Hoppa till innehåll
Sälja lägenhet: Få rätt hjälp med att sälja din bostadsrätt via Bjurfors skickliga mäklare.

Tips när du ska sälja lägenhet

Sälja lägenhet och bostadsrätt

Att sälja sin lägenhet kan vara en spännande process. Kanske är det din första bostadsförsäljning, eller så har lägenheten varit ditt hem under många år och försäljningen markerar ett nytt steg i livet. Då uppstår naturligtvis frågor om hur försäljningen ska gå till och vad du kan få för lägenheten du säljer. När du ska sälja bostad är det viktigt att få goda råd och svar på dina frågor.

För oss på Bjurfors är det viktigt att både säljare och köpare är nöjda med affären. Oavsett om du går i säljtankar och vill sälja nu, eller om ett år, är du välkommen in till ditt lokala Bjurforskontor för att prata med våra erfarna mäklare.

Bjurfors Stories ger vi svar på frågeställningar du kanske har inför en lägenhetsförsäljning eller ett bostadsköp. Till exempel hur homestyling kan hjälpa dig när du ska sälja din lägenhet eller hur amorteringskraven fungerar.

Hur vet jag om det är rätt läge att sälja min bostadsrätt?

Som säljare vill du oftast sälja till högsta möjliga pris och det är naturligt att försöka anpassa en försäljning till när prisbilden på marknaden är som högst. Detta är dock ofta svårt att tajma och det är inte säkert att det är bättre att vänta. Likväl som priserna kan stiga kan de också sjunka. Därför är det viktigt att du har rätt förväntningar när du ska sälja din lägenhet.

Prata med mäklaren innan du ska sälja din bostadsrätt

Din lägenhetsförsäljning är en stor affär och det är viktigt att du känner dig trygg med den mäklare du valt. En bra mäklare tar inte bara hand om det praktiska kring försäljningen, utan vet också vilka förväntningar du kan ha på affären. Att sälja sin lägenhet kan ibland ta tid, och det gäller att ha koll på processen.

Mäklararvodet – hur mycket kostar en mäklare?

Hur mycket du ska betala i mäklararvode är något du och mäklaren kommer överens om när ni ingår ett avtal inför att du ska sälja din lägenhet. Vanligtvis används en av de tre modellerna provision, fast arvode eller arvodestrappa. Provision, ett bestämt antal procent av försäljningsvärdet, är vanligast.

Mäklararvodet räknas som en försäljningskostnad och är avdragsgillt.

Måste jag anlita en mäklare för att sälja bostadsrätten?

Cirka 95 procent av alla bostadsrätter sker via mäklare. En mäklare har utbildning och gedigen erfarenhet som tillsammans med ett stort kontaktnät av spekulanter och ger dem möjligheten att hjälpa både köpare och säljare till en bra bostadsaffär. Ur ett legalt perspektiv finns inga krav på att involvera en mäklare när du ska sälja din bostadsrätt. Nödvändiga dokument för att genomföra en bostadsaffär kan fås på andra sätt. Det är dock mer än det legala som behöver tas i beaktning när du ska sälja en lägenhet. Vid en första tanke kan det verka som om det kan bli billigare att sälja lägenhet utan mäklare. Men en erfaren mäklare vet hur den ska lyfta fram din lägenhet på rätt sätt, till rätt kunder – och till rätt pris. Det finns många skäl till att välja mäklare, och varför du tjänar på det.

Ränteskillnadsersättning vid lägenhetsförsäljning – så fungerar det

Har du ett räntebundet bolån som du ska lösa in när du sålt din lägenhet kan din bank kräva ersättning för den intäkt de går miste om när du inte betalar räntan under resterande bindningstid. Detta kallas för ränteskillnadsersättning. Ersättningen du ska betala är skillnaden mellan räntan på ditt lån när du löser in det, och en jämförelseränta baserad på räntan för bostadsobligationer med en löptid som motsvarar återstoden av lånets bindningstid.

Säkerhetsbyte i bolånet

Om du stannar kvar hos samma långivare när du söker nytt bolån finns möjligheten att flytta över det befintliga bolånet till den nya bostaden. Det vill säga, istället för att lösa in ditt lån, flyttas det över till din nya bostad som då blir ny säkerhet för lånet. Hör med din bank om den här möjligheten finns för dig. Byter du bostadstyp, till exempel från hus till bostadsrätt, går det oftast inte att göra ett säkerhetsbyte.

salja-bostadsratt.jpg

Därför spelar din bostadsrättsförening roll

När du ska sälja din bostadsrätt kommer ekonomin i din bostadsrättsförening att spela en viktig roll. Har föreningen höga lån och saknar kapital för kommande renoveringar påverkar det ofta föreningens ekonomi negativt. I förlängningen påverkar det både utgångspris och slutpris den dag du ska sälja din lägenhet.

Från och med 1 januari 2023 har det blivit enklare för dig som ska köpa lägenhet att få bättre koll på föreningens lån genom tillgång till nettoskuldsberäkning av bostadsrättens nettoskuldsättning.

En utgiftspost som kan påverka vilket utgångspris mäklaren kommer föreslå är tomträttsavgälden. Det är den avgift som föreningen betalar i hyra till staden för rätten att nyttja marken huset står på. Ska tomträtten inom kort omförhandlas kan det öka föreningens årliga kostnader.

Vinstskatt vid försäljning av lägenhet

Om du gör vinst när du säljer din lägenhet måste du betala vinstskatt. Skatten är 22 procent men det finns möjligheter att göra avdrag, bland annat om du har renoverat, byggt om eller betalat in kapitaltillskott till din bostadsrättsförening. På Bjurfors Stories förklarar vi mer om hur du kan räkna ut och påverka din vinstskatt innan du ska sälja din lägenhet.

Värdera lägenhet - med hjälp av Bjurfors erfarna mäklare får du din lägenhet värderad

Värdera lägenhet

Oavsett om du vill sälja nu, eller bara vill veta vad din lägenhet är värd, hjälper vi dig gärna med en kostnadsfri värdering av din bostadsrätt.

Värdera min lägenhet

Tips & råd

Mer läsning för dig som vill sälja lägenhet