Hoppa till innehåll
Spanien - kust, palmer, grönska, hav och vackra berg. Här finns allt och lite till. Är du nyfiken på hur det fungerar att köpa nyproducerade bostäder i Spanien? Våra mäklare hjälper dig.

Nyfiken på nyproduktion i Spanien?

Om du funderar på hur det skulle vara att köpa en nyproducerad bostad i soliga Spanien hjälper våra mäklare gärna dig.

Så köper du nyproduktion i Spanien

Nyproduktion är för dig som söker en underhållsfri bostad med modernt snitt. Vi på Bjurfors Real Estate har förmedlat många olika nyproduktionsprojekt under våra verksamma år i Spanien. Tack vare den erfarenheten kan vi idag erbjuda en säker och kvalitetskontrollerad affär till dig som köper nyproduktion.

Stora ljusinsläpp och en genomtänkt planlösning med optimerade ytor – allt är nytt och fräscht med en modern touch.

Fördelarna är många med att köpa en nyproducerad bostad i Spanien idag. Du får en relativt underhållsfri bostad, i de allra flesta fall konstruerad med den senaste byggtekniken. Oftast är det bostäder med stora ljusinsläpp och en genomtänkt planlösning med optimerade ytor. Allt är nytt och fräscht med en modern touch och i de flesta fall finner vi även rymliga utomhusytor. Det är inte svårt att förstå varför nyproduktion attraherar så många.

Att tänka på när du köper nyproduktion i Spanien

Det finns en del aspekter du måste ta i beaktande innan du bestämmer dig för att köpa nyproduktion eftersom det skiljer sig en hel del från att köpa en bostad som inte är nyproducerad. Här nedan listar vi några viktiga punkter som du bör vara medveten om innan du köper nytt.

KVALITETSKONTROLL AV BYGGHERREN
Det finns ett stort utbud av nyproduktion längs kusten i Spanien. Bjurfors Real Estate säljer endast de projekt där byggherren kan presentera nödvändig dokumentation och kan visa på att allt är i sin ordning för att kunna färdigställa projektet.

ETT LÄNGRE TIDSPERSPEKTIV
Det kan ske förseningar av ett projekt i Spanien. Den totala tidsaspekten är därför en mycket viktig faktor som du måste överväga om du kan acceptera. Ett tips är att ha klart för dig när du senast vill börja njuta av din bostad och vara medveten om att vid köp av nyproduktion måste du kunna vara flexibel gällande just detta.

PERSONLIGA MATERIALVAL
Beroende på byggare och var i processen du går in i köpet kan du påverka slutförandet av bostaden i högre eller lägre utsträckning. I de allra flesta fall har du större chans att påverka materialvalen i din bostad om du reserverar bostaden i ett tidigt skede av byggprocessen, men det är alltid upp till byggaren att bestämma hur mycket du som kund kan vara med och påverka bostaden. Klargör för din mäklare hur du vill ha det, så att han eller hon kan presentera projekt som passar dina önskemål.

Nybyggt och fräscht i Spanien

Bankgaranti, skatter och betalning vid nyproduktion i Spanien

En annan viktig del är att om du reserverar en bostad baserat på planritning ser vi på Bjurfors Real Estate till att du får bankgaranti på de delbetalningar du gör till byggherren enligt överenskommen betalningsmetod. Detta gör att om byggherren mot all förmodan skulle gå i konkurs eller inte kunna färdigställa projektet får du tillbaka dina pengar som du investerat i projektet då banken går i god för byggherren via garantin.

VAD INGÅR?
Säkerställ vad som ingår i grundpriset av bostaden du är intresserad av, det skiljer sig från projekt till projekt. Vi hjälper dig att få en överblick av totalpriset så som du önskar att en komplett bostad ska se ut och på de flesta av våra kontor kan vi förmedla kontakten med externa leverantörer om det behövs.

Vi på Bjurfors Real Estate förser dig direkt eller via ditt juridiska ombud med en komplett och transparent kalkyl där alla tillval, skatter och avgifter är inkluderade.

