför valdes huset som direktörsvillan i inspelningen av SVTs serie "Vår tid är nu". Den omfattande renoveringen har haft en väl avvägd respekt för ursprungsmiljön och kvar finns inte bara den öppna planlösningen utan även mängder av detaljer. Här finns bland annat runda och kvadratiska fönster med blyinfattning och dekormålning, glasad entrédörr i ek, formrena innerdörrar med originaltrycken, fönsterpartier med originalbeslag, etsade glasdörrar med söderhavsmotiv, ikonisk öppen spis, ekparketter i tre olika läggningar, platsbyggda bokhyllor, fönsterbänkar i marmor, stiltrogna elementskydd, bred ektrappa mm. Till detta kommer sobra badrum och kök i tidlös stil samt platsbyggd förvaring. Utöver de tre planen kommer ett stort och mycket välhållet källarplan med stort allrum, möblerbar hall, tvättstuga, bastu, dusch, förråd, matkällare mm. Läget i de fridfullt grönskande Skårkvarteren med sina populära skolor för barnen behöver troligen ingen djupare förklaring. Bilen har plats i ett vidbyggt garage och på den egna infarten.

Interiör

Bakom den låga, svarta smidesgrinden leder en stentrappa upp till villans entré, kantad av kakel och infälld i fasaden. Här finns den vackra entréporten i patinerat original med karmar i ek och med långsmala glaspartier. Rakt fram fortsätter stenläggningen ut på en skyddad stenterrass som smiter runt hörnet.

TAMBUR
I den första lilla tamburen ligger schackrutig klinker. Stiltrogna elementskydd och de etsade innerdörrarna i glas slår an tonen för den stora och ljusa villan. Det etsade glaset med söderhavsmotiv var högsta mode när det begav sig.

GÄST-WC
Direkt till höger i tamburen finns ett gäst-wc med traditionell kakelbröstning och tidsperiodens runda råglasfönster med blyinfattning och dekormålning. Här finns handfat, wc, väggskåp och spegel.

ENTRÉHALL
I den stora entréhallen ligger fiskbensparkett med fris under det höga taket. Till höger faller ljuset in från en rad med blyinfattade och dekormålade fönster. Övriga detaljer är elementskydden i ek och den breda trappan i samma material som vrider sig upp till mellersta planet. I en alkov finns periodens klassiska hatthylla med stålrör.

SÄLLSKAPSYTOR
In till vänster, i öppen planlösning med entréhallen, fortsätter fiskbensparketten in i villans stora och mycket ljusa sällskapsytor. Två panoramafönster – med stiltrogna beslag och djupa fönsterbänkar i marmor – möts stilenligt i ena hörnet. Det höga läget blir uppenbart och du ser ut över det grönskande kvarteret och den fridfulla gatan. Det är lätt att föreställa sig stämningen under det sena 40-talets bjudningar härinne, med musik från trattgrammofonen. Sällskapsytornas master piece är den lika ikoniska som maffiga eldstaden med tidstypisk formgivning i tegel, vitputs och marmor.

MATSALSDEL
Där kan brasan spraka när bordet är dukat i den stora matsalsdelen i öppen planlösning. Även här finns ett panoramafönster med utsikt över området och bort mot stan. Matsalen har plats för stora middagar och högtider.

KÖK
En av villans slätvita originaldörrar med ursprungliga metalltrycken leder in i det mycket stora köket. Det är nyskapat med enstavsparkett i ek och tidlös inredning i grågrönt med stiliserade spegelfronter och sparsmakade beslag i gulmetall. Intrycket är mycket ljust och sobert och två dubbla fönsterpartier vetter mot Hackspettsgatan. Inslaget av frilagt gult tegel och ett litet barhäng i ena hörnet ger karaktär åt kökets annars formrena ton. Arbetsytorna är i körsbär och granit och stänkskydden har traditionellt vitglaserat kakel. I det höga paneltaket sitter downlights. Vitvarorna är integrerade med inslag av rostfritt och härinne ryms ledigt ett matbord för åtta personer. En liten passage förbinder till entréhallen och i andra änden finns en groventré med avhängning.

