Hoppa till innehåll

Köpa lägenhet

Få värdefulla tips inför lägenhetsköpet.

Köpa lägenhet – så fungerar det

Letar du efter en ny lägenhet? Kanske ska du köpa bostad för första gången. Kanske växer familjen och ni behöver köpa en lägenhet för att få ett större boende. Eller så vill ni flytta till ett mer bekvämt boende nu när barnen är utflugna.

Det finns många fördelar med att bo i lägenhet. I ett hus finns det alltid något att fixa, men en lägenhet ger dig större frihet i hur du spenderar din tid och dina pengar. I en lägenhet slipper du måla fasaden och klippa gräsmattan, men kan ändå välja att renovera köket eller byta golv i vardagsrummet. Oftast kan du också bo mer centralt i en lägenhet jämfört med en villa.

Att tänka på när du ska köpa lägenhet

Oavsett om du ska köpa din första lägenhet eller är på jakt efter en ny så är det en del att tänka på.

Undersök bostaden

När du köper en bostadsrätt har du som köpare så kallad undersökningsplikt. Den innebär att du måste försäkra dig om att inga fel eller brister finns i bostaden inför köpet. Se också till att reda ut vilken utrustning som faktiskt ingår i köpet, kommer du exempelvis att få behålla den stora fina garderoben i sovrummet eller planerar säljaren att ta med sig den?

Undersök bostadsrättsföreningen

Innan du köper en lägenhet i en bostadsrättsförening är det viktigt att granska bostadsrättsföreningens ekonomi. Försök att få en uppfattning om hur grannarna trivs och hur det är att bo i föreningen. Ta också reda på vad som ingår i månadsavgiften så att du kan göra en rättvis jämförelse av månadsavgifterna mellan olika lägenheter. Läs mer om vad det innebär att bo i en bostadsrätt och i en bostadsrättsförening.

kopa-lagenhet-sovrum-bjurfors.jpg

Stylingen påverkar intrycket av lägenheten

Det kan vara lätt att låta sig förföras av den perfekt stylade lägenheten. Men du kan också göra misstaget att rata en lägenhet som har stor potential men som inte är inredd i din smak. Se förbi ytan och kolla på det som inte går att förändra med inredning. Tänk dig också hur den perfekt stylade lägenheten ser ut utan inredningen, stylingen ingår ju oftast inte i köpet, tyvärr. Titta också på om lägenhetens planlösning känns bra och boytan är väl disponerad.

Delta i budgivningen

Det kan vara flera olika spekulanter som är seriöst intresserade av att köpa en viss lägenhet. Då blir det ofta budgivning. Det är en vanlig del av köpprocess, men något som många kan känna viss oro och stress över. Det finns en del som är viktigt att veta, som exempelvis att till dess ett köpekontrakt är undertecknat av köpare och säljare måste mäklaren ta emot och vidarebefordra alla bud till säljaren. För att känna dig tryggare inför budgivningen, läs gärna på i förväg om vad som gäller.

I vår köpguide går vi igenom hela köpprocessen och ger dig värdefulla tips inför lägenhetsköpet.

Hitta din drömlägenhet med Bjurfors

I nära 60 år har vi på Bjurfors guidat våra kunder till framgångsrika bostadsaffärer. Vi vet hur marknaden fungerar, oavsett hur den ser ut.

Vi erbjuder kostnadsfri rådgivning, där våra erfarna mäklare svarar på alla frågor du som köpare funderar över inför ett bostadsköp.

Hur går köpprocessen till? Hur ser prisutvecklingen ut i området? Hur ska jag tänka kring förhandsmarknaden? Hur blir jag en bra budgivare?

Allt detta och mycket mer kan din lokala mäklare svara på under rådgivningen.

Tips & Guider

Mer läsning för dig som vill köpa lägenhet

Få lånelöfte bekvämt hemifrån soffan: Låna till bostaden genom Bjurfors samarbetspartner SEB

Låna hos SEB

BOLÅN. När du köper eller säljer bostad via oss kan du ansöka om bolån hos SEB till bra ränta, samtidigt som du får rådgivning kring hela din ekonomi.

Ansök om lånelöfte

Vad är min bostad värd? Våra mäklare på Bjurfors ger dig gärna en fri värdering av din bostad.

Vad är min bostad värd?

Nyfiken på vad bostaden är värd? Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering.

Värdera min bostad

}