Hoppa till innehåll

Spektakulärt timmerhus med egen strand, brygga och pool – på privat och grönskande utsiktsläge

Svenljunga

Brokvarn 1

Pris:
10 195 000 kr
Antal rum:
14
Boarea / Biarea:
320 kvm / 80 kvm*
Tomtarea:
27 420 kvm
Byggår:
1974

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Spektakulärt timmerhus med egen strand, brygga och pool – på privat och grönskande utsiktsläge

Bjurfors Beyond presenterar ett skandinaviskt timmerhus om 320 kvm med fantastisk atmosfär på stor och mycket privat strandtomt vid Ätran.

Beskrivning

Det stora kökets terrassdörr står på vid gavel ut mot junikvällen, det doftar syrén och nyklippt gräs. En stensatt terrass i söderläge ligger delvis under tak och den höga platsen känns helt privat, skyddad av grönska och stilenligt träplank. Stilla vågor slår mot den egna stranden, knappt 40 meter nerför den kortklippta grässlänten. Kvällens gäster minglar ner till bryggan med sina glas. Kvällssolen får vattenytan att blänka i rött och stillheten bryts bara av ungarnas skratt ute i kanoten.

Det stora timmerhuset i traditionell stil är mycket vackert där det tronar alldeles ovanför åstranden, just där Ätran formas till en liten sjö. På andra sidan ån syns en del av de egna markerna om drygt 27 000 kvm. Detta gör att fastigheten har fiskerätt, något som brukar lyfta nivån på familjens kräftskivor. Platsen ligger inbäddad i grönska och de U-formade huselementen ramar in den stora, stensatta gårdsplanen med plats för riktigt många bilar. Det knuttimrade huset byggdes enligt skandinavisk tradition 1974, men har i omgångar renoverats och byggts ut. Kvar är den timrade fasaden under svagt sluttande tak och de småspröjsade fönsterpartierna som bidrar med en nästan historisk atmosfär. Husets interiör har till stor del öppen planlösning och präglas av stora och ljusa rumsvolymer, ofta med öppet upp till nock och med synliga takbjälkar. De tidlöst formrena detaljerna, som glasade dubbeldörrar, vitputsade väggar och detaljskurna snickerier i vitt, balanserar upp de trärena timmerväggarna och de enorma ytorna med enstavig ekparkett. Rader av närmast heltäckande glaspartier är vända ut mot ån. Det gör att utsikten över vatten och grönska är närvarande i de flesta rum. I slänten ovanför den egna stranden och bryggan finns uteplatser och poolområde – allt skyddat av hög grönska och traditionella träplank. Till huset hör två garage och stora förvaringsytor samt ett mycket stort gästhus om två plan med allrum, fyra sovrum, kök, matplats, badrum och wc. Huset är även tänkbart för generationsboende, uthyrning eller eget företagande. Utöver stora sällskapsytor, exklusivt kök och matsal har mangårdsbyggnaden upp till tre sovrum, bibliotek, två eldstäder, tre badrum, två gäst-wc, tvättstuga, bibliotek, master bedroom-svit, dressingroom, lounge, vinkällare, gym, två garage, stort gästhus, brygga, fiskerätt, flera stensatta uteplatser, skrivarstuga vid åkanten mm. Läget bör rimligen vara ett av Svenljungas allra mest privata, samtidigt har du bara 2 km till Svenljunga och 25 minuter med bil till Borås.

Interiör

ENTRÉHALL
Det stora timmerhuset tar emot med en storslagen entréhall där klassisk Höganäsklinker flyter ut. De trärena timmerväggarna får vacker kontrast från vita, detaljskurna snickerier och takets mörka bjälkar. Ljuset faller in från de småspröjsade dörrarna och i det raka siktperspektivet leder en trappa upp till övre plan och en annan försvinner ner till källarplanet.

GÄSTBADRUM
Till vänster ligger ett stiltroget gästbadrum med klinker, handfatskommod, dusch och wc. Fönstret vetter mot entrésidan.

MATSAL
En bit in i den stora entréhallen öppnar sig breda dörrvalv på båda sidor. Vackra pardörrar med småspröjsat glas delar av åt båda håll. Till höger skymtar sällskapsytorna och till vänster ligger den mycket stora och ljusa matsalen där breda golvtiljor i ek sträcker ut under det höga taket. Tre av väggarna har liggande timmer och det lite ruffa ytskiktet balanseras upp av en slätvit långvägg samt det vackert blonda ekgolvet. Två närmast heltäckande glaspartier ger kaskader av ljus. Det första intrycket av de stora ytorna domineras helt av den smått sensationella utsikten ner över den kortklippta slänten ner till vattnet och mot grönskan på andra sidan. Det stora rummet har nästan drag av en liten festsal med plats för stora middagar och högtider. När bordet är dukat och de levande ljusen fladdrar känns stämningen nästan historisk

