Bostäder till salu i Tommarp

Hitta din nya bostad i Tommarp

Attraktiva bostäder till salu i Tommarp

Här hittar du alla våra lediga bostäder till salu i Tommarp just nu!

Området

Att bo i Tommarp

Den slingrande Tommarpsån är i mycket anledning till det rika utbudet av trevliga orter på Österlen och kanske särskilt namnen Tommarp. I nejden bor man lantligt på gård eller i fristående hus i en trakt rik på historiska lämningar. Det finns alla möjligheter att på bästa sätt ta hand om hus och trädgård då både en välrenommerad plantskola och ett större byggcenter ligger här.

Idag är Tommarp med intilliggande orter Tågarp, Vranarp och Bolshög en lugn del av Österlen. På medeltiden var Tumathorp en välkänd stad med eget myntverk och kloster. Fristående hus och gårdar ligger runt det som idag är klosterruiner. Här finns nu det gamla skolhuset inrett som skol-, socken-, och klostermuseum. Strax söder om Tommarp slingrar ån genom ett vackert landskap.

Österlens huvudstad Simrishamn ligger nära, mindre än fem km bort. I såväl intilliggande Gärsnäs som Simrishamn finns ett brett serviceutbud med skolor, äldreomsorg och affärer. Bebyggelsen, huvudsakligen bestående av enfamiljshus, ligger längs genomfartsvägen och längs vägarna mot Gladsax, Karlaby och Bolshög. Det område väster om Tommarp som kallas Tågarp består av ett antal riktigt stora gårdar och en del avstyckade mindre gårdar, men även låga enfamiljshus. Järnvägen mellan Simrishamn-Malmö går genom Tågarp, men närmaste station är den i Gärsnäs, två kilometer väster om Tågarp. Här finns service i form av skola, äldreboende, vårdcentral, butiker, idrottsplats, restaurang och kafé. Många trädgårdsvänner hittar till Tågarp då den välrenommerade plantskolan Tågarps trädgård ligger där.

Bolshög ligger ett drygt stenkast från Nordens bäst bevarade medeltidsborg, Glimmingehus. Kyrkan i byn är från 1100-talet och känns lätt igen på sitt flacka tak. Här finn en sägenomspunnen grav, Bols eller Boels hög. Kanske ligger kung Boel begravd där eller så vaktar jättekvinnan Boel en nedgrävd skatt i en kopparkista. Närmaste tätort med skola, restaurang och affär är Hammenhög, sex kilometer västerut, men även Simrishamn når man med bil på fem minuter via riksväg 9.

Vranarp heter byn som i norr gränsar till Tommarpsån och i söder till Bolshög. I en blomstrande jordbruksbygd finns ett antal gallerier, antikmarknader och även ett välkänt gårdsmejeri, Vilhelmsdal med egen osttillverkning med bidrag från gårdens getter och granngårdens kossor.

I Tommarp finns idag en annorlunda mix av unika butiker och upplevelser. Välkända Järrestads Härads Lantmannaförening har varit igång sedan tidigt 1900-tal och man servar en stor del av Österlen med material för hus och hem men också med foder för små och stora djur. Det är en upplevelse att se vinthundar snabba som vinden springa efter den mekaniska haren på hundkappbanan. Här pågår tävlingar under säsong och det erbjuds även prova-på möjligheter för icke registrerade tävlingshundar, alltså vanliga vovvar, att springa ett lopp på banan. För den antik- och vintageintresserade har Tommarp en del att erbjuda. På Retro Österlen fyller man varje sommar ett utrymme om 900 kvm i en gammal kvarn med särskilt fina prylar och möbler. På Antikt i Tommarp erbjuds utvalda antikviteter av hög kvalitet.

Köpa eller sälja bostad i Tommarp? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Tommarps 3 bästa

3
  • Hundkappbanan
    Hundar jagar ’mekanisk’ hare
  • JHL Bygg & Garden Center
    Stort utbud för hem och trädgård
  • Retro Österlen
    Retromöbler och design till salu