Hoppa till innehåll

Kreativt och själfullt på Backarna

Kirseberg, Malmö

Norra Bulltoftavägen 7

Utgångspris eller Högstbjudande:
11 995 000 kr
Antal rum:
11
Boarea / Biarea:
510 kvm / 60 kvm*
Tomtarea:
787 kvm
Byggår:
1860

*Enligt säljaren. Enligt taxeringsinformationen 435 kvm borarea + 85 kvm biarea

Kreativt och själfullt på Backarna

Bjurfors Beyond presenterar ett extraordinärt boende om sammanlagt 500 kvm som innefattar ett gathus, en tidigare restaurang, orangeri och gårdsoas.

Beskrivning

Som en storslagen film, där varje rum utgör en egen dramatisk scen, öppnar sig detta makalösa hem där kreativiteten känns i varenda vrå. Glöm allt om blygsamt vita väggar, minimalism och symmetri. Tänk mustigt, fantasifullt, personligt och passionerat. Downton Abbey möter Moulin Rouge. Uttrycksfullt och vågat. Spännande och gåtfullt. Varmt och själfullt.

Vad som gömmer sig bakom den pittoreska gathusfasaden är det nog få som kan ana vid första anblick. Utöver den främre huslängan öppnar det sig inte bara en trädgård utan även något av en kulturskatt; en iögonfallande tillbyggnad uppförd i olika nivåer av vackra återbruksmaterial som huserade en Restaurang Anno 1900. En av stadens mest välbesökta krogar under senare delen av förra seklet som fortfarande ligger många Malmöbor varmt om hjärtat. Det omfattande arbete som ligger bakom sammanslagningen av gathuset och de nyare byggnaderna till ett och samma hem är i det närmaste omöjligt att föreställa sig utan att ha varit på plats både då och nu.

När ägarinnan tog över hela fastigheten 2016 stod i princip kastrullerna kvar på spisen i restaurangköket som idag är ett njutbart orangeri med glastak. Den gamla matsalen med tornrum blev till ett kök med sanslösa ytor. Festsalen med flera meter upp till tak och mäktiga fönsterbågar förvandlades till ett pampigt sällskapsrum och bibliotek med obeskrivlig volym. Bakom dessa inreddes ytterligare rum, inklusive en majestätisk sovrumsmiljö. Det ursprungliga gathusets struktur är något mer bevarat med salong, kök och ett sovrum mot gatan i entréplan och två sovrum och badrum en trappa upp. En helt fristående bostad om man önskar stänga av mot den tidigare restaurangdelen. Gemensamt för samtliga rum är den enorma detaljrikedomen från golv till tak som aldrig slutar att överraska, liksom planlösningen. Oväntade rum och charmiga vrår likt en labyrint skapar dynamik och spänning. Tapeter i mustiga färger och stormönstrade motiv är mer regel än undantag, på såväl väggar som tak. Vackra hantverksfönster släpper in ljus likt kaskader.

Minst lika fängslande är den privata trädgårdsmiljön i söder där ni sitter helt skyddat mellan kvarterets brokiga takåsar och rik växtlighet som sprider förföriska dofter. Urtavlan från tiden som restaurang under tornspiran kanske står still men ännu finns det ny historia att skriva. Kanske blir det åter en verksamhet och populär mötesplats mellan människor här som kafé eller butik? Eller ett gemensamt boende för flera generationer alternativt två familjer? Alternativt njuter man av hela härligheten själv eller hyr ut ett av husen. Läget på Backarna lockar ständigt med sin pittoreska charm och närheten till stadskärnan. Huset är likt ett konstverk som kan formas om och om igen.

Interiör

HISTORISKT KVARTER
Från bageri och bilskrot till omåttligt populär restaurang. Fastigheten mitt i gathusidyllen ”Backarna” på Kirseberg har en rik historia. Mest uppmärksammad är förstås tiden som restaurang där Anno 1900 serverade så uppskattad husmanskost att det resulterade i en kokbok. Restaurangen slog upp portarna i början av 1980-talet i de då nybyggda lokalerna mot innergården på baksidan som uppfördes med tre meters höjdskillnad från entrén till 1800-talshuset. Idag är det mest den bågformade spaljén vid husets entré där skylten en gång satt påminner om de dagarna som krog. Fastigheten har två entréer vilket gör det enkelt ifall man vill använda huset som två separata. För att komma direkt in i den tidigare restaurangdelen tar ni den skogsgröna pardörren som är placerad i den lägre sidobyggnaden med privat uppställningsplats framför, vilket är ett sällsynt inslag här. Den andra entrén nås via gathuset som har ett bevarat uttryck med vitputsad fasad samt spröjsade bågar och dörrar i skogsgrönt och engelskt rött. Framför finns vackra rabatter, stengångar, honungsrosor och inte minst resliga stockrosor i alla dess färger. En tredje ingång finns även på gathusets gavel. Fastigheten har ett enastående läge lite lagom avskilt, bara några minuters cykelväg från innerstadens puls. Kirsebergsskolan med dess vackra tegelfasad välkomnar elever upp årskurs 6.