BETALNINGSMODELL
Du får även en komplett betalningsuppställning där det tydligt framgår vilka summor som ska betalas när. Även detta skiljer sig mellan de olika byggbolagen men standarden är att du reserverar en bostad med 3.000 – 10.000 EUR. Reservationen gäller oftast en månad eller i vissa fall tills du haft möjlighet att komma ner och okulärbesiktiga projektet, enligt överenskommelse med byggaren.

Därefter betalas det oftast mellan 20-50% vid signering av köpekontrakt. Det är denna summa som ska täckas av en bankgaranti. Hur delbetalningsplanen ser ut skiljer sig beroende på typ av bostad och vilken byggare du har att göra med. Ju större bostad och högre värde desto vanligare med fler delbetalningar än en.

SKATTER OCH AVGIFTER
Slutbetalningen görs när projektet är färdigställt och all dokumentation är på plats. Samtidigt betalar du gällande skatter och avgifter som idag är 10% mervärdesskatt + 1,2-1,5% i en lokal stämpelskatt som skiljer sig mellan regionerna. Vid detta tillfälle betalar du även advokatarvodet samt notarie- och registreringskostnader, totalt mellan ca 4000 EUR till 1% av köpeskillingen beroende på var i Spanien du befinner dig.

INSPEKTION
Innan du slutbetalar måste en inspektion eller så kallad snagging göras. Denna rekommenderar vi starkt att du gör personligen på plats med byggaren. Här går ni igenom eventuella fel och brister och gör en åtgärdslista som byggbolaget skall åtgärda. Om det är ett större fel som måste korrigeras rekommenderar vi att det åtgärdas innan slutbetalningen görs. Stäm av med din mäklare eller ditt juridiska ombud om du är osäker.

BYGGLICENS
Det är inte ovanligt att det går ett till två år från reservation till färdigställd bostad, speciellt om de börjat marknadsföra projektet innan bygglicensen är redo. Det händer att projekt marknadsförs med estimerade färdigställandedatum, men utan bygglicens är det omöjligt att säga när det kan vara klart. Bygglicensen tar olika lång tid att ta fram beroende på kommun. Säkerställ alltid med mäklaren att det finns en bygglicens på projektet om ni eftersöker ett projekt med mer definitivt färdigställandedatum.

FINANSIERING AV NYPRODUKTION
Om du tar banklån i Spanien för köp av nyproduktion är det viktigt att ta reda på vilken dokumentation banken kräver in för att betala ut lånet. Ofta kräver de, förutom slutbesiktningen, ett bebolighetsintyg eller boendelicens som kommunen utfärdar. Handläggningstiden för detta dokument brukar ligga på sex till tolv veckor efter det att bostaden står helt klar. Med andra ord kan lån i spansk bank i vissa fall innebära en fördröjning av möjligt tillträde till din nya bostad.

Nyproducerad bostad i Spanien - vilken dröm!

Varför Bjurfors?

Valet av mäklare är extra viktigt när du köper nyproduktion i Spanien. Det här kan du förvänta dig av oss på Bjurfors Real Estate:

  • Våra mäklare har gedigen kunskap om marknaden och projekten
  • Vi gör en generell kvalitetskontroll av byggherren och projektet
  • Nödvändig dokumentation på varje projekt är framtagen
  • Bankgaranti ställs alltid ut om inte annan överenskommelse gjorts
  • Vi gör en transparent och komplett kostnadskalkyl av bostaden inklusive skatter och uppskattade avgifter
  • Kunskap om materialval och alternativa leverantörer tillhandahålls på de flesta kontor
  • Vi finns med som rådgivare och stöd under hela processen

Vi hoppas att ovan punkter gett dig större insikt i hur det går till att köpa en nyproducerad bostad i Spanien. Om du har ytterligare frågor eller funderingar tveka inte att höra av dig till våra lokala kontor för mer information.

Köpa nyproduktion i Spanien

Är du intresserad av att veta mer om att köpa nyproducerade bostäder i Spanien? Vi guidar dig gärna!

Kontakta mig

Hans och Lena köpte nyproduktion i Spanien

Under flera år sökte Hans och Lena från Varberg ett nytt hem i Spanien. Men var skulle de hitta sitt paradis? Drömmen visade sig bli sann med nyproduktion. Hans och Lena berättar om hur det gick till att köpa nyproduktion i Spanien.

Läs reportaget

}