Det historiska Pelarhuset

Södermalm Sofia, Stockholm

Borgmästargatan 10B

På förhand
Utgångspris
2 695 000 kr
Avgift
1 496 kr
Antal rum
1
Boarea
28 kvm
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
2
Hiss
Ja

Det historiska Pelarhuset

I Söders kanske vackraste hus, precis intill Sofo och Vitabergsparken, finns nu en perfekt planerad sekelskiftesetta med balkong till salu

 • Ansvarig mäklare

  Fanny Strand

  Fastighetsmäklare

  :
  Mobil: 070-782 00 44

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Planskiss

Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Varmt välkommen till det historiska Pelarhuset i korsningen Borgmästargatan och Åsögatan. Huset byggdes 1884 och karaktäriseras av dem berömda pelarna längs fasaden. Lägenheten bjuder på klassiska sekelskiftesdetaljer som högt i takt, snickerier kring dörrar och golvsocklar. Hela bostaden är belägen mot innergården vilket gör att du får en lugn boendemiljö och kan njuta av soltimmarna på den härliga balkongen i västerläge. Modernt och trivsamt kök som renoverades för ungefär 5 år sedan.

Många kallar det Pelarhuset, fastigheten Pahl 10 i korsningen Borgmästargatan och Åsögatan på Södermalm. Huset karaktäriseras av väldiga kolonner som binder samman våning två och tre. Den iögonfallande arkitekturen har gett upphov till rykten att byggnaden varit tänkt som teater, men bygglovshandlingarna från 1884 ger inget stöd för denna teori. Pelarhuset är ett av de första större stenhusen på denna del av Södermalm och måste ha framstått som än mer anslående under de första åren, omgivet av traditionella söderkåkar.

Läget är perfekt med lite trafik och gott om nöjen på korta avstånd. Här bor du vid lugnet av Vitabergsparken och Sofia Kyrka, men samtidigt endast ett stenkast från pulsen vid Nytorget, ett av Söders mest trendiga och efterfrågade kvarter mitt i SoFo. Längs Skånegatan, Åsögatan och Bondegatan finns ett stort utbud av mysiga restauranger, caféer, barer och butiker. En kort promenad åt andra hållet finns Åsöbergets vackra strövområden med kulturhus, smala kullerstensgator och utsikt över Stockholms inlopp.

Läget erbjuder även bra kommunikationer till med flertalet busslinjer runt knuten. En kortare promenad bort finns även tunnelbana vid Slussen, Skanstull och Medborgarplatsen. Senare kommer den blåa tunnelbanelinjens förlängning finnas i närområdet.

Interiör

Hall: Genom säkerhetsdörr tar du dig in i bostaden. I hallen möts du av den slående takhöjden. På din högra sida har du möjligheter för avhängning. Längs golvet ligger ett nyligen inlagt hallgolv och väggarna är ljusa.

Kök: Modernt och renoverat kök för ca 5 år sedan. Vit skåpinredning längs två sidor och tack vare skåpinredningen både över och under bänkskivan får du gott om förvaring. Fönster mot innergård bjuder på härligt ljusinsläpp och här får du även plats med ett litet bord. Maskinparken består av ugn, induktionshäll, köksfläkt, kyl/frys och integrerad diskmaskin.

Allrum: Ljust och luftigt vardagsrum som tack vare dess takhöjd gör att du får plats med loftsängen utan att ta utrymme från vardagsrummet. Utgång till balkongen som tack vare balkongdörrar och ytterligare ett fönsterparti skänker ett fint ljusinsläpp till rummet. Här får du plats att möblera med ett litet matbord, soffgrupp samt mediamöbler. I anslutning till rummet finns en garderob för förvaring. Parkettgolv och ljust målade väggar.

Balkong: Underbar balkong mot innergård med soltimmar på eftermiddagen. Här får du plats med bord och stolar.

Badrum/wc: Helkaklat och generöst vardagsrum med golvvärme. Inredningen i badrummet består av duschhörna, wc-stol, handfat, spegelskåp med förvaring samt ett extra förvaringsskåp.

Utvald detaljbild Utvald detaljbild Utvald detaljbild

Fakta

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Pahl nr 10
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Antal lägenheter
41
Antal lokaler
2
Äkta/oäkta bostadsrättsförening
Äkta
Överlåtelseavgift
1183*
Föreningen tillåter delat ägande
Ja
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej
Föreningen äger marken
Ja

* Betalas av köpare

Allmänt om föreningen

Brf Pahl 10 är en äkta förening som registrerades 1987-01-19. Föreningens ekonomiska plan registrerades 1991-07-29 och nuvarande stadgar registrerades 2015-10-28.

