Bostäder till salu i Vitaby

Hitta din nya bostad i Vitaby

Attraktiva bostäder till salu i Vitaby

Här hittar du alla våra lediga bostäder till salu i Vitaby just nu!

Området

Att bo i Vitaby

Om man gillar hästar är de rullande backarna runt Vitaby och Vitaby kyrkby bästa stället att vara på. Här ligger nämligen flera av Österlens hästgårdar samlade. I området kring Vitaby, med fri utsikt över havet, bjuds en vy som det är omöjligt att tröttna på.

Vitaby är en av orterna som under sommarhalvåret trafikeras av ångtåget mellan Brösarp och Sankt Olof. När järnvägen lades i början av 1900-talet skapades också det ”nya” Vitaby då stationen placerades lite bortanför den ursprungliga byn där kyrkan tronat sedan 1100-talet. Vitaby kyrkby ligger högt och samlar en äldre bebyggelse kring sig. I Vitaby finns järnvägshotellet där resande kan bo över under sommarhalvåret. Inte långt från stationen ligger också torget med kiosk och gatukök samt medborgarhuset som används av lokala föreningar men även hyrs ut som festlokal.

Traditionsenligt hålls Vitaby marknad varje år på Kristi himmelsfärdsdag. Den sparkar igång marknadssäsongen i övriga Skåne, ett uppskattat nöje för många. Enligt författaren Fritiof Nilsson Piraten var det just utanför Vitaby kyrka som Bombi Bitt mötte Nils Galilé på väg till Kiviks marknad.
I området grevlunda blandas bebyggelse i form av fritidshus och större gårdar. Miljön är mycket ridvänlig. Här har välkända ridsportprofilerna Lisen Bratt Fredricson och vinnaren av en olympisk medalj Peder Fredricson sin verksamhet, Grevlundagården.

Äppelodlingar och hästhagar ger också utrymme för den fria växtligheten som är av varierad karaktär och där Österlen verkar längta ner mot havet. Runt Grevlunda backar är naturen vild och området höjer sig dubbelt så högt som välkända Stenshuvud. Vid Vitaby strömmar även Mölleån. Den lilla ån rinner ut i bukten vid Vitemölla och här vandrar några av Österlens berömda laxöringar varje vår för att leka.

Köpa eller sälja bostad i Vitaby? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Vitabys 3 bästa

3
  • Utsikten från Vitaby kyrkby
    Vacker vy över bukten
  • Hästar i hagar
    Flera hästgårdar i området
  • Naturupplevelser
    Från himmel ner till hav