BOSTAD 1 – GATHUS
ENTRÉPLAN
Via entrédörren till gathuset, där restauranggästerna en gång välkomnades, finns en liten tambur med en nisch för ytterplagg. Vidare in öppnar sig ett stort allrum med vackert snedlagda träpaneler i tak, höga bröstpaneler, storblommiga tapeter i olika motiv, brädgolv och en mäktig kakelugn. Ett härligt sällskapsrum med flera fönster mot entrésidan som tidigare tjänade som bar och kaffeservering.

När fastigheten togs över sattes en vägg upp för att dela upp och skapa en naturlig passage mot den andra byggnaden. Denna del känns lite som en veranda med fönster åt både sidor och en härlig nisch för en mysig sitthörna i ena sidan. Givetvis är väggarna även här klädda med mustiga tapeter och väggfärger. Mot den centrala hallen som förbinder de två byggnaderna finns franska pardörrar i ockragult som kan stängas ifall man väljer att använda bostäderna separat.

Allrummet har även ett stort anslutande sovrum till vänster, sett från entrén. På andra sidan, bakom eldstaden nås ett modernare kök som är rundbyggt med träluckor, vitt väggkakel och granitbänkskiva. Ena väggen är tapetserad med blomstermotiv.

Via ett dörrvalv kommer ni vidare in till en hall med en dörr mot husgaveln och trappan som leder upp till övre plan. Här finns även ett gäst-wc. Väggarna är beklädda med tapeter i patchwork-motiv och fönsterna mot framsidan har djupa rödmålade nischer med blyinfattat mönstrat glas. Målade dörrar och pärlspont döljer praktisk förvaring under trappan.

ÖVRE PLAN
En gedigen trätrappa, målade i en blyertsgrå ton, leder er vidare upp till andra våningen där det ligger ett sovrum direkt till höger efter avsatsen. Sovrummet har tapetserade och målade väggar, fönster mot gaveln och parkettgolv. Bredvid finns ett kaklat wc med fönsterkupa mot innergården. Här finns även tvättmaskin och torktumlare.

På andra sidan av den övre hallen öppnar sig ett stort allrum, eller sovrum, med takhöjd upp till nock, synliga takbjälkar, tapetserade väggar och en väl tilltagen fönsterkupa som vetter ut mot innergården och intilliggande takåsar. Via detta rum nås ett ljust sovrum, även detta med generös takhöjd, synliga bjälkar och fönsterkupor i vardera sidan.

BOSTAD 2 - TILLBYGGNADSDEL
Via pardörrarna i den lägre byggnaden vid uppställningsplatsen nås den tillbyggda delen som leder in till den gamla restaurangbyggnaden som byggdes under 1980-talet. Något som få kan ana. Känslan av förra sekelskiftet är överväldigande med antika detaljer och byggnadsmaterial såsom pampiga bågformade glaspartier, tornrum och fönsterrader av spröjsat glas. Byggnaden har tillförts och byggts på i etapper och olika nivåer men ger en känsla som om den stått där i decennier. Fasaden på denna sida består av stående vitmålad träpanel med engelskt röda snickerier. Byggherren hade onekligen en förkärlek för svunna tider och lyckades förmedla det väl.

Entréhallen har brädgolv och tapetserade väggar i blomstermotiv samt gott om utrymme för klädförvaring i nisch, klädkammare och garderob. Målade pardörrar ett par trappsteg upp leder till ytterligare en hall som också länkar till gathuset, innergården och orangeriet. Direkt till höger finns ett badrum med flerfärgat klinker på golv, tapetserat tak i art deco-motiv samt inredning i svart och trä. Hallen har flera mysiga möblerbara vrår, djupa fönsternischer, fiskbenslagda paneler på väggar och tak, spröjsade fönster mot innergård, mustiga väggfärger och tapeter i olika blomstermotiv.

