Bostäder till salu i Kyrkesund

Hitta din nya bostad i Kyrkesund

Attraktiva bostäder till salu i Kyrkesund

Här hittar du alla våra lediga bostäder till salu i Kyrkesund just nu!

Området

Att bo i Kyrkesund

Kyrkesund och Härön med sina 90 respektive 50 bofasta ligger västerut med ett smalt sund mellan sig. Sundet, som kallas Kyrkesunds ränna, är välkänt för västkustens sjöfolk och vid insegling söderifrån passerar man det kulturminnesmärkta gula huset vid namn Kålhuvudet.

Här ute i kustbandet ligger ängar och hagar insprängda mellan bergen i lä för den ibland mycket hårda vinden. De små öppna markerna utgör karaktären likväl som havet och klipporna. Det finns gott om natursköna stigar för promenader med utmärkta bad- och fiskemöjligheter.

Precis som i många andra kustsamhällen växte bebyggelsen fram i takt med att sillperioden gjorde sitt inträde och man livnärde sig på fiske och sjöfrakt. Idag är turismen en viktig näringsfaktor och befolkningen ökar stort under sommarhalvåret.

På berget ovanför Kyrkesund ligger kumlarna S:t Olofs valar. Därifrån har man fin utsikt över både Kyrkesund och Härön samt en förtjusande vacker utsikt över sundet där det hela sommaren passerar en mängd och mångfald av fritidsbåtar. För lokalbefolkningen går därav Kyrkesunds ränna även under namnet ”havets E6”.

Till ön Härön tar man sig med färja över Kyrkesunds ränna. Stora delar av Härön utgörs av naturreservat och jorden har brukats sedan lång tid tillbaka. Fortfarande sköts delar av markerna med ålderdomliga metoder vilket ger ett kulturlandskap som är bland de artrikaste i Bohuslän.

Ett av öns magasin som traktens fiskare tidigare har brukat drivs numera som trivsam krog med inriktning på njutning och avkoppling.

Ett flertal framstående konstnärer har hämtat motiv och inspiration från Kyrkesund och Härön. Bland dessa kan nämnas Karl Nordström.

Köpa eller sälja bostad i Kyrkesund? Kontakta våra mäklare i Bohuslän! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.