Vi presenterar en 12-rumsvilla från 1930. Panoramautsikten över city är lika fri som spektakulär

Örgryte, Göteborg

Överåsgatan 20

Exklusiv
Besiktigad
Utgångspris
16 900 000 kr
Antal rum
12
Tomtarea
931 kvm
Typ
Friliggande villa
Boarea / Biarea
396 kvm / 38 kvm

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Vi presenterar en 12-rumsvilla från 1930. Panoramautsikten över city är lika fri som spektakulär

Långt där nere glittrar staden. Häruppe vilar lugnet över fria ekparkettytor.

 • Ansvarig mäklare

  Marie Jelbring Lulek

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 031-733 20 15

 • Extra kontaktperson

  Hanna Granell

  Mäklarassistent

  :
  Telefon: 031-733 20 08

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Video/Bilder

En 30-talsvilla om 396 kvm, fyra plan och 12 rum
Balanserar på Överåsens brant. Överåsgatan 20 - Bjurfors
Balanserar på Överåsens brant
Panoramautsikten över city är lika fri som spektakulär. Överåsgatan 20 - Bjurfors
Panoramautsikten över city är lika fri som spektakulär
Den tidstypiska träfasaden vänder sina blyinfattade fönster mot gatan. Överåsgatan 20 - Bjurfors
Den tidstypiska träfasaden vänder sina blyinfattade fönster mot gatan
Här njuter man av vida vyer. Överåsgatan 20 - Bjurfors
Här njuter man av vida vyer
Sällskapsrum med vy över Liseberg. Överåsgatan 20 - Bjurfors
Sällskapsrum med vy över Liseberg
. Överåsgatan 20 - Bjurfors

Planskiss

Planlösning
Entréplan
Planlösning
Övre plan
Planlösning
Vindsplan
Planlösning
Källarplan

Beskrivning

Beskrivning

Platser där du bokstavligen kan titta ner på ett kyrktorn brukar ha rätt bra utsikt. Denna 30-talsvilla om 396 kvm, fyra plan och 12 rum balanserar längst ute på Överåsens brant. Örgrytes gamla kyrka ligger alldeles nedanför. Villans balkonger, burspråk och glaspartier vänder sig ut över Göteborg. Panoramautsikten, när ljusen glittrar i sommarnatten, känns nästan som en inflygning över staden. Landmärkena sticker upp och ovanför höjderna vid horisonten är himlen ännu rosa. Ett par hundra meter bort rusar vagnarna nerför Lisebergs träbergodalbana. Några minuters promenad tar dig ner till folklivet i city. Den tidstypiska trävillan om fyra plan ligger i änden av den fridfulla återvändsgatan. Den dramatiska placeringen i granitsluttningen har skapat en fascinerande trädgård i olika etage. Här har atmosfären drag från Italien; med valvgångar, grönytor, murar och skyddande grönska. Villans interiör är vidöppen för ljus, himmel och fri utsikt. Välskötta detaljer från tiden möter modern, skandinavisk design. Vackra ekparketter löper ut över entréplanets stora sällskapsytor där utsikten ständigt gör sig påmind från fönster, burspråk och balkonger. Här finns även sovrum och kök. Det övre planet rymmer tre sovrum, badrum och sällskapsyta med panoramafönster. Utsikten blir om möjligt än mer dramatisk i vindsplanets öppna planlösning under det höga ryggåstaket. I sluttningsplanet finns dessutom en separat våning med härlig entré i trädgårdens italienska valvgång. Här finns tre sovrum, badrum samt allrum med burspråk och kök i öppen planlösning. Våningen är tänkbar för uthyrning, eget företagande eller kanske som första bostad åt familjens äldre barn.

Interiör

Den tidstypiska träfasaden vänder sina blyinfattade fönster mot gatan. Den pampiga entrén är inramad av granitblock, stensättningar och portvalv med kolonner. I entréhallen vrider sig den vackra ektrappan upp till det övre planet.

En inre hall med gäst-wc förbinder till planets stora och ljusa sällskapsytor. Till höger öppnar sig ett härligt rum i vinkel med stora glaspartier och utgång till en av balkongerna. Intrycket av ljus och fri utsikt över grönskan och staden är snudd på dramatiskt. Detaljer från tiden; som ekparketter, tak med kassetter, blyinfattningar, spegeldörrar och snickerier kompletterar miljön.