KÖK
I öppen planlösning med matsalen ligger en inre hall som skapar extra atmosfär med sin takbjälke, timrade väggar och den trivsamma hörnans stiltrogna fönsterparti med spröjs och utsikt mot vattnet. Ekgolvet försvinner in genom en bred dörröppning och ut under det överraskande stora kökets skyhöga sadeltak med inslag av synliga bjälkar. Här faller ljuset in från tre olika väderstreck. Ett mycket stort glasparti reser sig från golvet och öppnar för grönskan och ån. Kökets lyckas förena timmerhusets rustika ton med en samtida estetik präglad av inredningens närmast minimalistiskt formrena fronter med dolda belag. En stor, vitputsad spiskåpa ruvar över en braskamin och kökets integrerade spisar. Vitvarorna är integrerade med inslag av rostfritt. Arbetsytorna är i ek och rostfritt. Stänkskydden är klädda i sobert ljusgrå mosaikkakel. Köket har ett stort skafferi. En decemberkväll möts gästerna av brinnande björkved och doften av saffran. På den formrena köksön i slipad betong, i kökets mitt, väntar rykande glöggmuggar.

TVÄTTSTUGA
En dörr i köket leder in till en groventré med klinker, avhängning och garderober. Till vänster ligger villans tvättstuga med fönster mot entrésidan, arbetsytor, förvaring, vask och maskiner.

TERRASS, POOLOMRÅDE OCH BRYGGA
En dörr i köket leder ut till en stensatt terrass, delvis under tak. Till höger ligger det stensatta poolområde. Rakt nerför slänten ligger bryggan och invid stranden finns en skrivarstuga. Det faktum att markerna på andra sidan ån är de egna, gör inte precis avskildheten mindre. När solen är på väg ner tänds den ovala poolens belysning och vattnet glittrar i blått. En sådan kväll känns atmosfären nästan igen från en semesterresort.

SÄLLSKAPSYTOR
På andra sidan om entréhallen öppnar det rustika plankgolvet upp de stora och ljusa sällskapsytorna. Även är här är det öppet upp till den höga nocken med synliga takbjälkar. De trärena timmerväggarna har inslag av stockändar som skapar extra rumslighet i de stora ytorna. Ut mot sjön och poolområdet vetter tre närmast heltäckande glaspartier, varav ett har dubbla glasdörrar ut till trädgården. En kulen kväll, när höstvinden river upp vågor, sprakar brasan i den stiltrogna öppna spisen i vitputs, tegel och svart smide. Detta är stora och öppna ytor för allt från fest och dans, till familjens lugna vardagskvällar.

TVÅ SOVRUM
I rummets kortända leder dörrar in till två speglade sov-, gäst- eller arbetsrum i fil. Båda rummen har plankgolv, timmerväggar, öppet till nock, synliga bjälkar samt tidsperiodens småspröjsade fönsterparti. Det vänstra rummet har utsikt över vattnet och det högra vetter mot entrésidan.

ÖVRE ALLRUM
Följ den breda ektrappan som vrider sig upp till övre plan. Den läderklädda ledstången sätter tonen tillsammans med trappans röda matta. Här uppe ligger ett trivsamt allrum eller bibliotek med sadeltak, synliga bjälkar och timrade väggar. Här finns platsbyggda bokhyllor i grått och bakom dubbla, småspröjsade fönsterpartier syns grönskan och vattnet.

MASTER BEDROOM
En suite med badrum och dressingroom ligger husets magnifika master bedroom. Ett stort, närmast heltäckande glasparti flankerat av småspröjsade rutor, öppnar den fria utsikten över grönska och vatten. Plankgolv och sobert grå väggar skapar en romantisk och fridfull atmosfär. Från sängen ser du natthimlen över sjön. Och på lördagsmorgonen kan du hålla koll på om barnen har sina flytvästar på när de leker på bryggan.

BADRUM
En dörr leder in till det mycket stora och ljusa badrummet med helkakel. Två fönster vetter mot entrésidan. Här finns wc, handfatskommod, stort inkaklat badkar samt förvaring i skåp och lådor. Badrummet kan även nås från allrummet.

DRESSING ROOM
Villans sällsynt stora dressingroom nås från både sovrummet och badrummet. Tonen känns femstjärnig. Här finns platsbyggd, takhög inredning i vitt med stiliserade speglar och beslag i mässing. En lägre del med arbetsyta rymmer en mängd breda lådor. Plankgolvet följer upp designlinjen och ett fönster vetter mot ån.

