Exklusiv våning från sent 1800-tal med utsikt över stadens takåsar

Centrum, Helsingborg

Norra Storgatan 14

Exklusiv
Utgångspris
8 990 000 kr
Avgift
6 790 kr
Antal rum
4,5
Boarea
185 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
4 av 4
Hiss
Ja

Exklusiv våning från sent 1800-tal med utsikt över stadens takåsar

Insynsskyddad cityvåning från 1875 med tornrum, takterrass, hiss från markplan, vinklar och vrår

 • Ansvarig mäklare

  Alexander Jämthagen

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 75

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

På en hörna bland smala gränder och myllrande shoppingstråk sträcker den ståtliga fastigheten från 1875 ut sig. Fasaden är tidstypiskt klädd i rött tegel med detaljrik dekorationsputs. Från taket skjuter ett utsmyckat torn med bågformade fönster upp.

Det är också där våningen ligger. Bostaden är i nyskick med drömlika attribut som takterrass, tornrum, hiss från markplan och omfattande sociala ytor. Med en boyta på 186 kvadratmeter fördelar den sig på 4,5 rum. Den privata takterrassen nås en trappa upp och har sol i stort sett hela dagen.

Förra året påbörjades en omfattande renovering och ombyggnad som färdigställdes i år. Köket flyttades och väggar vältes för att skapa en perfekt balans mellan sociala och privata rum. Vardagsrum, matsal och kök blev till en enda stor helhet där enorma glaspartier från vägg till tak släpper in ett fantastiskt ljus. Ett andra badrum och walk-in-closet skapades. Alla ytskikt, listverk, foder, dörrar och golv byttes ut. Förvaringslösningar platsbyggdes. Trots det stora arbetet är den karaktäristiska vindscharmen tydlig och tillför charm i massor genom friliggande bjälkar, takkupor, öppen spis, sneda vinklar och vrår. En svårslagen citydröm redo för inflyttning.

Det är något speciellt med vindsvåningar som dessa. Det oregelbundna taket. Kuporna som släpper in det mjuka ljuset. Himlen som blottar sig från takfönsterna. Mäktiga takbjälkar som synliggör konstruktionen.

Huset på Norra Storgatan 14 är placerat på gaveln mot Springpostgränden, där tiden nästan tycks ha stått stilla. I den trånga gränden klamrar sig vackra hus med fasader av korsvirke, handslaget tegel och puts längs gatan. Huset på gaveln byggdes 1875 och har en vackert bevarad fasad av rött tegel med inslag av putsdekor i form av profilerade listverk, kolonner och ornamenteringar. Tornet har rundade fönsterbågar och spetsigt plåttak. I just detta hus bodde Ingmar Bergman under sin tid som teaterchef i Helsingborg.

I denna del av staden bor du inte bara i ett vackert grannskap utan även mitt i stan, nära allt från shopping till havsbad. Det är lätt att vara spontan och göra biobesök, äta ute och handla när andan faller på. När hämtmat står på agendan, kan du kila ner till restaurangen Telegrafen på entréplan och hämta mat som läggs direkt på porslin, till ett rabatterat pris. Enklare kan det inte bli.

Interiör

Exklusivt från start
Hissen tar dig upp till det översta planet där du möts av en hall med flera inbyggda garderober för ytterplagg och skor. På golvet ligger en ekparkett i chevronmönster som är tröskellös utan skarvar och genomgående för hela lägenheten. Väggarna är släta och i taket syns friliggande bjälkar som varsamt har renslipats från tidigare färg. Till vänster finns det första badrummet som är utrustat med dusch bakom glasvägg, vägghängd toalett och tvättställskommod. Material och interiör är rakt igenom påkostat. Väggar, golv och handfatsskiva bär 15 mm tjock Carraramarmor. Samtliga blandare är inbyggda i väggen och golvet har värmeslingor.
Från hallen kommer du vidare in i ett ”halvrum” som idag används som kontor. Den ena väggen har en platsbyggd bokhylla med spegeldörrar nertill.

Kaskader av ljus
Till vänster från hallen nås de ljuvliga sällskapsytorna som är ett enda stort rum bestående av vardagsrum, matsal och kök. Det var i samband med den stora renoveringen som ägarna valde att flytta hit köket och därmed få en samlad öppen social avdelning. Det massiva ljusflödet präglar hela rummet och letar sig in från flera håll genom stora kupor. Bjälkarna vid golvet och murstockar är inbyggda. Våningens samtliga 21 radiatorer pryds av tidsenliga elementskydd som måttbeställts och byggts på plats med lackerad klöverplåt.

I den första delen finns det mysiga vardagsrummet som också har en stämningsfull murad eldstad som delvis har byggts om med marmor, besiktigats samt utrustats med rökgasfläkt. Matsalsdelen är placerad lite längre in på höger hand, i nära anslutning till köket som ligger allra längst ner. I denna del är ljusinsläppet extra magiskt och kommer både från ovan och sidan från kombinerade takkupor.

