Hoppa till innehåll

Hitta hem med oss

Vi matchar dig med rätt bostad och ger dig kostnadsfri rådgivning. Med oss kan du hitta hem i bostadskarriären.

Köpa bostad – så fungerar det

Att köpa en ny bostad är ett stort beslut, och ofta en av de största affärerna du gör i livet. Ditt hem är en viktig del av din vardag, det är en plats där livet händer – varje dag. Vi vill att du ska känna dig trygg genom hela din bostadsaffär. Här delar vi med oss om vad som kan vara bra att tänka på när du ska köpa ny bostad.

Att tänka på när du ska köpa bostad

När du ska hitta ett nytt hem är det mycket att tänka på. Din nya bostad behöver passa både din livsstil och din ekonomi. Här får du som letar efter din drömbostad några goda råd som hjälp på vägen.

Hur hittar du rätt bostad?

Utbudet av bostäder är stort – innan du börjar drömma dig bort på bostadssajterna gör du dig själv en stor tjänst om du specificerar vad du söker. Börja fundera på följande:

Budget

Din boendekostnad är ofta en av de största posterna i din privatekonomi, därför är det viktigt att räkna på var den kommer att landa innan du köper en ny bostad. Se till att inkludera både driftkostnader och bolånekostnader i dina beräkningar. Läs mer om boendekostnad och hur du räknar ut den i vår guide – allt om boendekostnad.

kopa-bostad-lage-pool-hav.jpg

Typ av bostad

Vilket typ av boende letar du efter? Är du intresserad av att köpa lägenhet eller köpa hus? Hur många sovrum behöver du? Vill du köpa nyproduktion eller hitta ett renoveringsobjekt? Drömmer du om ett hus med en stor trädgård, eller en bostadsrätt med balkong i söderläge? Utbudet är nära på oändligt så specificera vad du söker så långt det går.

Läget

Kanske har du hört uttrycket läge, läge, läge – för att betona vikten av just bostadens läge? Läget för en bostad är absolut viktigt, men av två olika anledningar. Dels avgör läget hur pass attraktiv bostaden är på marknaden och är en viktig del i hur bostadens värde kommer att utvecklas. Dels är läget väsentligt för hur pass bra du kommer att trivas i din framtida bostad. Du kanske inte alls är intresserad av de områden som anses attraktiva på marknaden. Fundera på vilket område du trivs i och vad som är viktigt för dig. Är det närhet till kommunikationer och stadskärna? Eller närhet till naturen, sjö och hav?

Du kan ändra på en hel del i en bostad, men du kan aldrig ändra på läget – välj område med omsorg.

kopa-bostad-maklare-bjurfors.jpg

Tips kring köpprocessen

Köpprocessen skiljer sig något åt beroende på om du köper en bostadsrätt eller ett hus. I vår köpguide kan du läsa mer om köpprocessen och vad som är bra att tänka på när du ska köpa bostadsrätt respektive hus. Oavsett vilket typ av boende du letar efter så vill vi tipsa dig som köpare om följande:

Håll koll på förhandsmarknaden

Visste du att många bostäder, framförallt i storstäderna, säljs På förhand innan ordinarie visning? Ta kontakt med mäklaren så snart du ser en bostad du är intresserad av. Du kan också gå med i Bjurfors köparregister – Boagenten eller Bjurfors Beyond för exklusiva bostäder – så bevakar vi förhandsmarknaden åt dig.

Var köpklar med lånelöfte

Ibland går det snabbt på bostadsmarknaden, och du vill inte riskera att missa drömbostaden för att du inte har hunnit få finansieringen klar. Första steget, redan innan du bokar in dig på din första visning, är att ansöka om ett lånelöfte via banken. Det gäller normalt i tre till sex månader, och med det kan du som köpare känna dig trygg i förvissningen om att du vet precis hur mycket du har råd att lägga på din nya bostad. Säljarna å sin sida uppskattar också att veta att du som spekulant har finanserna i ordning.kopa-bostad-dromhem.jpg

Gå på många visningar

För att få en uppfattning av utbudet på bostadsmarknaden och vad du kan tänkas få för pengarna så är det en fördel att besöka många visningar – gärna i olika områden. Gå igenom bostaden i lugn och ro under visningen. Lägg inte för stor vikt vid färgval och möblering av bostaden – fokusera istället på bostadens planlösning och potential. Fråga gärna mäklaren om det är något du undrar om bostaden, så kommer mäklaren att kunna hjälpa dig att räta ut eventuella frågetecken.