Ytterligare ett par trappsteg tar er vidare upp till köket som en gång var den stora matsalen. Ett storslaget rum med rikligt av ljusinsläpp från en rad spröjsade fönster mot innergården längs ena väggen. Taket pryds av dekorativa hålmönstrade paneler som påminner om spegeldörrar på rad. Ett annat blickfång är det charmiga tornrummet som skjuter upp ur taket med ett litet fönster högst upp. Köksinredningen är genomgående svart med profilerade och glasförsedda luckor, mässingsbeslag och inslag av tapeter i samma ton som stämmer väl överens med husets känsla. Arbetsytorna som består av bänkskivor av trä är minst sagt generösa. Trots flera kockar är det ingen som behöver trampa någon på tårna. I kökets ryms även en matplats och ytterligare ett rum, något hemligt placerat bakom matplatsen med fönster mot köket, gröna väggar och blommönster-tapetserat tak. Ett trevligt rum för gäster, arbete eller pyssel?

En trappa vid kökets slut tar er upp till den högsta del där det hölls festligheter förr. Strax innan finns ett wc med metrokakel på väggarna och blommigt tapetserat tak. På motsatt sida av väggen finns en dörr till innergården. Även trappstegen har inslag av tapet och takhöjden är väl tilltagen. Ett stort spröjsat fönster vetter mot gården. Direkt till höger ovanför trappan finns ytterligare ett litet dolt rum som leder in till en walk in closet och vidare in till ett badrum och master bedroom.

Salen som öppnar sig likt ett engelskt bibliotek till vänster om trappan har så många detaljer att det är svårt att veta var man ska börja. Blicken vandrar över den svindlande volymen, hisnande takhöjden, de djupa bågformade fönsternischerna med inslag av kakel, de rutmönstrade plattorna med franska liljor i taket, valv, infällda glasskåp, en dekorativ eldstad och vackra tapetmönster. Ytterligare hänförda blir ni när kommer vidare upp för trappan till ännu ett rum som har ett öppet parti mot den stora salen och ger en känsla av en scen. Det är nästan som man kan höra tonerna av instrument från ett skönsjungande band. Även här är det prytt av platsbyggda snickerier från golv till tak, takrosett, tapetserade väggar, bågformade fönsterpartier samt ett glasat dörrparti som leder ut till en balkong mot gården. Med en inramning av Williams Morris motiv och välfyllda bokhyllorna på väggarna känns det som om man stigit in i en tidmaskin eller scen i Downton Abbey.

Bakom den stora salen finns ytterligare två rum bakom glasade dörrpartier; ett allrum på ena sidan och ett master bedroom på andra. Båda rummen har vackra tapeter med dold förvaring i väggarna. Sovrummet, med sitt anslutande badrum och walk in closet för tankarna till en femstjärnig svit.

ORANGERI & INNERGÅRD
Ett omfattande arbete och en stor dos kreativitet ligger bakom det som förut var restaurangköket och nu är ett njutbart orangeri. Det enda som återstår av byggnaden är i princip ytterväggarna. Det gamla taket ersattes av ett i glas vilket gör att ni kan blicka upp mot stjärnhimlen härifrån. Rummet används idag från tidig vår till senhöst, till och med som sovrum under de varmaste månaderna. Främst nyttjas det som odling och en härlig plats att njuta av måltiderna på. I anslutning till huset finns en tvättstuga som även har ett extra rum för gäster eller tonåringar.

Med en inramning av orangeriet och de två huskropparnas vackra glasfasader öppnar sig innergården som är helt privat solsäkert söderläge. Här, ute i denna djungelliknande oas är det svårt att tro att det inte existerade någon trädgårdsgrönska för bara några år sedan. Nu växer och klättrar det så det knakar runt den stenlagda gården av bland annat fjärilsbuske, fläder, stockrosor, doftrosor, pioner, blåregn och kaprifol. En helt tyst miljö, med undantag för fågelkvitter och surr från humlor och bin. Trots att det ser allt annat än tillrättalagt ut, är det noga koordinerat med fokus på blomning och doft för att skapa naturliga skiftningar från vår till höst. Man kan inte annat än att älska det lilla tornet som skjuter upp med sin urtavla likt en illustration från Mumindalen mellan kvarterets brokiga hustak.

Ansvarig mäklare

Anmäl dig till visning

Bokad visning.

Jag vill anmäla mig

Film

Fim

Bilder

Planritning

Planlösning
Planlösning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Skölden 24

Information

Typ
Gathus
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris eller Högstbjudande
11 995 000 kr
Rum
11
Boarea
510 kvm*
Tomtarea
787 kvm
Biarea
60 kvm

*Enligt säljaren. Enligt taxeringsinformationen 435 kvm borarea + 85 kvm biarea

Byggnadssätt

Byggnadstyp
1 ½ plan
Byggår
1860*
Fasad
Puts / Trä
Grund
Betongplatta
Stomme
Betong / Lättbetong / Tegel
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
El (direktverkande) och värmepumpluft/vatten (el)
Takbeklädnad
Papp / Plåt / Tegel
Ventilation
Självdrag
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
2 glasfönster
Grundmur
Betong/ Natursten

*1981 tillbyggnad

Ombyggnad, Renoveringar

Huset genomgick en omfattande renovering på senare. Hela fastigheten omvandlades från restaurang till bostad mellan 2016 och 2024.

