Hoppa till innehåll

Så fungerar det att värdera din lägenhet

Värdera lägenhet – allt du behöver veta

Går du i säljtankar? Vill du se över dina bostadslån och behöver en ny värdering? Eller är du bara är nyfiken på värdet på din lägenhet? Oavsett varför du vill värdera din lägenhet så kan det vara bra att veta hur det går till och vilka faktorer som påverkar värdet på din bostadsrätt.

Vad påverkar värdet på din lägenhet?

Värdet på din lägenhet påverkas av en rad olika faktorer som kan delas in i följande kategorier: Marknaden, läget och lägenhetens egenskaper.

Marknaden

När du ska värdera din bostadsrätt spelar marknadsläget stor roll för vad lägenheten värderas till. Hur ser ränteutvecklingen, inflationen och utbudet av lägenheter ut? Utöver bostadsmarknaden så tittar mäklaren också på statistik över nyligen sålda lägenheter i området samt hur utbud och efterfrågan på liknande bostäder ser ut.

Läget

Även området lägenheten ligger i har stort inflytande på lägenhetens värde. Hur attraktivt är området? Hur nära finns kommunikationer, matbutiker och restauranger? Lägenhetens läge i själva fastigheten spelar också in – lägenheter som är placerade högt upp i huset är oftast mer attraktiva för en köpare.

Lägenhetens egenskaper

Egenskaper såsom byggår, takhöjd, antal rum och lägenhetens skick påverkar värdet. Planlösningen är också viktig, eftersom en lägenhet oftast har mindre boarea än exempelvis ett hus. Om lägenheten har en balkong med uteplats kan det återspeglas i värdet.

Vid en lägenhetsvärdering tar mäklaren också hänsyn till månadsavgiften och vad som ingår i den. Även bostadsrättsföreningen och dess ekonomiska situation påverkar värdet.

Muntlig eller skriftlig lägenhetsvärdering

Det finns två typer av värderingar när du vill värdera bostad, muntlig och skriftlig.

En muntlig värdering är tillräcklig i samband med försäljning eller för att bedöma lägenhetens marknadsvärde.

Vill du omvärdera din bostad för att lägga om lån? Då ska du be mäklaren om en skriftlig värdering.

Bjurfors erbjuder både muntliga och skriftliga värderingar. Skriftliga värderingar medför en avgift eftersom de är mer omfattande, en muntlig värdering är däremot helt kostnadsfri.

Värdera lägenhet – så går det till

Vad behöver du förbereda inför att din lägenhet ska värderas, och vilka förberedelser gör mäklaren? Låt oss titta närmare på hur en lägenhetsvärdering går till.

Dina förberedelser

Ta fram viktig dokumentation om din bostad, exempelvis boyta, planritning och underlag på viktiga renoveringar. Förbered också uppgifter om föreningens ekonomi, månadsavgift och andra kostnader kopplade till lägenheten. Fundera gärna på vilka fördelar din lägenhet har som du vill lyfta fram till mäklaren – vad är det bästa med bostaden enligt dig?

Mäklarens förberedelser

Mäklaren tar reda på så mycket som möjligt om din bostadsrätt och om bostadsrättsföreningen. Ibland skickar mäklaren ett antal frågor till dig som du får besvara före mötet. En viktig del av mäklarens underlag är också att gå igenom statistik för att bedöma nuläget för marknaden.

Välj mäklare med omsorg

När du har värderat din bostadsrätt inför försäljning kan det vara lockande att välja den mäklare som ger dig högst värdering. Här är det viktigt att tänka på att mäklarens skicklighet har stor betydelse för resten av säljprocessen och var slutpriset faktiskt landar. Välj en mäklare som du litar på och känner dig trygg med.

vardera-lagenhet-maklare-bjurfors.jpg

Värdera din lägenhet – boka värdering

I nära 60 år har vi på Bjurfors hjälpt våra kunder att göra riktigt bra bostadsaffärer. Vi vet hur marknaden fungerar, oavsett hur den ser ut.

Vi hjälper dig att värdera din bostad, vare sig du går i säljtankar eller bara är nyfiken på värdet på din bostadsrätt.

Våra engagerade mäklare kan hjälpa dig med mer än bara en bostadsvärdering. De är också rådgivare och svarar på alla dina frågor kring marknadsläget, prisutvecklingen i området och hur en försäljning går till.

Är du intresserad av att värdera din lägenhet? Fyll i vårt formulär så kontaktar vi dig för att boka in ett möte med en av våra mäklare – som är expert på lägenheter i just ditt område.

Boka värdering

Erbjudandet gäller muntlig värdering och för dig som inte har tagit del av Bjurfors värderingserbjudanden under de senaste sex månaderna. Information om hur Bjurfors hanterar dina personuppgifter finns på bjurfors.se/privacy.

Hus med pool: Oavsett om du vill köpa eller sälja bostad kan våra mäklare på Bjurfors ge dig bästa förutsättningar.

Vi vet redan vem som vill köpa din bostad

Med ett stort antal aktiva intressenter över hela Sverige i vårt köparregister Boagenten kan vi på bästa sätt matcha din bostad mot intresserade köpare. Redan innan din bostad annonseras publikt matchar vi den mot köpklara spekulanter. Det gör det möjligt för dig som säljare att göra en smidig och god affär – med rätt betalt för din bostad.

Läs mer om Boagenten

}