Undersök bostaden noggrant

Innan du köper en bostad är det viktigt att göra en noggrann undersökning. Som köpare har du undersökningsplikt, vilket innebär att du måste du försäkra dig om att inga fel eller brister finns i bostaden. Se till att sätta dig in i undersökningspliktens betydelse och undersöka din framtida bostad noga innan du köper. Läs mer om undersökningsplikt och vad det innebär.

Förbered dig inför budgivningen

När du har hittat din drömbostad kan det hända att du inte är ensam om att vilja bo just där, och då kan budgivning uppstå. Vi vet att budgivningen kan skapa både oro och stress, därför har vi tagit fram en guide där kan läsa allt om hur en budgivning går till, så att du kan förbereda dig på bästa sätt.

kopa-bostad-kakelugn-bjurfors.jpg

Hitta din drömbostad med Bjurfors

I nära 60 år har vi på Bjurfors guidat våra kunder till framgångsrika bostadsaffärer. Vi vet hur marknaden fungerar, oavsett hur den ser ut.

Våra engagerade och erfarna mäklare guidar dig genom köpprocessen, och finns med dig hela vägen.

Intresserad av att köpa ny bostad? Se bostäder till salu hos Bjurfors och hitta drömhemmet. Oavsett om du söker lägenheter till salu eller villor till salu.

Guider, inspiration och kunskap

På vår portal Bjurfors Stories hittar du reportage, artiklar och intressanta guider för dig som är i bostadskarriären och vill köpa eller sälja bostad.

Missa inte ditt nya drömhem

Letar du efter dina drömmars hus, lägenhet eller fritidsbostad? Många av våra bostäder säljs direkt via vårt köparregister Boagenten utan att nå den publika marknaden. Med Bjurfors Boagent blir det enklare att hitta rätt bostad. Snabbt, smidigt och helt kostnadsfritt.

Trygga bostadsaffärer

Våra mäklare guidar dig när du ska köpa bostad

Med goda förberedelser ökar förutsättningarna för en tryggare bostadsaffär. Oavsett om du funderar på att köpa bostad nu eller i framtiden erbjuder vi personlig rådgivning.

Din personliga fastighetsmäklare ger dig svar på frågor kring bostadsköp. Det kan till exempel vara frågor som:

▪ Är priset rätt?
▪ Hur blir jag en bra budgivare?
▪ Hur är fastigheten, föreningen och området?
▪ Områdets prisutveckling?
▪ Vilka frågor ska jag ställa till mäklaren på en visning?
▪ Hur går köpprocessen till?
▪ Hur ska jag tänka kring förhandsvisning?

Du blir en bättre – och tryggare – köpare med en rådgivande mäklare som svarar på de frågor och funderingar som uppstår inför ett bostadsköp, som köpprocesser, budgivning och områdets utveckling.

Vi finns här för dig oavsett var i din bostadsresa du befinner dig, och ger dig råd i alla bostadskarriärens faser.

Din rådgivare finns på Bjurfors även om du köper din nya bostad av en annan fastighetsmäklare.

Boka rådgivning!

Ligg steget före med ditt bostadsköp

Med vår kostnadsfria tjänst På förhand kan du ligga steget före och enklare hitta ditt drömhem. Om du är väl förberedd är det lättare att slå till när din drömbostad dyker upp på marknaden.

