Hoppa till innehåll

FAQ

Frågor och svar om hur bostadsaffärer fungerar i Spanien.

Vanliga frågor

Mycket av det som kännetecknar en bostadsaffär i Spanien känner du igen från den svenska fastighetsmarknaden, men en del är annorlunda. Här har vi samlat de allra vanligaste frågorna för dig som har ett svenskt perspektiv på bostadsaffärer.

Hur länge ligger en bostad till försäljning i genomsnitt i attraktivt område?

Detta varierar en hel del. En bostad ligger i snitt till salu i 3–6 månader.

Kostar det något att anlita en köpmäklare?

Att anlita en köpmäklare är helt kostnadsfritt. Det är säljaren av bostaden som du köper som betalar din köpmäklares arvode.

Många mäklare visar samma bostäder, varför?

I Spanien kan flera mäklare sälja samma bostäder, då säljaren av bostaden har valt att anlita flera mäklarföretag. Det innebär att du ibland kan se en och samma bostad på nätet listat till olika priser samt annonserat med olika bilder. Kontakta din lokala köpmäklare för mer information om bostaden samt korrekt utgångspris för att gå vidare med ett bud.

Hur många procent på köpeskillingen bör jag räkna med i extra kostnader?

Generellt kan du räkna med att det tillkommer ca 10–12 % extra kostnader vid köp av en begagnad bostad. Procentsatsen beror dock på vilken provins du köper i. Vid köp av nyproduktion tillkommer det ca 13,5% extra kostnader, detta då skatten för nyproduktion är något högre än vid köp av begagnad bostad. På nyproduktion är det samma procentsats i hela Spanien. Kostnaderna för skatter och juridiska avgifter är inget du kan låna till.

Ingår flyttstädning?

I Spanien ingår inte flyttstädning utan det är något som köparen ansvarar för. Om du vill boka städning av bostaden inför ditt tillträde så kan vi förmedla kontakt med en städfirma.

Vad innebär när en bostad säljs möblerad?

Om du har köpt din bostad med möbler så finns en inventarielista bifogat med köpekontraktet. Möblerat innebär att säljaren och köparen kommit överens om att säljaren lämnar vissa eller alla möbler i bostaden. På en inventarielista specificeras vilka möbler som ingår. Husgeråd och exempelvis mattor, TV, gardiner, lampor, tavlor, dekoration med mera räknas inte som möbler. Om du köpt din bostad möblerad, så innebär det även att säljaren kan lämna kvar fler saker än vad som står på inventarielistan. Vill du bli av med möbler efter tillträdet kan vi förmedla kontakt med lokala firmor som kan ta hand om detta.

Vad skiljer sig vid köp av nyproduktion?

Betalningsplanen skiljer ofta mellan nyproduktion och begagnat. Vid nyproduktion får du bankgarantier på dina betalningar enligt spansk lag. Vidare har du 10 års byggaranti på strukturen. Det är alltid 2 års garanti på vitvaror, enligt EU-lag. Normalt får du även 1-2 år på kosmetiska detaljer. Kommunen gör alltid en inspektion innan tillträdet för att kunna ge byggherren det så kallade "licencia de primera ocupación" eller boendelicensen. När en nyproduktion står klar så görs normalt en "snag-list" med brister som byggherren skall åtgärda.

Är det samma process vid köp av kommersiella lokaler/fastigheter som vid köp av bostad?

I princip är processen liknande, dock kan procentsatser gällande skatter och avgifter vara annorlunda. Vi på Bjurfors kan hjälpa till att sätta dig i kontakt med en kunnig revisor eller ett juridiskt ombud för att få mer information.

Är det vanligt med budgivning?

Budgivning på det sätt vi är vana vid hemma i Sverige är inte så vanligt förekommande i Spanien. I Spanien hjälper din mäklare till att förhandla fram ett slutpris mellan säljare och köpare som vanligtvis ligger något under utgångspriset för andrahandsbostäder. Nyproduktion har oftast fast pris.

Om jag lägger ett lägre pris än utgångspriset, hur många procent tycker ni att jag ska börja med att lägga under utgångspriset?

Detta varierar en hel del. Vi rekommenderar att lägga ett par procent under utgångspriset för att sedan inleda förhandlingen. Din mäklare kan hjälpa dig då det kan skilja sig mycket från bostad till bostad.

Vad är ett NIE-nummer?

Ett NIE-nummer eller s.k. "Número de identidad de extranjero"
är ett identitetsnummer för utländska personer i Spanien. Detta är ett nummer som du behöver för att tex kunna öppna ett spanskt bankkonto eller något liknande som kräver en spansk ID-handling. Om du inte vill ansöka om det själv så kan vi förmedla en kontakt som hjälper dig med ansökan. Det är även många juridiska ombud som hjälper till med detta under köpprocessen av en bostad.

Vad är Notarius Publicus?

Notarius publicus är en officiellt utsedd jurist med ansvar för att kontrollera köparens och säljarens identitet. Notarien informerar om eventuella skulder kopplade till bostaden, säkerställer att betalningen är korrekt enligt spansk lag och att den nått säljaren innan avtalet tecknas. Notarien upprättar även köpebrevet som ligger till grund för din lagfartsansökan.

Behöver det gå någon viss tid från att jag köpt en bostad till att jag säljer den?

Nej, det finns inga sådana regler i Spanien.

Vid försäljning, vad är vinstskatten för icke residenta i Spanien?

En bostad i Spanien måste också beskattas i Spanien oavsett var ägaren är skriven. Vinstskatten är 19%. Först när du sålt bostaden igen är det dags att nämna det i deklarationen i Sverige, då får du skatta på det som återstår, dvs om vinstskatten i Sverige är 22 % vilket är 3 % högre än Spaniens 19%. Då får du skatta mellanskillnaden 3% i Sverige för bostaden du sålde i Spanien. Har du varit skriven på bostaden i Spanien (som första bostad) i mer än 6 år och du är pensionär slipper du vinstskatten helt. Mer information kan fås av våra kontors respektive revisorer.

Betalar jag fastighetsskatt/fastighetsavgift när jag deklarerar i Sverige?

Fastighetsskatt betalas i Spanien, den kallas IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles) och betalas årligen. I vissa kommuner kan du välja att betala den uppdelat i flera betalningar (månadsvis, kvartal etc.).

Finns det möjlighet att skjuta upp vinstskatten i Spanien om jag säljer en bostad och köper en annan?

Ja, om det är ditt primära boende som du säljer och köper samt om den nya bostaden har ett högre pris. Du behöver ha ägt bostaden i minst tre år när du säljer den samt äga din nya bostad i minst tre år framåt.

Vilken skatt betalar jag för uthyrning av min bostad? Kan jag dra av några kostnader från vinsten?

Du kan dra av kostnader som du har i samband med din uthyrning om du är resident i Spanien alternativt icke-resident boende inom EU och EEA (Norge, Island och Lichtenstein). I annat fall kan du inte dra av kostnaderna.

Kostnaderna kan exempelvis vara:

  • Marknadsföringskostnader för uthyrning av bostaden
  • El-, gas och vatten
  • Föreningsavgift
  • Räntekostnader på lån för bostaden alternativt renovering/uppgradering
  • Kostnader som uppkommit i samband med köp av bostaden, såsom överföringsskatt och juridiska avgifter.
  • IBI (fastighetsskatt)
  • Reparationer
  • Försäkring

Några exempel på vad som inte ingår är kostnader för uppgradering eller förbättringar av bostaden samt utbyggnader eller nybyggnad av pool. Kontakta ditt juridiska ombud eller din revisor för mer detaljerad information om vilka kostnader som är avdragsgilla.

Resident i Spanien = skatten varierar från 19-47% beroende på inkomst.
Icke-resident i Spanien (resident i EU och EEA): 19%
Resident utanför EU: 24% (kan ej dra av utgifterna för uthyrning).

Kan ett bolag köpa en bostad i Spanien?

Ja, det är relativt vanligt att köpa en bostad i Spanien via antingen ett svenskt bolag alternativt att köparen startar ett spanskt bolag. Köper du genom ett bolag rekommenderar vi att du pratar med en revisor, eftersom det kan medföra kraftig förmånsbeskattning under vissa omständigheter.

Vilka områden är bäst att hyra ut i? Alltså högst beläggning?

Några rekommendationer är att köpa ett boende i ett område som generellt sett har hög turism. Flygförbindelser och närhet till flygplats är också något som spelar stor roll. Våra respektive kontor kan ge mer information om detta.

Hur är reglerna för uthyrning och är det samma regler i hela Spanien?

Detta skiljer sig mellan de olika områdena. Det finns tyvärr inga generella regler som gäller för hela Spanien. Oftast krävs det att du ansöker om en uthyrningslicens. De mest reglerade områdena i Spanien är på Mallorca och i Barcelona.
Vi kan hjälpa till på våra lokala kontor om vad som gäller för respektive ort.

Om jag funderar på att hyra ut min spanska bostad delar av året, vad för hjälp kan jag få?

Vi hjälper gärna till att sätt dig i kontakt med en välrenommerad uthyrningsbyrå. De sköter då allt som berör uthyrning mot en avgift. Det som ingår är uthyrning och beläggning, administration och städning. Innan du hyr ut din bostad bör du kontrollera vilka regler som gäller i ditt område.

Går det att få bostaden visad digitalt eller måste jag alltid vara på plats?

Vi på Bjurfors i Spanien kan visa alla våra bostäder digitalt via exempelvis Facetime eller liknande om du inte har möjlighet att vara på plats.

Skiljer det sig att ta bostadslån hos spansk bank i jämförelse med hos en svensk bank?

Det sker en kontroll av dig som låntagare likt den som görs i Sverige av banker. Du kan låna upp till 50-70% av bostadens värde hos spansk bank. Du kan välja att ta hela lånet på spansk bank eller välja ett s.k. kombinerat lån, att ta en del hos din svenska bank och en del hos spansk bank. En skillnad är att spanska banker kräver att lån skall vara amorterade till 70-75 års ålder. Räntorna är något högre än i Sverige men skiljer sig från fall till fall. Vi har goda kontakter att förmedla om du önskar får ett förslag på finansieringsupplägg.

Hur fungerar en urbanisation i jämförelse med en svensk bostadsrättsförening? Vilka är likheterna och vilka är skillnaderna?

I Spanien är det mest vanligt med äganderätter. Man har inget gemensamt lån i föreningen vilket man har i Sverige. Utöver det så har man vissa kostnader gemensamt så som trappstäd, pool, trädgård mm. Alla bostäder i Spanien har egen lagfart, oavsett bostadstyp, vilket man inte har i Sverige.

Hitta lägenhet eller hus i Spanien

Sök bland hela vårt utbud av bostäder till salu i Spanien.

Hitta bostad till salu i Spanien

Jag vill veta mer

Våra mäklare hjälper gärna dig som har frågor kring bostad i Spanien.

Kontakta mig

}