Hoppa till innehåll

Nu finns chansen att förvärva en stor patriciervilla centralt i Osby, med härligt poolområde!

  • 300 + 100 kvm
  • 9 rum
  • 5 995 000 kr

Osby, Osby

Västra Storgatan 13

Pris:
5 995 000 kr
Antal rum:
9
Boarea / Biarea:
300 kvm / 100 kvm*
Tomtarea:
3 908 kvm
Typ:
Friliggande villa

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

[En bra dold rubrik här]

VILL DU VETA MER OM BOSTADEN?

Ansvarig mäklare

Pontus Andersson

Fastighetsmäklare / Partner

Kontakta mig

Bjurfors Hässleholm
Pontus Andersson

BOKA EN KOSTNADSFRI VÄRDERING

Nu finns chansen att förvärva en stor patriciervilla centralt i Osby, med härligt poolområde!

Villa med anno från 1909 med centralt läge i Osby finns snart ute till försäljning. Från villan har man 5 min till centrum, stationen och Osbysjön.

Beskrivning

De stora patriciervillorna byggdes framförallt under perioden 1860–1930. Arkitekturstilen på de ståtliga byggnaderna var i regel inspirerad av klassicismen och antikens rena ideal. Denna stora tegelvilla om 300 kvm och nio rum, byggd 1909, är ett praktexempel. Villan har genomgått renovering med sällsynt stor respekt för ursprungsmiljön. Huset präglas av massivt ljus, öppna ytor och mängder av stilrena originaldetaljer. Här finns närmast ändlösa, fiskbensparketter, väggmålningar, spegeldörrar, stiliserade stuckaturer, detaljskurna listverk, fönstervalv och ett antal eldstäder och kakelugnar. Villans atmosfär bär en slags lätt och ljus elegans med närmast filmiska kvaliteter. Utöver entréplanets stora hall och ljusa sällskapsytor bör nämnas ett magnifikt master bedroom en suite med dressingroom och stort badrum.

Gräsmattan är enorm framför den pampiga tegelvillan, tomten är om närmare 4 000 kvm. Fasaden har sparsmakat stilrena dekorationer i klassisk stil och tidsperiodens stora fönsterpartier med inslag av dubbla fönstervalv och småspröjsat glas. Det branta tegeltaket är vackert brutet i gavlarna. Villan ligger högt, inbäddad i grönska och höga lövträd. Frontespisen, med entréns glaspartier och övervåningens inbyggda balkong, kröns av en trekantig kupa som för tankarna till en herrgård. Vid Poolområdet finns härliga gemensamma ytor för det sociala med tex grillar, pergola och bastuhus med tv-hörna.

För dig som känner att detta är något kontakta mäklaren för mer info och för att boka in dig på visning.

Interiör

TAMBUR
Granittrappor leder i två etage upp till villans entré med dubbla spegeldörrar med glas. Här bakom väntar den gamla tamburen, eller kallhallen, med enorm takhöjd, glaspartier mot den inre hallen och kortväggarnas heltäckande väggmålningar i original. Motiven är inspirerade av klassicismens grekiska och romerska ideal. Ett schackrutigt golv kompletterar bilden.

ENTRÉHALL
Den mycket stora hallen tar emot med strålande ljus atmosfär, vitoljad fiskbensparkett och sekelskiftets detaljskurna snickerier som djupa dörrfoder, dubbla spegeldörrar och höga fotlister. Under det höga taket löper väggmålningar i original. För drygt 100 år sedan gjorde troligen kvällens värdinna sin sidenfrasande entré uppifrån den vita trätrappan. Om dina gäster har stampat av sig snön i vinterkvällen möts de av brasan som knastrar i den tidstypiska öppna spisen i tegel, puts och smide.

SÄLLSKAPSYTOR
Bjud in gästerna till den vänstra av två speglade sekelskiftessalonger ut mot framsidan. Här öppnar sig de stora sällskapsytorna med fiskbensparketter i två rum i fil. En omfattande takhöjd, och alla sekelskiftesdetaljer, är på plats. Den smäckra kakelugn tronar i hörnet och i taket finns en stiliserad takrosett. Salongen har strålande ljus från stora och höga fönsterpartier i två väderstreck. Detta är ett rum för allt från familjens lugna vardagsliv till riktigt stora fester med dans och mingel. Dubbla, skjutbara spegeldörrar leder vidare.

MATSAL
Nästa rum i fil är den överraskande stora matsalen med tidsperiodens sparsmakade stuckaturer och takrosett. Tankarna går faktiskt till en större festsal. Även dessa ytor får kaskader av ljus från fyra stora fönsterpartier i två väderstreck. Här har du utsikt över den stora trädgårdens lövträdsgrönska. Kristallkronan känns nästan obligatorisk över det festdukade långbordet med plats för många gäster. När brasan sprakar i kakelugnen och de levande ljusen brinner är atmosfären mycket stark.

SERVERINGSRUM
Ett sobert, dekorationsmålat golv tar över i det gamla serveringsrummet med plats för köksbord. Härinne tassade tjänstepersonalen under de stora middagarna. Här finns de gamla serveringsskåpen bevarade och en svart smideskamin värmer vid familjens frukost en kulen höstmorgon. Det rutade golvet fortsätter in i köket.

KÖK
Det platsbyggda köket följer upp ursprungsmiljön med vitt paneltak och formren inredning med pärlspont och tidstypiska stålbeslag. Ljuset faller in från två håll, och från ett av dem går det att ha lite koll på när barnen leker i poolen. De stora arbetsytorna är i rostfritt, inramade av stänkskydd i avfasat, vitt kakel i förbandssättning. Köket är fullt utrustat, bland annat med gasspis. Bakom en spegeldörr finns ett klassiskt skafferi och i ena hörnet ger den bevarade köksspisen ett lätt rustikt inslag. Från köket kommer du ut i en köksentré med en trappa ut till trädgården, och en annan upp till övervåningen. Utanför dörren finns en liten stenterass under tak. Nedanför den öppnar sig stora ytor med terrakottafärgad byasten som omfamnar husets hela baksida och leder fram till poolområdet.

BIBLIOTEK
Till höger i entréhallen ligger ytterligare en salong med samma fönsterpartier och slipade ekparkett som den första. Det stora rummet känns lämpligt som stort gästrum, bibliotek eller musikrum. Kanske är det härinne du placerar pianot eller ställer upp staffliet – det massiva ljuset från två håll har nästan ateljékvalitet.

ÖVRE HALL
Ovanför den pampiga trappan i hallen, värdig filmen Borta med vinden, väntar en stor och ljus hall med slipad, vitoljad fiskbensparkett. Takhöjden är omfattande och planet har inte ett snedtak i sikte. De vackra ytorna domineras av hallens högsmala fönstervalv flankerade av två cirkelrunda fönster. Bakom dem väntar den ståtliga balkongen under tak, inramad av stiliserade kolonnader. Utsikten är vidsträckt och mellan träden glittrar vågorna i Osbysjön, hundratalet meter bort. I fonden syns de skogsklädda höjderna i stadens omgivningar.

SEX SOVRUM
Hallen förbinder till inte mindre än sex rum. Fyra riktigt stora i villans vardera hörn, med fönsterpartier i två väderstreck. Mellan dessa, i byggnadens gavelsidor, ligger två mindre rum lämpliga som barn- eller arbetsrum. Samtliga rum har ljusmålade plankgolv som förstärker våningsplanets ljusa och lätta elegans.

MASTER BEDROOM
Ett av de sex rummen är villans stora och romantiska master bedroom. Det ligger skyddat och harmoniskt i ett hörn in mot den parkliknande trädgårdens grönska. Bakom en spegeldörr överraskar rummet med ett stort dressing room med högt fönsterparti. Rummet ligger en suite med badrummet via en liten hall med utgång till en balkong ut mot trädgården. En sommarkväll härute är stämningen speciell, med den upplysta poolens blåglittrande vatten och trädgårdens djupa grönska.

BADRUM
Det stora, nyskapade badrummet går i en tidlöst modern sekelskiftesstil, med schackrutigt golv, vit bröstpanel och vitt kakel upp till taket. Badrummet har handfatskommod, wc, handdukstork och dusch bakom glasvägg. Ljuset faller vackert från två stora fönsterpartier.

POOLOMRÅDE
Från stenläggningen på husets baksida leder trapporna upp till villans poolområde omgiven av grönska och grönytor. Området ligger skyddat av murar och poolhusets långsida. Här är det sol hela dagen och när poolbelysningen tänds i skymningen känns stämningen igen från en klassisk semesterresort. Här finns ett utekök för poolpartyt och en liten loungedel under segeltak. I poolhuset finns en helkaklad relax med dusch och bastu med glasväggar.

Håll koll på detta objekt

Bilder

  • Fastighetskarta. Västra Storgatan 13 - Bjurfors
    Fastighetskarta

Planritning

Planlösning
Planlösning

Fakta om bostaden

Fastighetsbeteckning

Magistern 2

Tomt

Poolen är en balja med klor. Den är gjord installerad 2015.

Ekonomi

Taxeringsvärde
1 473 000 kr
Byggnadsvärde
1 223 000 kr
Fastställt
2021
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
9 525 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
4
Hushållsström
25 606 kr
Värme
11 500 kr
Försäkring
11 000 kr
Renhållning
3 500 kr
Vatten/Avlopp
7 753 kr
Övrigt
25 200 kr
Summa
84 559 kr

Övrigt är kostnad för ved och gasol.

Pantbrev

Det finns 10 st pantbrev uttagna om sammanlagt 2 839 000 kr

Energideklaration

Utförd
Ja
Energiklass
D
Energideklarationsdatum
2024-05-21

Ombyggnad, Renoveringar

Se frågelista för mer info

TV/bredband

Fiber

Planbestämmelser

Stadsplan (1935-10-25) Tomtindelning (1928-12-07)

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Pris
5 995 000 kr
Rum
9
Antal sovrum
4
Max antal sovrum
5
Boarea
300 kvm*
Tomtarea
3 908 kvm
Biarea
100 kvm

*Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 plan
Byggår
1935*
Fasad
Tegel
Grund
Betong och delvis källare
Stomme
Tegel/betong
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Fjärrvärme, 2 kakelugnar, 2 vedspisar och kamin.
Takbeklädnad
Tegel
Ventilation
Självdrag
Fönster
2-glas
Grundmur
Natursten

*Huset uppfördes 1909, Ombyggt1935

Luft/luft värmer upp poolen.

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Bostadsbeskrivning

Digital beskrivning

Länkar

Om Skåne

Vill du köpa, sälja eller värdera bostad i Skåne? Bjurfors är marknadsledande som mäklare i Skåne – och har branschens mest engagerade fastighetsmäklare. Så oavsett vilka frågor du har kring din nuvarande bostad, din lokala bostadsmarknad eller din framtida drömbostad kan du få goda råd av oss. Kontakta våra mäklare i Skåne redan idag!

Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende. Du kan även filtrera fram din nya bostad genom att använda vår söksida.

Karta

Västra Storgatan 13

Västra Storgatan 13

28332 Osby

Visa i Google Maps (öppnas i nytt fönster)

Boendekalkyl

Kontakta mäklaren om du behöver hjälp att ta fram en boendekalkyl.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Mäklare

Jag är intresserad av Västra Storgatan 13

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

}