Läs mer om På förhand

Köpa bostad – guider för din bästa bostadsaffär

guide-köpa-bostad-bjurfors-mäklare

Boka köprådgivning

Ekonomi

När du funderar på ny bostad, är det klokt att prata med din bank redan innan du börjar gå på visningar. Med ett lånelöfte från din bank är du redo inför att köpa bostad. Via vårt samarbete med SEB kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta när du köper eller säljer din bostad hos Bjurfors. Läs vidare om Ekonomi vid bostadaffären här.

bostadsköp-ekonomi-låna-bjurfors.jpg

Bjurfors Besiktigad

För att hjälpa både säljare och köpare har vi tagit fram Bjurfors Besiktigad. Vår ambition är att detta ska ge ett bättre beslutsunderlag. Läs gärna mer om våra tjänster för villa respektive bostadsrätt.

besikta-bostad-med-maklare-bjurfors.jpg

Kundvägledare

Vägledning för dig som kund. Våra mäklare svarar gärna på alla frågor kring din bostadsaffär. Men vi kan också erbjuda erbjuda oberoende kundvägledare via Mäklarsamfundet.

kundvägledare-mäklare

Gör bostadskarriär med Bjurfors mäklare

Livet kan förändras snabbt, och då behöver bostaden ofta göra det också. Och nog är bostadskarriären spännande. Många av våra kunder gör så goda affärer att de kan flytta till bättre och bättre hem. Deras investering i sitt boende lönar sig, många gånger om.

Men att befinna sig i bostadskarriären innebär också utmaningar. Ska man lyckas är det mycket att sätta sig in i.

Det är här vi på Bjurfors kommer in. Vi är nämligen experter på allt som har med bostadskarriären att göra. Vi ger dig råden som tar dig ett steg upp i din bostadskarriär.

Jag vill veta mer

Hem bortom det vanliga

På Bjurfors Beyond förmedlar vi exceptionella bostäder i Sverige och utomlands där inget hem är det andra likt. Med omsorgsfulla processer och ett unikt kontaktnät ser våra erfarna mäklare till att du gör en bostadsaffär bortom det vanliga.

Välkommen till Bjurfors Beyond

Ett verkligt drömhem i Spanien, med pool och utsikt över hav och berg och natur. Våra mäklare på Bjurfors Real Estate i Spanien hjälper dig gärna att hitta rätt hus eller lägenhet på Solkusten.

Köpa hus eller lägenhet i Spanien?

Funderar du på att köpa bostad i Spanien? Våra mäklare i Spanien talar svenska och hjälper dig gärna att hitta rätt bostad för just dig.

Hitta hem i Spanien

Tips & råd

Mer läsning om att köpa bostad

Köp bostad med Bjurforsmetoden

Våra mäklare arbetar efter en unik affärsprocess som säkrar kvaliteten på hela din bostadsaffär. Varje fas i Bjurforsmetoden är till för att du ska känna trygghet och kunna göra en så lyckad bostadsaffär som möjligt.

Läs mer om Bjurforsmetoden

Köpa nybyggt?

Våra erfarna mäklare inom Nyproduktion hjälper gärna dig som har funderingar kring en nyproducerad bostad. Bjurfors Nyproduktion är Sveriges ledande aktör inom försäljning av nyproducerade bostäder och vet precis vad du behöver ha koll på när du köper en helt ny bostad.

Köp nyproduktion

Bjurfors Guide för att köpa fritidshus hjälper dig att göra processen så enkel och smidig som möjligt.

Vill du köpa fritidshus?

Att köpa fritidshus ska vara ett lustfyllt och spännande steg i livet. Vår guide hjälper dig att göra processen precis så smidig och säker som den ska vara.

Guide köpa fritidshus

Få lånelöfte bekvämt hemifrån soffan: Låna till bostaden genom Bjurfors samarbetspartner SEB

Låna hos SEB

BOLÅN. När du köper eller säljer bostad via oss kan du ansöka om bolån hos SEB till bra ränta, samtidigt som du får rådgivning kring hela din ekonomi.

Ansök om lånelöfte

Vad är min bostad värd? Våra mäklare på Bjurfors ger dig gärna en fri värdering av din bostad.

Vad är min bostad värd?

Nyfiken på vad bostaden är värd? Vi hjälper dig gärna med en kostnadsfri värdering.

Värdera min bostad