TERRASSER & TRÄDGÅRD
Via groventrén kommer du ner på en stensatt yta, omfamnad av grönska, med en låg smidesgrind ut mot gatan. Ett par trappsteg leder ner till nästa etage med stensatta uteplats och ett trädäck inramat av grönska och ribbträplank. Den höga platsen ligger i kvällssoligt läge. En enorm Rhododendronbuske kantar däcket och en trätrappa leder ner till hörntomtens nedersta etage med öppen gräsyta, odlingslådor och välskötta fruktträd. Här nere finns plats för ungarnas fotbollsmål och studsmatta. Här finns också uppfarten framför garaget som ligger under den höga entréterrassen som också den har kvällssol. Trädgården fortsätter på andra sidan om garaget där hörntomtens stora trekantiga gräsyta ligger inramad av låga häckar, buskar och svarta smidesstaket. En sommarmorgon smattrar det från vimpeln i den höga flaggstången

ÖVRE ALLRUM
Den breda ektrappan får sällskap upp till mellanplanet av en tidstypisk ledstång i ek. Här uppe breder fiskbensparketten ut sig i stora och ljusa L-formade ytor. En fin detalj är den platsbyggda blomlådan i ribbträ som följer trappans mjuka rundning. Fyra av tidsperiodens höga fönsterpartier vetter i två olika väderstreck. Fönsterbrädorna är marmor över flätade elementskydd. Den höga utsikten är helt enastående över takåsar, grönska och de skogsklädda höjderna – landmärken som Gothia Towers och Lisebergstornet sticker upp – fågelvägen är det mindre än en kilometer dit. Rummets stora och ljusa ytor är som gjorda för fredagsmys och tonårshäng. Här har delar av SVTs serie "Vår tid är nu" spelats in. Vill man kan man göra om det här rummet till ytterligare 1-2 sovrum, se alternativ planskiss.

BALKONG
En balkongdörr i allrummet leder ut till den charmiga balkongen med hög utsikt över sluttningens grönska och den egna trädgården. Balkongen är tidstroget rundad på ena sidan och har insynsskydd i marin stil.

BIBLIOTEK
I vinkel och öppen planlösning med allrummet ligger ett bibliotek med platsbyggda, takhöga ekbokhyllor med underskåp i patinerat original. Här faller kvällssolen in och rummet får en mycket speciell atmosfär.

BADRUM
En inre hall leder in till planets två sovrum och ett badrum. Det är nyskapat i en tidlöst sober stil med golv och väggar helkaklade i ljusmarmorerad granitkeramik. Här finns en formren kommod med dubbla handfat, spegelskåp, vägghängd wc, handdukstork samt duschalkov bakom glasvägg.

SOVRUM 1
I slutet av den inre hallen ligger ett sovrum med fönster mot den grönskande branten på andra sidan gatan. Rummet har ekparkett i holländsk läggning. Härinne finns en garderob samt en alkov för sängen.

SOVRUM 2
I fil ligger nästa sovrum med fönster ut över trädgården. Parketten är holländsk och här finns en hel garderobsvägg med skjutdörrar. Den höga och grönskande utsikten öppnar sig ner mot stan. I den inre hallen finns både en garderob samt en större klädkammare.

SOVRUM 3
Från den inre hallen leder en vit trätrappa upp till det översta planet. I en övre hall faller ljuset ner från ett spröjsat takfönster med råglas. Här till vänster ligger det första av två sovrum i villans gavlar. Rummet har höga fönsterpartier, snedtak, garderobsvägg med skjutdörrar samt ekparkett i trestavsläggning.

WC
I hallen finns rejäl förvaring i sidovinden samt dörr in till ett nyskapat wc. Det har vitt helkakel, schackrutigt golv, formren handfatskommod och en wc-stol.

SOVRUM 4
I den andra gaveln finns ytterligare ett sovrum med samma inredning och ytskikt som det första.

KÄLLARPLAN
Tillbaka i köket leder en furutrappa ner till källarplanet med överraskande stora ytor. En liten hall tar emot med klassisk Höganäsklinker. Bakom en dörr finns en stor mat- eller vinkällare med fönster och långa hyllor.

ALLRUM
Rakt fram ligger ett stort och ljust allrum eller sovrum med terrakottafärgad klinker. Två fönster vetter mot trädgårdens grönska. Här finns tre slätvita garderober. Rummet är perfekt för den hemmavarande tonåringen eller om man vill hyra ut till en inneboende.

HALLEN
En stor möblerbar hall med Höganäsklinker och på kortväggen finns stora, platsbyggda ekfanérskåp med skjutdörrar i original. Här finns plats för pingis- eller biljardbord och i ena änden finns en utgång till trädgården.

TVÄTTSTUGA
Den röda Höganäsklinkern fortsätter in i villans fina tvättstuga. Ljuset faller in via ett stort fönster med råglas. Här finns rymlig förvaring i vägg- och underskåp. Ytan har dubbla vaskar, arbetsytor samt maskinstapel.

BASTU
I tvättstugan finns även en helkaklad duschalkov bakom glasdörrar samt en bastu med fönster mot trädgården.

FÖRRÅD
I källaren finns även ett stort förråd med klinkergolv.

GARAGE
På parallellgatan finns en asfalterad uppfart framför garaget som ligger under entréterrassen.