Föreningens fastighet Pahl 10 byggdes 1884 och har värdeår 1970. Byggnadens totalyta är enligt taxeringsvärdet 1975 kvm varav 1815 kvm utgör lägenhetsyta och 160 kvm utgör lokalyta. Tomtytan som innehas med äganderätt är 865 kvm. Idag rymmer fastigheten 41 bostadsrättslägenheter och två butikslokaler. Det finns tre portar (Borgmästargatan 10a och 10b + Åsögatan 172).

I avgiften ingår vatten men inte värme. Lägenheterna har direktverkande el och medlemmen själv betalar uppvärmning via abonnemang hos valfri elleverantör.

Juridisk person godkänns inte som köpare. Delat ägande (minst 1%) godkänns.

Mer information finns på föreningens hemsida: www.pahl10.se

Föreningens ekonomi

I dagsläget (2020-03-05) finns inga beslutade förändringar av avgiften. Föreningens senaste årsredovisning finns uppladdad på hemsidan.

Renoveringar - Utförda och planerade

Utfört underhåll:
2019 Renovering av tak/förbättring
2015 Nya hissar (hiss finns i samtliga portar).
2015 Postboxar installerades.
2014 Ventilationsfläktar byttes.
2013 Fönster byttes på plan 5.
2010 Spolning av stammar.
2008 Fasad och fönsterrenovering mot gård.
2004 Fasad och fönsterrenovering mot gata.
2004 Taket renoverades mot gata.
1999 Ventilation renoverad (OVK).
1997 Trapphuset renoverades med ommålning av väggar och dörrar.
1975 Nya stammar kök och badrum samt elstammar.
1884 Byggnadsår.

Parkering

Föreningen har inga garage- eller parkeringsplatser. I området finns boendeparkering på gatan.

TV/bredband

ComHem via multimediauttag (coax) och äkta fiber via Bredbandsbolaget. Medlem skräddarsyr själv sitt behov med respektive operatör.

Gårdsplats/innergård

Föreningen har en fin gemensam och grönskande innergård med grillmöjligheter.

Gemensamma utrymmen

Tvättstuga med 3 tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Bokning av tvättstugan sker med bokningscylinder. Cykelförråd finns på gården som också har uteplats med gemensam grill. Det finns också ett källsorteringsrum.

Ekonomi

Andel i föreningen
1,627%

Driftskostnad (per månad)

I avgiften ingår vatten men inte värme. Lägenheterna har direktverkande el och medlemmen själv betalar uppvärmning via abonnemang hos valfri elleverantör. Utöver det tillkommer kostnad för hemförsäkring, hushållsström samt bredband. Kostnaderna är individuella och varierar beroende på förbrukning och årstid.

Energideklaration

Utförd
Utförd

TV/bredband

Comhem

Fiber via bredbandsbolaget. Varje medlem tecknar sitt egna avtal.

Parkering

Föreningen har inga garage- eller parkeringsplatser. I området finns boendeparkering på gatan.

Övrigt

Många kallar det Pelarhuset, fastigheten Pahl 10 i korsningen Borgmästargatan och Åsögatan på Södermalm. Huset karaktäriseras av väldiga kolonner som binder samman våning två och tre. Den iögonfallande arkitekturen har gett upphov till rykten att byggnaden varit tänkt som teater, men bygglovshandlingarna från 1884 ger inget stöd för denna teori. Trots sin påkostade arkitektur visar ritningarna att byggnaden planerades innehålla främst mindre lägenheter.

Under 1880-talets första hälft byggdes mängder med nya hyreshus på spekulation på Stockholms malmar, ofta i områden som då varit stadens utkanter. Husens storlek innebar en helt ny skala i jämförelse med den befintliga bebyggelsen som präglades av grönska och äldre träkåkar. Pelarhuset är ett av de första större stenhusen på denna del av Södermalm och måste ha framstått som än mer anslående under de första åren, omgivet av traditionella söderkåkar.

Huset byggdes och uppfördes 1884-1886 av byggherre A W Stening som också ritat det. Han första ritningar fick bakläxa av stadsarkitekten Ludvig Hedin med hänvisning till dålig smak och felaktiga proportioner. Stadsarkitekten krävde att en ansedd arkitekt kallades in. Valet föll på den produktive arkitekten Adolf Emil Melander (1845-1933) som fick i uppgift att justera ritningarna, men den envise byggherren fick i stora drag sin vilja igenom. Ritningarna godkändes.

