Hoppa till innehåll

Guide: Bostadsvärdering

Få handfasta tips om bostadsvärdering. Varför och när ska jag värdera bostaden, och hur går det till, steg för steg?

Så fungerar en bostadsvärdering – och detta ska du tänka på

Varför värdera bostaden, och hur går det till steg för steg? Måste jag ha bestämt mig för att sälja för att göra en värdering av min bostad, och kan jag be flera olika mäklare att värdera bostaden? Här får du svar på alla dina frågor om bostadsvärdering. Att få din bostad värderad är både enkelt och smidigt, och något du kan göra av många olika skäl.

Olika anledningar att värdera bostaden

Kanske du funderar på att flytta och vill veta din bostads värde innan du tar nästa steg. Att värdera bostaden är ofta det första steget på vägen i en sådan förändring. Eller kanske står du inför att bli sambo eller separera eller behöver göra en bodelning. Då är det viktigt att få veta bostadens värde, även om det inte finns några planer på försäljning. Det kan också vara så att du behöver ett lånelöfte eller vill utöka dina lån hos banken för att renovera, eller undersöka om du kan lägga om lånen för att få bättre ränta. Eller så är du helt enkelt bara lite nyfiken på hur din bostads värde står sig.

Vanligt att be flera mäklare om värdering

Du behöver alltså inte ha en färdig plan för att be en mäklare värdera bostaden, men det underlättar om du är tydlig mot mäklaren med var du står och varför du vill göra en värdering. Det är också vanligt att be flera olika mäklare att värdera bostaden. Fördelarna är att du får flera värderingar att jämföra med varandra, och att du får chans att lära känna några olika mäklare inför ett eventuellt beslut att gå vidare med en av dem i en försäljning. Nackdelen är att det tar tid och energi för dig att ha kontakt med och träffa flera olika mäklare.

när-värdera-bostad.jpg

Ta fram information och dokumentation inför din bostadsvärdering

Efter att du har haft kontakt med mäklaren och bokat in en mötestid som passar dig, vanligtvis inom ett par dagar, är det dags att plocka fram den dokumentation du har om bostaden. Det är lite olika papper som gäller om det handlar om att värdera hus eller värdera lägenhet. Mäklaren försöker på sitt håll att ta reda på så mycket som möjligt om din bostad och tar fram statistik över nyligen sålda bostäder i området. Kanske skickar mäklaren dig ett antal frågor som du får besvara före mötet. Mäklaren förväntar sig inte att du städat och fejat inför din bostadsvärdering, men det kan vara bra att plocka undan så att det går att se byggnaden och ytskikten ordentligt.

Värderingen av bostaden

När mäklaren kommer på besök för att värdera bostad går ni tillsammans igenom alla delar av bostaden, invändigt och utvändigt, och sitter sedan ner vid köksbordet och går igenom alla papper och statistik. Målet för mäklaren är att kunna ge dig en värdering där och då. För en väldigt ovanlig bostad kan det dock vara svårt att ge en värdering på plats och mäklaren får då återkomma. En sådan här så kallad muntlig värdering är helt kostnadsfri. Behöver du en mer formell dokumentation, en skriftlig bostadsvärdering, att lämna till banken, en så kallad bankvärdering, tillkommer en avgift.

Gå vidare till försäljning eller höras längre fram

Efter att din bostadsvärdering är klar är det upp till dig vad som eventuellt blir nästa steg. Om det är dags för försäljning väljer du den mäklare du tror passar dig bäst att gå vidare med. Det kan vara en god idé att titta närmare på olika mäklares tjänster och vilka modeller för mäklararvode som de använder sig av, då dessa kan skilja sig lite åt. Om du vill fundera ett tag kan du avtala med mäklaren att höras längre fram. Och kom ihåg – du har inga som helt skyldigheter mot någon mäklare som värderat din bostad.

BOKA BOSTADSVÄRDERING

Sälj bostad med oss

Vill du sälja din bostad? Kontakta oss så hjälper våra engagerade och erfarna mäklare dig. Välkommen ett steg upp.

Jag vill sälja min bostad

Vad betyder orden och mäklarspråket i samband med en bostadsaffär - vi reder ut det i en ordlista

A till Ö för din bostadsaffär

Vad betyder orden? Bjurfors reder ut några vanliga begrepp som du kommer i kontakt med när du gör ditt livs kanske viktigaste affär: bostadsaffären.

Ordlista för bostadsaffären