Ytterligare ett sällskapsrum har synliga bjälkar samt klassiskt burspråk, där vyerna över staden vidgas ännu mer. Detta rum är i fil med matsalen som tycks ligga i höjd med trädtopparna. Här finns plats för allt från festmåltider till vardagskvällarnas pastarätter med svårslagen utsikt. Båda dessa rum har utgång till en stor balkong.

Intill matsalen finns ett lite avskilt sovrum samt en passage in till köket. Här finns ett mycket smakfullt och sobert badrum i ljus marmor med dusch, wc och dubbla handfat i kommoden.

Kökets moderna interiör anknyter till ursprungsmiljön med klassisk vit inredning, vitriner, avfasat kakel i förbandssättning och schackrutigt golv. Den maffiga porslinshon är en skön detalj. Köket är ljust och öppet med plats för köksbord där middagsgästerna kan smaka av vinet.

Villans övre plan tar emot med en bländande vit hall med ekparkett och blyinfattade fönster. Här finns plats för en läshörna. Ekparketterna fortsätter in i det fantastiska allrummet med spektakulär utsikt över Liseberg. En kall kväll sprakar brasan i den öppna spisen. Parketten drar sedan vidare in i tre olika sovrum med originaldetaljer och bra förvaring i garderober. Till ett av sovrummen hör ett litet charmigt arbetsrum.

Centralt i detta plan ligger ett stilrent badrum i vinkel, med vitt helkakel och inslag av mosaik. Här finns vägghängd wc, dusch och badkar. Även här på villans övre plan finns det en separat toalett.

Vindstrappan leder upp till nya, överraskande ytor under det höga ryggåstaket. Planet är smakfullt inrett med öppen planlösning, brädgolv, takfönster och vacker takpanel. Genom gavlarnas skojiga originalfönster öppnar sig utsikten om möjligt än mer. Dessa ytor får en nästan lite meditativ atmosfär, när kvällssolen sveper in över staden där nere. En tänkarfåtölj, en yogamatta eller kanske ett musikinstrument känns naturligt häruppe.

I den grönskande trädgården har den separata lägenheten sin entré under valven med historisk atmosfär. Sällan kan väl ett sluttningsplan stoltsera med samma höjd och lika enastående utsikt – vardagsrummets fönster liknar mest en stor tavla med levande Lisebergsmotiv. Även här nere breder fiskbensparketten ut sig i en mestadels öppen planlösning. Lägenheten har – utöver vardagsrummet ¬– två sovrum, hall, badrum och teverum. Köket är fullt utrustat och har inredning i ek med en blottlagd tegelvägg. Det sobert sparsmakade badrummet går i en vit ton med grafiskt svarta inslag. Här finns wc, dusch, handfat och tvättavdelning. Lägenheten är optimal för uthyrning, generationsboende eller företagande.

På detta plan, separat från lägenheten, finns även ett duschrum intill en väl tilltagen bastu. Här finns också villans tvättstuga, förrådsutrymmen med mera.

Sammantaget är detta en stor och ljus 30-talsvilla på ett, i ordets ursprungliga betydelse, unikt utsiktsläge. En egen värld högt över staden, men ändå bara några minuter från folklivet i city.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Bö 71:16

Tomt

Tomtarea 932 m² (friköpt).

Planbestämmelser

Stadsplan (1931-09-18) Tomtindelning (1929-12-07) Stadsplan (1929-01-18)

Information

Typ
Friliggande villa
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
16 900 000 kr
Rum
12
Sovrum
7
Boarea
396 kvm*
Tomtarea
931 kvm
Biarea
38 kvm

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Driftskostnad (per år)

Personer i hushållet
6
Hushållsström
25 000 kr
Försäkring
8 000 kr
Renhållning
3 500 kr
Vatten/Avlopp
8 500 kr
Summa
45 000 kr

Lägenheten i källaren hyrs ut till korttids hyresgäster

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Övriga byggnader/utrymmen

Förråd och garage

TV/bredband

Fiber

Parkering

Dubbelgarage vid Danska vägen 4B,
en trappa leder upp till villan

Ekonomi

Taxeringsvärde
10 472 000 kr
Byggnadsvärde
5 600 000 kr
Fastställt
2018
Kod
220, Småhusenhet, bebyggd
Fastighetsskatt/Avgift
8 349 kr

Besiktning

Besiktigad
Ja

Byggnadssätt

Byggnadstyp
2 ½ plan med sluttningsvåning
Byggår
1930
Fasad
Trä
Stomme
Trä/betong
Bjälklag
Trä
Uppvärmning
Bergvärme och luftvärme
Takbeklädnad
Tegel och plåt
Fönster
2-glas/3-glas

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiklass
D
Energideklarationsdatum
2019-10-09

Området

Mäklaren om Örgryte

Som ett av Göteborgs allra mest centrala villaområden har Örgryte alltid varit eftertraktat och det finns inget som tyder på att intresset avtar. Örgryteborna själva tycker att man inte kan bo bättre och det är lätt att hålla med. För hur fantastiskt är det inte att åt ena hållet ha hela centrala stan på lagom avstånd och åt andra hållet Göteborgs största naturområde Delsjön som trädgård. Allt i ett lugnt och rofyllt område som domineras av vackra villor från 1900-talets första hälft.

SLOTTSBYGGNADER OCH FOLKHEMSFUNKIS
Örgryte har en spännande och anrik bakgrund med många kulturhistoriskt intressanta byggnader, som Wilhelmsberg, Stora Torp och Villa Odinslund. När Göteborg grundats 1621 blev Örgryte hem för stadens mest framträdande familjer som gärna byggde sig slottsliknande herrgårdar.

Tidigare var området jordbruksmark och de gamla gårdarna som låg här – Skår, Bö och Jakobsdal, fick ge namn till stadsdelens olika delar när den började byggas ut i början av förra seklet. Ambitionen var att skapa en trädgårdsstad efter engelsk förebild, med främst villor för en välbeställd medelklass.

Blandningen av stora och små villor, radhus och flerbostadshus från flera olika epoker skapar tillsammans med lätt krökta gator och promenadstråk en idyllisk förstadsmiljö som det är svårt att inte falla för.

GAMLA ANOR OCH MODERNA LÄGENHETER
Örgryte har det perfekta läget: storstadspuls runt ena hörnet och promenadstråk och motionsmöjligheter runt andra. Jobbar man i centrum tar man sig gärna dit till fots och blickar man ut över stan känns det som att man bor mitt i, fast med ett stillsamt lugn i den omedelbara närheten. Huvudleden Delsjövägen ringlar sig från Sankt Sigfrids plan genom Örgryte och bort mot torp och Kålltorp.

Söder om vägen ligger Skår med bostadshus i utpräglad funkisstil, medan husen i de norra och östra delarna började byggas tidigare och har nyklassisistisk och nationalromantisk stil. Fortsätter du längs Delsjövägen kommer du fram till Torp, där tv-huset tidigare låg och där 500 nya bostäder nu byggs.

Området har fått sitt namn av herrgåden Stora Torp som ligger en bit in i skogsbrynet. Strax intill ligger tennisklubben GLTK med många banor både ute och inne.

VINTERPARADIS OCH BLOMMANDE TRÄD
Bor du i Örgryte blir Skatås och hela Delsjö-området en självklar del av vardagen som ger fantastiska möjligheter till naturupplevelser, promenader och träning – året om. Vintertid när snön har lagt sig väljer många att åka skidor både längs de uppkörda spåren i Delsjön eller nedför Brudareback-en, som har knapplift och konstsnö. En ledig dag tar man gärna en promenad ut i Delsjöterrängen och har man bott ett tag i området hittar man snart egna småstigar och hemliga svampställen. Men det finns även många fina promenadstråk mellan husen. Promenerar du längs Delsjöbäcken, förbi Ekmanska och Bö kan du få en skymt av öring i bäcken. Längsmed växer också bland annat bok, ek och al och i april-maj blommar magnolian.

Köpa eller sälja bostad i Örgryte? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Örgrytes 3 bästa

3
 • Fiskaffären vid Sankt Sig frids plan
 • Fiori Blommor
 • Inredningsbutiken Solgläntan

Karta

Överåsgatan 20

Överåsgatan 20,
412 66 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Marie Jelbring Lulek

  Fastighetsmäklare

  :
  Telefon: 031-733 20 15

 • Extra kontaktperson

  Hanna Granell

  Mäklarassistent

  :
  Telefon: 031-733 20 08