Ansvarig mäklare

Bilder

  • Fastighetskarta

Planritning

Planlösning

Entréplan

Planlösning

Övre plan

Planlösning

Vind

Planlösning

Källare

Planlösning

Alternativ planlösning på Övreplan

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Skår 36:7

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
13 900 000 kr
Rum
8
Antal sovrum
4
Max antal sovrum
5
Boarea
206 kvm*
Tomtarea
644 kvm
Biarea
105 kvm

*Areauppgifter enligt mätning 2024-05-06

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 ½ plan med källare
Byggår
1945
Fasad
Puts
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme
Takbeklädnad
Betongpannor
Fönster
2-glaskopplade

Ombyggnad, Renoveringar

2024, Målat kökets skåp och luckor.
2023, Målning av fasad.
Ca 2020, Målning av fönster.
2017, Nytt badrum, nya stammar från våning 3 till källare.
2011, Altan och balkong renoverades pga. läckage.
2004, Nytt tak med papp, läckt, betongpannor samt plåtdetaljer inklusive huv på skorsten.
Ny elcentral, jordfelsbrytare finns. Nya ledningar till badrum och toalett på våning 3.
Brandskyddskyddskontroll utfördes januari
2024

Övriga byggnader/utrymmen

Vidbyggt garage med egen infart

Besiktning

Besiktigad
Ja

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Planbestämmelser

Tomtindelning (1945-06-30) Stadsplan (1945-01-12)

TV/bredband

Fiber

Ekonomi

Taxeringsvärde
8 128 000 kr
Byggnadsvärde
3 662 000 kr
Fastställt
2024
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Driftskostnad (per år)

Hushållsström
9 451 kr
Värme
34 639 kr
Försäkring
7 077 kr
Renhållning
2 451 kr
Vatten/Avlopp
5 119 kr
Summa
58 737 kr

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
D
Energideklarationsdatum
2024-05-07

Pantbrev

Det finns 1 st pantbrev uttaget om sammanlagt 3 680 000 kr

Om Örgryte

Mäklaren om Örgryte

Som ett av Göteborgs allra mest centrala villaområden har Örgryte alltid varit eftertraktat och det finns inget som tyder på att intresset avtar. Örgryteborna själva tycker att man inte kan bo bättre och det är lätt att hålla med. För hur fantastiskt är det inte att åt ena hållet ha hela centrala stan på lagom avstånd och åt andra hållet Göteborgs största naturområde Delsjön som trädgård. Allt i ett lugnt och rofyllt område som domineras av vackra villor från 1900-talets första hälft.

SLOTTSBYGGNADER OCH FOLKHEMSFUNKIS
Örgryte har en spännande och anrik bakgrund med många kulturhistoriskt intressanta byggnader, som Wilhelmsberg, Stora Torp och Villa Odinslund. När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar.

Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild, med främst villor för en välbeställd medelklass.

Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans med lätt krökta gator och promenadstråk en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.

GAMLA ANOR OCH MODERNA LÄGENHETER
Örgryte har det perfekta läget: storstadspuls runt ena hörnet och promenadstråk och motionsmöjligheter runt andra. Jobbar man i centrum tar man sig gärna dit till fots och blickar man ut över stan känns det som att man bor mitt i, fast med ett stillsamt lugn i den omedelbara närheten. Huvudleden Delsjövägen ringlar sig från Sankt Sigfrids plan genom Örgryte och bort mot Torp och Kålltorp.

Söder om vägen ligger Skår med bostadshus i utpräglad funkisstil, medan husen i de norra och östra delarna började byggas tidigare och har nyklassisistisk och nationalromantisk stil. Fortsätter du längs Delsjövägen kommer du fram till Torp, där tv-huset tidigare låg och där 500 nya bostäder blev färdigbyggda under 2017.

Området har fått sitt namn av herrgåden Stora Torp som ligger en bit in i skogsbrynet. Strax intill ligger tennisklubben GLTK med många banor både ute och inne.

VINTERPARADIS OCH BLOMMANDE TRÄD
Bor du i Örgryte blir Skatås och hela Delsjö-området en självklar del av vardagen som ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser, promenader och träning – året om. Vintertid när snön har lagt sig väljer många att åka skidor både längs de uppkörda spåren i Delsjön eller nedför Brudarebacken, som har knapplift och konstsnö. En ledig dag tar man gärna en promenad ut i Delsjöterrängen och har man bott ett tag i området hittar man snart egna småstigar och hemliga svampställen. Men det finns även många fina promenadstråk mellan husen. Promenerar du längs Delsjöbäcken, förbi Ekmanska och Bö kan du få en skymt av öring i bäcken. Längsmed växer också bland annat bok, ek och al och i april-maj blommar magnolian.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Örgryte? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Hackspettsgatan 25

Hackspettsgatan 25

41270 Göteborg

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Hackspettsgatan 25

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND