Hoppa till innehåll
Köpa bostadsrätt - så går det till att köpa en bostadsrätt

Köpa bostadsrätt

Goda råd och tips för dig som ska köpa bostadsrätt.

Köpa bostadsrätt – så fungerar det

Att köpa en bostadsrätt är ofta både spännande och lite nervöst. Kanske ska du köpa bostad för första gången? Kanske vill du flytta till ett annat område eller ta steget upp i bostadskarriären med en ny bostadsrätt?

Boendeformen bostadsrätt är relativt unik och förekommer i princip bara i Norden. Oftast är det lägenheter som säljs som bostadsrätt, men det är också vanligt att radhus och kedjehus säljs som bostadsrätt.

Så fungerar en bostadsrätt

När du köper en bostadsrätt köper du inte själva bostaden, utan du köper en andel i bostadsrättsföreningen som äger bostaden och fastigheten. I praktiken innebär det att du äger fastigheten tillsammans med dina grannar.

Eftersom du köper en andel i en bostadsrättsförening är det minst lika viktigt att granska bostadsrättsföreningens årsredovisning och nyckeltal som det är att gå på visningen.

Läs mer om hur en bostadsrätt fungerar och ta del av tips kring hur du granskar föreningens ekonomi.

Tips för dig som planerar att köpa en bostadsrätt

Ett bostadsköp är ett stort beslut och det är mycket att tänka på i samband med det. Här delar vi med oss av några tips till dig som ska köpa en bostadsrätt.

Var redo med lånelöfte

Redan innan du går på visning är det viktigt att kontakta din bank och försäkra dig om ett lånelöfte. Banken hjälper dig med en bolånekalkyl, vilket gör att du får en bra överblick över dina ekonomiska möjligheter och vet vilka förutsättningar som finns inför ditt bostadsköp.

Med ett aktivt lånelöfte är du redo att buda när dina drömmars bostadsrätt dyker upp. Det är inte ett krav att ha lånelöfte för att lägga bud, men det är en fördel för säljarna att veta att du har finansieringen säkrad. Det är också viktigt att ha koll på vilka villkor som gäller för lånelöftet: hur länge gäller det och finns det några särskilda villkor som måste uppfyllas?

Hur ser din drömbostad ut?

Området, bostadens skick, kommunikationer – alla har vi olika prioriteringar. Kanske finns det några kriterier för själva lägenheten som du inte vill kompromissa med, såsom en öppen planlösning eller en balkong i söderläge? Oavsett vad som är viktigast för dig så blir jakten på drömbostaden enklare om du är så konkret som möjligt i vad du söker.

Få koll på marknaden

När du vet vad du letar efter kan du följa utbudet av bostadsrätter på marknaden en period innan du börjar gå på visningar, så att du får en uppfattning av hur budgivningarna ser ut där du vill bo och var slutpriserna verkar landa.

Missa inte förhandsmarknaden

Visste du att många bostäder säljs på förhandsmarknaden, utan att annonseras på publika marknaden?

För att inte missa bostäder som säljs På förhand före ordinarie visning kan du kontakta din lokala fastighetsmäklare och be om att få läggas till i spekulantregistret. Hos oss på Bjurfors kan du använda tjänsten Boagenten, som hjälper dig att bevaka när din drömbostad är till salu och håller koll på förhandsmarknaden åt dig.

kopa-bostadsratt-maklare-bjurfors.jpg

Sälja eller köpa en bostadsrätt först?

En vanlig fundering är om det är bäst att sälja eller köpa först.

Ställs frågan till banken så anser de ofta att det klokaste är att sälja först eftersom du då vet hur mycket du får för ditt nuvarande boende och hur stor kontantinsats som finns kvar för en ny bostad.

Ställs frågan till en mäklare får du ofta svaret att det är den enskilda situationen som avgör om det är bäst att sälja eller köpa först.

Vi rekommenderar alltid personlig rådgivning i ett tidigt skede i processen. Då kan du få svar på de frågor du funderar över, exempelvis hur köpprocessen går till och hur prisutvecklingen ser ut i området du är intresserad av.

Hitta din bostadsrätt med Bjurfors

I nära 60 år har vi på Bjurfors skapat framgångsrika bostadsaffärer. Vi vet hur marknaden fungerar, oavsett hur den ser ut.

Bjurfors erbjuder kostnadsfri rådgivning där våra erfarna mäklare kan guida dig genom hela processen. Mäklarna har god lokalkännedom och vet hur mycket bostadsrätterna i området bör kosta och vilken som är den bästa strategin för att vinna budgivningen. Vi hjälper dig som köpare hela vägen – från allra första mötet tills det är dags att skriva avtal.

Våra mäklare guidar dig när du ska köpa bostad

Med goda förberedelser ökar förutsättningarna för en tryggare bostadsaffär. Oavsett om du funderar på att köpa bostad nu eller i framtiden erbjuder vi personlig köprådgivning.

Boka köprådgivning

Guider & tips

Mer läsning för dig som vill köpa bostadsrätt

Få lånelöfte bekvämt hemifrån soffan: Låna till bostaden genom Bjurfors samarbetspartner SEB

Låna hos SEB

BOLÅN. När du köper eller säljer bostad via oss kan du ansöka om bolån hos SEB till bra ränta, samtidigt som du får rådgivning kring hela din ekonomi.

Ansök om lånelöfte