Kökets interiör är tidlös med släta ljusgrå luckor och mässingsbeslag. Skåpinredningen är indelad i två sektioner; en längs väggen samt en stor köksö. Arbetsytorna är luxuösa både i storlek och material. Totalt har cirka 10 kvadratmeter Carraramarmor använts till bänkskivorna, varav den på köksön löper i ett enda stycke från golvet. Maten tillagas på en rejäl gasspis och ugn från italienska Bertazzoni, som inte kan annat än skänka extra matglädje till den som håller i matlagningen.

En svart spiraltrappa leder upp till en av lägenhetens godbitar - takterrassen. Genom en glasad dörr når du terrassen som är belagt med ett skönt trädäck. Runt terrassen finns glasade skjutbara fönster som skyddar mot blåst men samtidigt låter dig njuta fullt ut av den spektakulära utsikten över stadens takåsar och grönska. Uteplatsen är inredd med platsbyggda u-formade bänkar och ett marmorbord som har lyfts på plats med kran. Här har du fördelen att kunna ta del av solen i stort sett hela dagen samtidigt som du sitter väl skyddat från insyn.

Likt en saga
Till höger om hallen kommer du vidare in till sovrumsavdelningen som består av ett badrum med tvättmöjligheter, en walk-in-closet och två sovrum varav ett är inhyst i det magiska tornrummet. Det första sovrummet nås från kontoret och är ett charmigt rum med synliga bjälkar och en stor takkupa med utsikt mot Springpostgränden.

Badrummet är härligt stort och utrustat med tvättställskommod med ett dubbelhandfat i massiv marmor som är tillverkat från samma stenblock som väggarna och golvet, vägghängd toalett, dusch med glasvägg, tvättmaskin och torktumlare samt ett fristående badkar. Precis som i det andra badrummet är det luxuöst inrett med 15 mm tjock marmor på golv och väggar samt med värmeslingor i golv.

Vägg i vägg med badrummet finns våningens nybyggda walk-in-closet som har platsbyggd inredning och takfönster. I nära anslutning nås det ljuvliga tornrummet med drygt 6,8 m i takhöjd i tornets spets, som inte kan annat än trolla fram sagofantasten i dig. Det spetsformade taket pryds av flera små fönster samt bjälkar kors och tvärs. De tre bågformade fönsterna löper över hela gaveln och blottar en underbar stadsvy. En ynnest att få vakna upp till.

Kort och gott är det mesta unikt med denna bostad. Läget, nyskicket, de charmiga detaljerna och takterrassen i en härlig mix.

Fakta

Uteplats/balkong

Takterrass med skjutglaspartier och grillmöjligheter (kol/gasol/el). Gemensam ljuvlig innergård med utemöbler.

Ombyggnad, Renoveringar

LÄGENHETSRENOVERINGAR (2019/2020)

- Ny planlösning innebärande: flytt av kök, nytt badrum, ny walk-in-closet, några nya väggar och ändring av befintliga väggar
- Ny platsbyggd förvaring: klädkammare, bokhylla, garderober
- Nya ytskikt: samtliga, dörrar, lister och foder är utbytta
- Ny chevron ekparkett genomgående utan skarvar i hela lgh, ca 200 m² parkett
- Måttbeställda och platsbyggda elementskydd med lackerad klöverplåt, 21 st
- Delvis ny el
- Samtliga bjälkar vid golv inbyggda, även andra bjälkar är delvis inbyggda för en renare look
- Samtliga bjälkar är renslipade från tidigare svart färg
- Eldstad: ombyggd med marmor, rökgasfläkt till eldstad utbytt och eldstad besiktad
- Samtliga murstockar som var synliga är slätputsade eller inbyggda
- Badrummen: helkaklade i 15 mm tjock Carrara Marmor, ett dubbelhandfat i massiv marmor från samma sten som väggar/golv, inbyggda blandare och duschar, golvvärme i båda badrummen
- Nytt bord på takterrass från EG Marmor (lyft med kran till tak)
- Kök med lådkyl från Norcool och ca 10 m² marmor, +6m lång bänkskiva i marmor, gasspis och ugn från Bertazzoni
- Diskmaskin kopplad på varmvattnet för billig drift
- Belysning på bjälkar är ny och ingår i köpet.

FASTIGHETSRENOVERINGAR

Fastigheten är så gott som totalrenoverad 2009/10 då bostadsrättsföreningen bildats. På senare år har ny värmepump samt solceller installerats för att sänka driftskostnaderna.

Övriga byggnader/utrymmen

Vindsförråd, gemensamt gym i källaren (kommer att flyttas till större utrymme på loftgången, gamla stallet, med fler redskap), stort låst cykelförråd på gården samt gemensamt verktygsförråd.

TV/bredband

Fiber via Stadsnätet, samt Comhem via kabel.

Parkering

Föreningen har inga parkeringsplatser, men det finns parkeringar runt om i området.

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
8 990 000 kr
Våningsplan
4 av 4
Hiss
Ja*
Rum
4,5
Sovrum
2
Max antal sovrum
3
Boarea
185 kvm**

* Hiss från markplan.