Besiktning

Besiktigad
Ja

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Tomt

Tomtarea 787 m² (friköpt).

Planbestämmelser

Fastighetsplan (1989-01-18) Stadsplan (1984-10-11)

Parkering

1-2 bilplatser

Ekonomi

Taxeringsvärde
9 726 000 kr
Byggnadsvärde
7 600 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
3
Sotning
1 000 kr
Hushållsström
69 900 kr
Försäkring
4 800 kr
Renhållning
10 000 kr
Vatten/Avlopp
10 000 kr
Summa
95 700 kr
Elförbrukning
26 669 kWh/år

Notera att säljaren betalar idag en extra försäkring för att kunna hyra ut fastigheten (totalkostnad) 24 000:- /år

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
F
Energiförbrukning per kvm och år
84
Energideklarationsdatum
2024-05-21

Pantbrev

Det finns 16 st pantbrev uttagna om sammanlagt 6 575 000 kr

Länkar

Om Kirseberg

Att bo på Kirseberg

Kirseberg ger känslan av att bo på landet och i stan på samma gång. Blandningen av fristående småhus och flerfamiljshus ger Kirsebergs olika områden en unik karaktär där de rullar ut från kullen med kyrkan på toppen. Här konkurrerar koloniområdenas odlingar med omgivande grönska och mångfalden i ett av Malmös biologiska hot spots, nämligen det intressanta landskapet runt Segeå.

På 1600-talet odlade man körsbär på sluttningarna och troligtvis kommer namnet Kirseberg därifrån. Området kallas också ”Backarna” vilket är lätt att förstå, det ligger nämligen högre upp än omgivningen även om skillnaden var större förr i tiden. Kirseberg är en av Malmös äldsta arbetar­förstäder och i området Kirsebergsstaden blandas småhus med de flerfamiljshus som byggdes när landsortsbor flyttade in till Malmö i slutet av 1800-talet. Kirseberg är idag välbevarat då området i stort undan­togs från de rivningsplaner som fanns från 1930 fram till 1980-talet. Man kan även bo i det gamla vattentornet som byggdes redan 1879.

Att bo på Kirseberg är lite som att bo på landet men ändå i stan. Det går snabbt att cykla till Centralstationen och in till Malmö city. Närmaste köpcentrum är Entré som ligger ännu närmre, bara några minuters trampande bort. Skånetrafiken har också en av sina pendlingsstationer vid torget vilket gör det lätt att pendla till Lund och andra orter. På det gamla flygfältet i Bulltofta har nya bostadskvarter vuxit fram. För Bulltoftaparken som binder samman området är ambitionen att det ska vara en så kallad miljöskuldfri park. Det gör man bland annat genom att bedriva en ekologiskt uthållig parkskötsel. Varje år släpps till exempel ett antal kor ut på grönbete i parken. Kossorna blir mätta och miljöpåfrestningarna mindre.

Bulltoftaparken är lika stor som Slottsparken, Kungsparken och Pildammsparken räknade tillsammans. Segevång är ett stort bostadsområde i Kirseberg som erbjuder mer än boende. I närheten finns hotell, friluftsbad Segevångsbadet och golfbana på Malmö-Burlöv Golfklubb. Segeå slingrar sig genom land­skapet och är ett av Malmö Kommun särskilt utvalt naturområde som visar på ett rikt djur- och naturliv, ett biologiskt hot spot.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad på Kirseberg? Kontakta Bjurfors mäklare på Malmö City! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Norra Bulltoftavägen 7

Norra Bulltoftavägen 7

21243 Malmö

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Finansiering

Vi har ett nära partnerskap med SEB Private Banking för att ge dig det bästa affärsläget. Som Private Bankingkund hos SEB får du ett individuellt erbjudande och en personlig kontakt som ser till helheten utifrån dina finansiella behov.

Läs mer om Private Banking

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp med en boendekalkyl. När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Jag är intresserad av Norra Bulltoftavägen 7

Bokad visning.

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

Vi matchar köpare med rätt bostad

Med en bred lokal närvaro i Sverige, ett internationellt nätverk, samt ett eget register med aktiva intressenter och investerare – har vi förutsättningar att matcha rätt bostad med rätt köpare.

Anmäl intresse - Bjurfors Beyond
SE ALLA BOSTÄDER BJURFORS BEYOND