Hoppa till innehåll
Vardagsrum med stora fönsterpartier mot trädgårdens grönska - hus att värdera via mäklare från Bjurfors

Guide: Värdera hus

Varför och när ska jag göra en husvärdering, och hur går det till, steg för steg? Få handfasta tips när du ska göra en värdering av ditt hus.

Värdera hus och villa – allt du behöver veta

En husvärdering kan vara aktuell för dig som går i säljtankar, vill omvärdera för att lägga om dina bolån eller bara är nyfiken på värdet på din bostad. Oavsett varför du vill värdera ditt hus så kan det vara bra att veta hur en husvärdering går till och vilka faktorer som påverkar värderingen.

Vad påverkar värdet på mitt hus?

Vilket värde din villa får i en värdering påverkas av en rad olika faktorer som kan delas in i följande kategorier: marknaden, husets läge och husets egenskaper.

Marknaden

Hur bostadsmarknaden ser ut vid tidpunkten för värderingen spelar stor roll för var din värdering landar. Bostadspriserna påverkas av sambandet mellan utbud och efterfrågan, som i sin tur påverkas av exempelvis boendekostnader, ränteläget, regler för bolån såsom amorteringskrav och inte minst marknadens förväntningar. Utöver att bedöma nuläget för bostadsmarknaden så tittar mäklaren bland annat på statistik över nyligen sålda hus i området samt hur utbud och efterfrågan på liknande bostäder ser ut.

Husets läge

Området och husets läge i området är en viktig faktor för bostadsvärderingen. Hur attraktivt är området? Hur nära finns kommunikationer, matbutiker och restauranger? Har huset och tomten mycket insyn eller ligger det relativt privat? Har huset en spektakulär utsikt eller närhet till sjö eller hav? Ligger det nära en stor motorväg så att trafiken stör? Allt detta påverkar hur mäklaren värderar husets läge.

Husets egenskaper

Husets egenskaper såsom storlek, planlösning och typ av hus påverkar givetvis också värderingen. Även tomtens storlek och potential är ofta viktigt för en husköpare. Utöver detta tittar mäklaren också på sådant som kan bli kostsamt att fixa och som en köpare kanske inte är sugen på att ta tag i. Exempelvis takets och fasadens skick, om det finns behov av dränering och hur pass energieffektivt husets värmesystem är.

Tänk på att mäklaren alltid utgår från hur bostaden ser ut vid tidpunkten för värderingen. Därför är det viktigt att man har färdigställt de renoveringar som man har påbörjat eller tänkt utföra när mäklaren besöker bostaden.

Muntlig eller skriftlig värdering

Bjurfors erbjuder både muntliga och skriftliga värderingar.

En muntlig värdering används främst i samband med försäljning eller bedömning av husets marknadsvärde och är helt kostnadsfri.

En skriftlig värdering, även kallad bankvärdering, är mer omfattande och medför därför en kostnad. En sådan kan främst behövas när du vill omvärdera huset för att lägga om dina bolån. Meddela mäklaren från början om du behöver en skriftlig värdering för att exempelvis kunna lämna till banken.vardera-villa-bjurfors.jpg

Värdera hus och villa – så går det till

Vad behöver du förbereda och fixa inför värderingen? Låt oss titta närmare på hur en husvärdering går till.

Dina förberedelser inför värderingen

Inför värderingen behöver du inte göra någonting särskilt i själva huset, men samla gärna ihop relevanta underlag om eventuella renoveringar du har gjort, planritningar och gärna bostadsbeskrivningen från när du köpte huset om du har den kvar. Du kan också ta reda på om det är några stora förändringar på gång i området, exempelvis när det gäller kollektivtrafik eller annan samhällsservice.

Mäklarens förberedelser inför värderingen

Mäklaren tar reda på så mycket som möjligt om ditt hus inför värderingen, exempelvis genom att ta ut ett fastighetsutdrag från Lantmäteriet med information om taxering, inteckningar, tomtförhållanden och liknande. Ibland skickar mäklaren ett antal frågor till dig som du får besvara före mötet. En viktig del av mäklarens underlag är också att titta på statistik för att avläsa nuläget för marknaden, och göra en god bedömning för värderingen av din villa.

Värdering på plats

En värdering tar vanligtvis 45 till 60 minuter. När mäklaren är på plats hos dig går ni tillsammans igenom hela fastigheten, både invändigt och utvändigt, och sitter sedan ner och går igenom alla underlag. Vanligtvis kan mäklaren då ge dig en muntlig värdering och presentera sina argument kring den. Mäklaren kan också ge dig råd och tips kring åtgärder som eventuellt kan öka värderingen av ditt hus.

Välj mäklare med omsorg

När du värderar ditt hus inför försäljning kan det vara lockande att välja den mäklare som ger dig högst värdering. Här är det viktigt att tänka på att mäklarens skicklighet har stor betydelse för resten av säljprocessen. En husförsäljning är en stor och viktig affär – välj en mäklare som du litar på och känner dig trygg med.

vardera-hus-villa-bjurfors.jpg

Värdera ditt hus – så bokar du värdering

I nära 60 år har vi på Bjurfors skapat framgångsrika bostadsaffärer. Vi vet hur marknaden fungerar, oavsett hur den ser ut.

När du bokar en värdering med Bjurfors får du mer än bara en värdering.

Våra engagerade mäklare är också rådgivare och kan svara på alla dina frågor kring försäljningsprocessen, marknadsläget och den historiska prisutvecklingen i ditt område.

Är du intresserad av att värdera ditt hus? Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig för att boka in ett möte med en av våra mäklare – som är expert på hus och villor i just ditt område.

Boka kostnadsfri värdering

Erbjudandet gäller muntlig värdering och för dig som inte har tagit del av Bjurfors värderingserbjudanden under de senaste sex månaderna. Information om hur Bjurfors hanterar dina personuppgifter finns på bjurfors.se/privacy.

Bjurfors fastighetsmäklare hjälper dig när du ska sälja bostad.

Sälj bostad med oss

Vill du sälja din bostad? Kontakta oss så hjälper våra engagerade och erfarna mäklare dig. Välkommen ett steg upp.

Jag vill sälja min bostad

Vad betyder orden och mäklarspråket i samband med en bostadsaffär - vi reder ut det i en ordlista

A till Ö för din bostadsaffär

Vad betyder orden? Bjurfors reder ut några vanliga begrepp som du kommer i kontakt med när du gör ditt livs kanske viktigaste affär: bostadsaffären.

Ordlista för bostadsaffären

Vårt aktiva köparregister gör det möjligt för dig som säljer bostad att göra en smidig och god bostadsaffär – med max betalt för din bostad.

Vi har köparna

Vårt aktiva köparregister Boagenten uppdateras dagligen och innehåller ett stort antal köpklara intressenter mot vilka vi matchar din bostad redan innan den exponeras mot den publika marknaden. Det gör det möjligt för dig som säljare att göra en smidig och god affär – med max betalt för din bostad.

Mer om Bjurfors Boagent

}