** Area enligt bostadsrättsförening.

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Springpostgränd
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
10
Antal lokaler
3
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1183*
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

* Betalas av säljare

Allmänt om föreningen

Bostadsrättsföreningen är ett privatbostadsföretag som bildades 2007 det finns 10 bostadsrätter och 3 lokaler(uthyrda). Föreningen har sitt säte i Helsingborg och äger fastigheten Springposten 6 i vilken man upplåter bostadsrätter och lokaler. Fastigheten ligger på Norra Storgatan 14 i Helsingborg

Föreningens ekonomi

Inga avgiftshöjningar planerade(2020-07-22 HL)

Renoveringar - Utförda och planerade

Under 2009 utfördes en totalombyggnad av fastigheten med bland annat byte av el och vattenledningar, dessutom relinades en del av fastigheten. Fastighetsbesiktning genomförs löpande av styrelsen. Under året har föreningen tagit fram en underhållsplan och uppgraderat värmesystemet hos en hyresgäst. Inom överskådlig tid planeras översyn samt viss renovering av taket samt omlokalisering av gym. Föreningen planerar inte för något mer än sedvanligt underhåll av fastigheten.

Parkering

Föreningen har inga parkeringsplatser, men det finns parkeringar runt om i området.

TV/bredband

Fiber via Stadsnätet, samt Comhem via kabel

Gårdsplats/innergård

Gemensam ljuvlig stenlagd innergård som bjuder på en njutbar utemiljö med utemöbler och grillmöjligheter.

Gemensamma utrymmen

Stort vindsförråd, gemensamt gym i källaren (kommer att flyttas till större utrymme på loftgången, gamla stallet, med fler redskap), stort låst cykelförråd på gården samt gemensamt verktygsförråd.

Månadsavgift

Avgift
6 790 kr

Det ingår värme och vatten i avgiften.

Byggnadssätt

Byggår
1875
Uppvärmning
Solceller, värmepump med värmeåtervinning från lokaler samt fjärrvärme
Fönster
3-glasfönster.

Övervakningssystem i trapphuset och vid porten.

Området

Att bo i Helsingborg centrum

Närheten till havet, naturen och kulturen gör Helsingborg Centrum till en pärla i Öresundregionen. Börja dagen med en god fika för att sen strosa i Stadsparken. Runda av dagen med ett dopp i Öresund eller varför inte ta båten till Danmark. Möjligheterna är många - välkommen till Helsingborg C!

Centrum ligger alldeles intill Öresund och är den äldsta delen av Helsingborg. Centrum sträcker sig mellan Stadsteatern och Hälsovägen i norr till Stadsparken i Söder. Restauranger, caféer och barer ligger tätt, både inne bland husen samt i Norra Hamnen vid havet.

Stadens signum Kärnan är ett 35 meter högt försvarstorn från 1300-talet och den enda kvarstående resten av Helsingborgs slott. För att komma upp till Kärnan och den intilliggande lummiga parken Slottshöjden, tar du Terrasstrapporna från Konsul Trapps plats vid Stortorget. Terrasstrapporna invigdes 1903 och från den övre avsatsen har du en underbar utsikt över Helsingborgs takåsar och Öresund.

Butikerna är centrerade till shoppingstråket Kullagatan som sträcker sig från Stortorget och S:t Jörgens plats. I tvärgatorna från Kullagatan och runt Mariakyrkan söderut ligger det många mysiga fik, restauranger och personliga butiker.

Du behöver inte leta länge efter ett ställe som erbjuder en god fika. Det vimlar av kaféer av olika slag; teoch kaffespecialister, chocolateries, amerikanska kaffekedjor och anrika konditorier.

Väl värt ett besök är Henckelska gården på Norra Storgatan, som är stadens äldsta hus - från 1681. Bakom huset döljer sig en charmig liten trädgård, omgiven av husmurar och figurklippta häckar. Andra populära besöksmål är Dunkers Kulturhus. Här finns spännande kultur och pedagogisk verksamhet för barn samt mycket annat. Varför inte avnjuta en god middag i deras restaurang eller på några av de närliggande ställena i Norra hamnen.

Bada mitt i stan under sommaren på någon av stadens många badplatser. Bland andra finns sandstranden Tropical beach där det känns som att du befinner dig på sydligare breddgrader med palmer och trevlig bar.

Kort och gott har du nära till allt inne i centrum; strand, bad, kultur, god mat, natur och shopping. Vill du utforska den danska sidan gör du det snabbt med båt eller tåg.

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Helsingborg Centrum? Välkommen att kontakta Bjurfors mäklare i Helsingborg City. Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Helsingborgs 3 bästa

3
 • Kärnan
  Se Helsingborg från ovan. Besöksmål för hela familjen
 • Dunkers
  Kulturhuset som erbjuder varierande utställningar
 • Tropical Beach
  Tropisk strand längst ut på piren med passerande Danmarksbåtar

Karta

Norra Storgatan 14

Norra Storgatan 14,
252 20 HELSINGBORG

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Alexander Jämthagen

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0739-20 66 75