Arkitekten Adolf Emil Melander hade 1882-1883 svarat för en genomgripande ombyggnad och tillbyggnad av Sörensenska huset vid Fersenska terassen på Blasieholmen. I likhet med Pelarhuset domineras Sörensonska huset av kolossalkolonner (kolonn gående genom flera våningar) samt obeliskmotiv. Parallellt med justeringarna på Pelarhuset arbetade Melander som arkitekt till Stockholms spårvägars huvudkontor, Tegnergatan 2, som uppfördes 1884-1885. Senare ritade han Spårvagnshallarna, Birger Jarlsgatan 57, som uppfördes 1904-1906.

På Melanders justerade ritningar av Pelarhuset finns några aldrig genomförda tillägg: De utskjutande tempelliknande balkongerna stöds av atlanter och fasaden mot Åsögatan pryds av beväpnade änglar.

Vindsvåningen med sina åtta lägenheter tillkom 1914 och byggdes av Östlihn & Starck. På 1970-talet genomgick fastigheten en genomgripande renovering. 2004 genomfördes en renovering av fasadernas rika puts-, stuck- och gjutjärnselement samt fastighetens tak. I samband med renoveringen har de tidigare gulmålade fasaderna mot Borgmästargatan och Åsögatan återfått sin ursprungliga, mer gråa färg. För fasadrenoveringen svarade Puts & Plattsättnings AB under ledning av byggkonsultföretaget Restaurator.
Idag rymmer fastigheten 41 bostadsrättslägenheter och två butikslokaler.

Månadsavgift

Avgift
1 496 kr

ink varm och kallvatten

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
2 695 000 kr
Lägenhetsnummer
00314
Våningsplan
2
Hiss
Ja
Rum
1
Boarea
28 kvm*

* Enligt uppgifter från bostadsrättsförening

Byggnadssätt

Byggår
1884
Uppvärmning
Direktverkande el

Området

Att bo på Södermalm Sofia

Södermalm är ett av Stockholms mest populära områden med flera olika centrum, här finns något för alla. Söder erbjuder Stockholms första moské, Mosebacke, Münchenbryggeriet, Nytorget och den hänförande utsikten från Fjällgatan och Monteliusvägen.

Sofia präglas av vackra parker såsom Vitabergsparken, Blecktornsparken samt Lilla Blecktornsparken blandat med kulturhus, sekelskiftesfastigheter och nyproducerade bostäder. Området har senaste året blomstrat i form av nya och trendiga restauranger och butiker. Sofia ska få en egen tunnelbanelinje inom några år.

På Söder finns all tänkbar service, vårdcentral och läkarmottagning samt nära till Rosenlunds sjukhus, Ersta sjukhus och Södersjukhuset. Flera förskolor, skolor och gymnasium med olika inriktningar, både friskolor och kommunala.

Kommunikationerna är goda med tunnelbana, flera busslinjer och pendeltåg från Södra station. Slussen utgör en knutpunkt för kollektivtrafiken med Saltsjöbanan och i närheten går även färjorna till Djurgården.

Köpa, sälja eller värdera bostad på Södermalm Sofia? Kontakta våra mäklare på Södermalm! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Karta

Borgmästargatan 10B

Borgmästargatan 10B,
116 29 Stockholm

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Fanny Strand

  Fastighetsmäklare

  :
  Mobil: 070-782 00 44

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Södermalm Sofia, Stockholm

  Adress
  Ljusterögatan 5
  Utgångspris
  2 295 000 kr
  Månadsavgift
  1 589 kr
  Antal rum
  1
  Boarea
  25 kvm

  Visning: 2021-03-07 11.00 Boka här

 • Bostadsrättslägenhet

  Södermalm Sofia, Stockholm

  På förhand
  Adress
  Bondegatan 63,3 tr
  Utgångspris
  3 495 000 kr
  Månadsavgift
  2 316 kr
  Antal rum
  2
  Sovrum
  1
  Boarea
  42 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Södermalm Sofia, Stockholm

  På förhand
  Adress
  Skånegatan 105B, 1tr
  Utgångspris
  2 995 000 kr
  Månadsavgift
  2 604 kr
  Antal rum
  1
  Boarea
  33,5 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!