Bostäder till salu i Kåhög

Hitta din nya bostad i Kåhög

Attraktiva bostäder till salu i Kåhög

Här hittar du alla våra lediga bostäder till salu i Kåhög just nu!

Området

Mäklaren om Jonsered/Kåhög

Intill insjön Aspen och vid foten av Korpåsberget, Höghallsberget och Kåhögsberget ligger samhället Jonsered med en spännande textilbrukshistoria som satt prägel på samhällets bebyggelse.

JONSERED GENOMGICK STORA FÖRÄNDRINGAR när den skotske entreprenören William Gibson år 1833 kom till samhället och köpte Jonsereds egendom. Gibson startade ett av Sveriges främsta textilbruk som producerade rep, segel och andra textiler till maritima användningsområden. Framgången med textilbruket gjorde att samhället expanderade och det byggdes hus till fabrikernas anställda och barnen fick gå i skola. Transporten från fabriken ordnades till en början via pråmar i Säveån, men redan år 1856 invigdes den första sträckan på Västra stambanan mellan Göteborg och Jonsered. 1914 stod dagens dubbelspåriga järnvägstunnel klar och ersatte det tidigare spåret. Idag tar det endast 14 minuter att ta sig från Jonsered till Göteborg centralstation via pendeln, och detta tack vare fabriken.

JONSERED LOCKAR MED dess bevarande charm från denna tid och Gibsons arv lever vidare i alla de vackra tegelbyggnaderna som går i brittisk stil. Tar man sig genom samhället kan man se den bevarade gamla fabriken, arbetarbostäderna, de nationalromantiska trähusen i Hallebacken liksom Sveriges första radhus, Nybygget, från år 1841. I fabrikslokalerna vid Jonsereds Herrgård pågår flera projekt för att locka företagare och forskare och de vackra tegelfabrikerna är populära för nya företagare som letar unika kontorsmiljöer.

JONSERED ÄR OMRINGAD av vacker natur längs med Säveån och insjön Aspen. Säveån är känd för sitt fina laxfiskevatten. Säveån mynnar ut i insjön Aspen som har en fin badplats vid Humlebadet. Där finns kiosk, badbrygga och hopptorn. Andra fina omgivningar är Bokedalens naturreservat och Jonsereds strömmar. I naturreservaten finns ädellövskog, barrskog, odlingslandskap samt bäckraviner och sjöar.

I ANSLUTNING TILL Jonsered utvecklades även bostadsområden i Uddared, Stärtered och Kåhög. Uddared består mestadels av egnahemsbebyggelse, Stärtered av hyresrätter och Kåhög av fristående bostadshus.
Utanför Kåhög ligger Kåhög gård. Ett stort lantbruk med gamla anor. På gården tar man emot besökare under kosläppet varje år i majmånad. På gården finns också en liten lanthandel med bl.a. försäljning av mjölk från gården.

JONSEREDS SKOLA ÄR en kommunal skola med klasser från förskola till åk 5. Jonsered har även flera fristående förskolor och föräldrakooperativ.

Köpa eller sälja bostad i Partille kommun? Kontakta våra mäklare i Partille! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.