Hoppa till innehåll
Värdera bostad: Ett vackert kök med träluckor.

Guide: Värdera bostad

Värdera bostad – det här ska du tänka på

Oavsett om du planerar att flytta eller inte kan det vara en bra idé att värdera din bostad. I den här guiden förklarar vi när och varför du borde ta hjälp av en mäklare för att få din bostad värderad.

Varför värdera bostad?

Det finns olika anledningar till att man vill få sin bostad värderad. Du kanske går i flyttankar och vill veta ungefär vad din bostad är värd på marknaden, du vill omförhandla dina lån och se över möjligheten att amortera mindre, eller kanske utöka dina lån för att finansiera en renovering. Eller så är du bara nyfiken. Oavsett anledning, och oavsett om du bor i hus eller bostadsrätt, kan våra mäklare på Bjurfors hjälpa dig att värdera din bostad. Det underlättar alltid för mäklaren om du är tydlig med dina avsikter med värderingen.

Hur ofta kan jag värdera min bostad?

Efter de nya amorteringskraven infördes 1 juni 2016 kan du endast omvärdera din bostad vart femte år om du har för avsikt att uppdatera ditt amorteringsgrundande värde. Vill du bara veta bostadens värde av nyfikenhet, inför en försäljning eller för att höja ditt bolån kan du omvärdera bostaden oftare än så.

Värdera bostad – hur går det till?

En värdering tar vanligtvis 30–60 minuter. Tillsammans med mäklaren går ni igenom hela bostaden både invändigt och utvändigt. Mäklaren gör sedan en analys och värderar din bostad efter dess läge, skick och hur marknaden ser ut just nu. Många väljer att kontakta flera mäklare. Det kan ge en bättre översikt av bostadens värde, men kan även vara mer krävande då det innebär en längre process med fler möten.

Vad ska jag tänka på innan en bostadsvärdering?

När mäklaren kommer för att värdera din bostad behöver det inte vara städat och iordningställt för en visning. Det viktiga är att mäklaren kan se byggnaden och ytskikten. Se också till att ta fram dokument och information om bostaden. Till exempel:

  • Tidigare köpekontrakt och bostadsbeskrivning
  • Planritningar
  • Aktuella lånehandlingar
  • Månadsavgiften, om det gäller en bostadsrätt
  • Lista på renoveringar och förbättringar
  • Lista på vad som ingår i bostaden

vardera-bostad-vardagsrum-bjurfors.jpg

Olika sätt att värdera en bostad

Det finns huvudsakligen två sätt att värdera en bostad – muntligt eller skriftligt. Kom ihåg att du inte förbinder dig till en mäklare bara för att du har låtit värdera din bostad.

Muntlig värdering

En muntlig värdering av din bostad är perfekt för dig som vill veta vad ditt hem förväntas vara värt på den aktuella bostadsmarknaden. Värderingen kan du använda som grund om du funderar på att sälja bostaden och vill få en indikation om det slutgiltiga priset. En mäklare kommer hem till dig och gör en kostnadsfri bedömning av det ungefärliga värdet av bostaden. En muntlig värdering är inte användbar i en förhandling med banken.

Skriftlig värdering och bankvärdering

En skriftlig värdering går till på samma sätt som en muntlig värdering, men du får därtill ett skriftligt intyg. Intyget kan du sedan använda i förhandlingar med banken. Till skillnad från den muntliga värderingen utgår en kostnad när du värderar bostaden med ett skriftligt intyg.

Vad påverkar bostadens värde?

Vid en värdering tar mäklaren bland annat området och bostadens läge i beaktning. Är det fler som letar och vill bo i området driver det upp priset. Om bostaden har ett bra läge, till exempel nära en sjö, påverkar det värdet positivt. Detsamma gäller om en lägenhet är belägen högt upp i huset eller om den ingår i en populär bostadsrättsförening. Därtill tar mäklaren även hänsyn till bostadens skick och hur marknaden ser ut just nu när fastighetsmäklaren ska värdera en bostad.

Kan jag öka värdet på bostaden?

Om du planerar att sälja din bostad och vill maximera värdet kan även små ändringar göra skillnad på priset. Stora totalrenoveringar ökar oftast värdet, men kan vara både kostsamma och ta lång tid. Mäklaren kan i samband med värderingen av din bostad också hjälpa dig att prioritera vilka renoveringar som troligen ger mest tillbaka på slutpriset vid försäljning.

BOKA VÄRDERING

Bjurfors fastighetsmäklare hjälper dig när du ska sälja bostad.

Sälj bostad med oss

Vill du sälja din bostad? Kontakta oss så hjälper våra engagerade och erfarna mäklare dig. Välkommen ett steg upp.

Jag vill sälja min bostad

Hus med pool: Oavsett om du vill köpa eller sälja bostad kan våra mäklare på Bjurfors ge dig bästa förutsättningar.

Vi vet redan vem som vill köpa din bostad

Med ett stort antal aktiva intressenter över hela Sverige i vårt köparregister Boagenten kan vi på bästa sätt matcha din bostad mot intresserade köpare. Redan innan din bostad annonseras publikt matchar vi den mot köpklara spekulanter. Det gör det möjligt för dig som säljare att göra en smidig och god affär – med rätt betalt för din bostad.

Läs mer om Boagenten