KÄLLARPLAN
Trappan i entréhallen fortsätter ner i villans källarplan. I en stor inre hall ligger Höganäsklinker. En dörr leder in till ett wc med handfat och wc-stol.

LOUNGE
Bakom dubbla, småspröjsade ekdörrar tar terrakottafärgad klinker över i ett allrum med plats för loungemöbler och tonårshäng.

VINKÄLLARE
Bakom en rökfärgad glasdörr i loungen överraskar huset ännu en gång. Den stora, nyskapade vinkällaren har traditionell atmosfär med terrakottaklinker, stora vinfack i ek och en fondvägg med olikfärgat tegel. Några levande ljus räcker för att skapa rätt inramning till provningen.

GYM & DUSCH
Klinkergolvet fortsätter in i ett gym med fönster och spegelvägg. Här inne finns även en inkaklad duschalkov samt en handdukstork.

GÄSTHUS
I vinkel med huvudbyggnaden finns ett mycket stort och komplett gästhus. Huset har entré från en liten innergård mellan plank och är även tänkbar för allt från generationsboende och uthyrning till eget företagande. Även detta hus är i timmer med trärena väggar och i entréhallen finns dörrar in till garderob, gäst-wc samt badrum. En klassisk storstuga med plankgolv och öppet upp till nock tar emot med fönster in två väderstreck. Här ryms både matbord och sittgrupp. På detta plan finns två stora sovrum och på husets entresolplan – en trappa leder upp – finns komplett kök, matplats samt ytterligare två stora sovrum. Båda har sadeltak, synliga bjälkar och småspröjsade fönster.

Ansvarig mäklare

Visning

Anmäl dig till mäklaren för visningstid

Bilder

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Ljunga 1:11

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Pris
10 195 000 kr
Rum
14
Antal sovrum
7
Boarea
320 kvm*
Tomtarea
27 420 kvm
Biarea
80 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan med delvis källare
Byggår
1974
Fasad
Timmer/trä
Grund
Platta på mark / källare
Stomme
Trä
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Jordvärme med fjärrkyla
Takbeklädnad
Betongpannor / Tegel
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
3 glas /2 glas
Grundmur
Betong

Ombyggnad, Renoveringar

2005-2013:
-Ombyggnation av gästhus
-Badrum intill master bedroom (övre plan)
-Walk in closet
2013 Ny 3-kammarbrunn
2013 Åtgärdande av dränering för dagvatten
2016-2018 Tvättning och målning av fasad
2017 Utbyggnad av garage med carport och förråd samt byte av tak
2017 Byte av fönster och dörrar sydsida ut mot sjön
2017 Byte av fönster i kök, badrum och walk in closet
2017 Insättning av panorama fönster i gästhus samt byte av fönster och dörr södersida
2017 Renovering av kök
2017 Insättning av braskamin i köket
2017 Byte av 3 cirkulationspumpar samt poolpump. Byte till klorsystem i poolen
2017 Utomhusbelysning
2017 Byggnation av staket på öst-västsida av huset
2017 Installation av elektrisk port
2020 Byte av tak stora huset inkl papp, läkt, pannor och plåtarbeten
2020 Nytt badrum entreplan

Övriga byggnader/utrymmen

Stor garagebyggnad med dubbelgarage, verkstad, carport och förråd.
Stort gästhus om två våningar med öppen entresol. Gästhuset består av 4 sovrum, vardagsrum, kök, wc och badrum.

Besiktning

Besiktigad
Nej

Vatten/Avlopp

Enskilt vatten, Enskilt avlopp.

Rättigheter/gemensamhetsanläggningar

Gemensamhetsanläggning: Svenljunga Ljunga GA:1 ändamål: Vägar

Last: Avtalsservitut Kraftledning, 15-IM4-83/5019.1
Last: Avtalsservitut Kraftledning, 15-IM4-86/16517.1
Last: Ledningsrätt Fiber, 1465-704.1

TV/bredband

Fiber

Inskrivna servitut och övriga gravationer

Avtalsservitut Kraftledning(2 st)
Nyttjanderätt Tele

Ekonomi

Taxeringsvärde
2 411 000 kr
Byggnadsvärde
2 207 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
12 563 kr

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
2
Sotning
1 200 kr
Värme
64 676 kr
Försäkring
9 600 kr
Samfällighetsavgift
15 936 kr
Renhållning
3 540 kr
Vatten/Avlopp
1 500 kr
Summa
96 452 kr
Elförbrukning
45 228 kWh/år

I vägsamfälligheten ingår skottning av väg samt gräsklippning 1 gång per år.

Energideklaration

Utförd
Beställd

Pantbrev

Det finns 6 st pantbrev uttagna om sammanlagt 3 500 000 kr

Om Västra Götaland

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Västra Götaland? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Brokvarn 1

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND