Hoppa till innehåll

Välkommen till ett fint hus i Herrängen

  • Såld, 2023-09-21
  • Besiktigad
  • 115 + 49 kvm
  • 5 rum
  • 8 900 000 kr

Älvsjö - Herrängen, Stockholm

Sidensvansvägen 9

Slutpris:
8 900 000 kr
Antal rum:
5
Boarea / Biarea:
115 kvm / 49 kvm*
Tomtarea:
586 kvm
Typ:
Friliggande villa

*Uppmätt

Ansvarig mäklare

Thomas Kihlman

Fastighetsmäklare

Kontakta mig

Bjurfors Huddinge

BOKA EN KOSTNADSFRI VÄRDERING

Vill du också sälja din bostad?

Fyll i formuläret nedan så hjälper vi dig!

Bilder

Om Älvsjö - Herrängen

Om att bo i Älvsjö – Herrängen

1879 invigdes Elfsjö Station. Älvsjös historia hänger därefter nära samman med järnvägen. Under 1900-talet utvecklades Älvsjö från ett mindre stationssamhälle till en viktig kollektiv trafikpunkt. Under 70- och 80-talet revs större delen av stationsbebyggelsen och nya kvarter skapades med lamellhus placerade i öppen kvartersform. Älvsjö är nu en del av Stockholms Stads utvecklingsplan ”Vision Söderort”. Syftet är att ytterligare vitalisera området, att skapa en sammanhängande miljö samt att Älvsjö blir en promenadstad. På det gamla ban- och industriområdet har nya bostadskvarter vuxit fram, Älvsjöstaden.

Herrängen

Herrängen är en villaidyll i västra delen av stadsdelen Älvsjö i Stockholm Stad. Bebyggelsen består främst av villor. Flera av dem har strandtomt vid badsjön Långsjön. Namnet kommer från Herrängen Gård, som byggdes på 1780-talet. Gården var under en tid sommarnöje för prominenta Stockholmsbor. I början av 1900-talet ägdes gården och marken av bolaget ”Billiga tomter”. Försäljningen av tomterna gick inte så bra då på grund av bristfälliga kommunikationer. 1913 bodde 100 personer i Herrängen. Under 20-talet byggdes en del villor, stugor och sommarhus. Riktig fart blev det inte förrän på 40- och 50-talet med egna hems byggande med stöd av Stockholms Stad. Under de senaste åren har flera tomter styckats av för att ge plats till modernare hus och flera av de äldre villorna har rivits eller ändrat karaktär. 2017 hade Herrängen 3800 invånare. Herrängen erbjuder trevliga omgivningar för sina boende. Långsjön är av stor vikt för området med populärt promenadstråk runt sjön. På vintern finns en plogad isbana för skridskoåkning. Badet har en servering. Herrängen Gård, som ligger vid sjön, har likaså café samt bollplan, tennisplan m.m. Barnen har också den omtyckta Herrbacken eller Stubbängsparken som fritidsnöje. Lekplatsen är anpassad för både små och stora barn med t.ex. inhängnad stor sandlåda, linbana, klätterställningar, fotbollsplan och utomhusgrill i betong.

Service i Älvsjö centrum

Älvsjö Centrum har redan idag ett stort utbud av service med vårdcentral, apotek, banker, bibliotek, restauranger, träningscenter, hotell, stora matvarubutiker m.m. Genom den pågående utbyggnaden av centrum tillförs mer lokaler till olika verksamheter. Stockholmsmässan vid stationen är ett landmärke. Varje år kommer drygt en miljon besökare till Nordens största mäss- och kongressanläggning. Barnen har flera fina lekparker, t.ex Sjörövarparken på Prästgårdsgränd och Kristallen i Älvsjöstaden. Här finns lekredskap, plaskdamm, litet djurstall, m.m.

Populära och historiska Långbro park

I Långbro park finns en park med ankdamm och stora gräsytor. Långbro park är ett idylliskt, levande parkområde som kan jämföras med till exempel Hagaparken. Namnet kommer från en bro på Göta Landsväg för tusen år sedan. Senare byggdes Långbro Gård. Älvsjö och Långbro utvecklades under början av 1900-talet till villasamhällen. 1910 stod Stockholms Stads nybyggda sjukhus, Långbro Sjukhus, klart. Det 56 tunnland stora området hade flera stora byggnader, mindre villor och hus för olika ändamål. Parken anlades i rehabiliteringssyfte. Den är inspirerad av engelska parkers promenadkultur och har influenser från tyska romantiska parker. Den ansågs vara en av Europas vackraste parker. Och inte mycket har ändrats sedan dess. 1998, när sjukhuset hade lagts ner, köpte JM området på 27,5 hektar för byggandet av bostäder. De stora karaktäristiska byggnaderna, Stora Mans och Stora Kvinns finns kvar med sin exteriör. I Stora Mans finns skolor och i Stora Kvinns bostäder. I parkens södra del mot Vantörsvägen byggdes bostadsrätter i flerbostadshus. I de östliga delarna blev det radhus. Den norra delen av parken gränsar mot villaområdet Långbro med ett skogsstråk. I väst är den gamla infarten till området från Fruängen. Det finns ett antal privatägda villor sparade. Den gamla överläkarbostaden är numera Långbro Värdshus i regi av en välkänd kock. I mitten av parken ligger gamla sjukhusdammen. Det är fortfarande en fin, fågelrik ankdamm. På mornarna innan parken vaknar kan man ta tysta, sköna promenader i grönområdet.

Populära naturområden runt Älvsjö

Älvsjöskogen och Solbergaskogen är viktiga natur- och rekreationsområden. I Älvsjöskogen finns elljusspår, fotbollsplan och stora grönytor för samvaro. Älvsjöborna badar gärna i den fina badsjön Långsjön. Det finns promenadstråk runt sjön och på vintern plogas en bana för skridskoåkning.

Runt Älvsjö finns många förskolor, grundskolor och flera gymnasieskolor. Valmöjligheterna är stora.

Kommunikationer

Älvsjö har utmärkta kommunikationer. Med pendeltåget tar du dig till Stockholm City på 10 minuter och du kan även fortsätta till Arlanda. Via city eller Flemingsberg har du bra access till regionaltåg och fjärrtåg. Älvsjö har flera busslinjer till grannområdena. I framtiden kommer möjligheterna att bli ännu större. I mitten av 2030-talet kommer tunnelbana, linjen går till Liljeholmen och Fridhemsplan. Älvsjö blir också station för Spårväg Syd, som leder till Flemingsberg via Kungens Kurva.

Köpa, sälja eller värdera bostad i Älvsjö? Kontakta våra mäklare i Älvsjö! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Kampanjbild Boneo

Liknande bostäder