Hoppa till innehåll
Köpa hus - ett elegant kök i stilrent utförande och träluckor i ett nybyggt hus med högt i tak och vita väggar

Köpa hus

Goda råd och tips som hjälper dig när du ska köpa hus.

Köpa hus och villa – så fungerar det

Är du på jakt efter drömhuset? Kanske ska du köpa hus för första gången, eller så letar du efter en ny bostad.

Att bo i hus innebär stor frihet – du bestämmer vad du vill göra med ditt hus och du behöver inte anpassa dig till grannarna på samma sätt som i en bostadsrätt.

Det fina med att köpa hus är också den stora variationen i utbudet. Det finns verkligen en stil för alla, oavsett om du vill bo i ett sekelskifteshus, en funkisvilla från 30-talet eller köpa nyproduktion.

Att tänka på när du ska köpa hus och villa

Att köpa hus är ett stort beslut och förmodligen ditt livs största affär.

Som ny husägare är det viktigt sätta sig in i vad det innebär att köpa och äga ett hus. I vår köpguide ger vi tips och råd till dig som ska köpa hus för första gången.

Du som redan är husägare men söker efter ett nytt hem står inför ungefär samma process som sist, nämligen att ta reda på vad du är ute efter, noggrant undersöka huset och gå igenom budgivningen. Kanske behöver du som också ta ställning till om du ska köpa eller sälja först. Vilket som är bäst för dig beror på just din situation, marknadens läge, var ditt hus ligger och var du vill köpa hus och så vidare. Din mäklare kan genom personlig rådgivning hjälpa dig att komma fram till vad som är bäst för just dig när du både ska sälja och köpa hus.

kopa-villa.jpg

Ta reda på vad du är ute efter

Att leta hus och gå på visningar är både spännande och tidskrävande. Även om det kan vara härligt att drömma sig bort på Hemnet eller Boneo så kan du spara värdefull tid och energi om du vet vad du letar efter redan innan du börjar leta.

Vilka kriterier behöver ditt drömhus uppfylla?

Exempel på frågor du kan ställa dig:

Vad får mitt drömhus kosta? – Se till att köpa ett hus som passar din privatekonomi. Läs mer om hur du räknar ut din boendekostnad.

Vilket skick ska huset ha? – Kan du tänka dig ett hus som kräver viss renovering eller vill du bara flytta in och börja njuta från dag ett?

Var ska huset ligga? – Fundera på vilka områden du kan tänka dig att bo i, och hur nära du vill ha till kommunikationer.

När du vet mer vad du är ute efter kan du göra specifika urval och även lägga upp bevakningar på olika bostadssajter – så får du en notis när ett hus som matchar dina kriterier är till salu.

Om du är intresserad av att köpa bostad kan vår kostnadsfria tjänst Boagenten hjälpa dig att bevaka när ditt drömhus är till salu. Boagenten håller även koll på förhandsmarknaden åt dig.

Visste du att många hus, framförallt i storstäderna, säljs på förhandsmarknaden, innan ordinarie visning? Ta kontakt med mäklaren så snart du ser ett hus du är intresserad av.

Undersök ditt framtida hem

När du har hittat ett hus du är intresserad av är det vktigt att göra en noggrann undersökning. Som köpare måste du försäkra dig om att inga fel eller brister finns i huset – läs mer om undersökningsplikt och vad det innebär.

kopa-hus-tradgard-bjurfors.jpg

Delta i budgivningen

Budgivning är ofta en vanlig del i en köpprocess och det finns en del saker att tänka på. Bjurfors använder sig vanligtvis av så kallad öppen budgivning, där högsta budet visas för budgivarna, som då kan bjuda över varandra. Det är viktigt att veta att budgivningens former kan förändras under tiden som budgivningen pågår, om säljaren vill det.

Säljaren har också fri prövningsrätt. Det innebär att även om det är du som vunnit budgivningen på ett hus du vill köpa är det alltid säljaren som väljer vem hon eller han vill sälja till, oavsett vem som lagt det högsta budet. Mäklaren måste dock alltid framföra samtliga bud till säljaren. Läs mer om budgivning i vår guide.

Hitta ditt drömhus med Bjurfors

I nära 60 år har vi på Bjurfors guidat våra kunder till framgångsrika bostadsaffärer. Vi vet hur marknaden fungerar, oavsett hur den ser ut.

Som köpare har du ofta många frågor inför ett bostadsköp – därför erbjuder Bjurfors kostnadsfri rådgivning. Oavsett om du redan aktivt letar efter ny bostad eller om bostadsköpet ligger lite längre fram i planeringen så kan våra erfarna mäklare guida dig genom hela processen.

Hus till salu

Hus till salu i Sverige

Hus till salu i Stockholm

Hus till salu i Göteborg

Hus till salu i Malmö

På förhand

Hitta ditt nya hus innan det är till salu

Med vår kostnadsfria tjänst På Förhand kan du ligga steget före och enklare hitta hus och villor, innan de annonseras på de publika bostadsportalerna. Läs om hur det fungerar att köpa På förhand.

Guider & tips

Mer läsning för dig som vill köpa hus

Boka rådgivning med Bjurfors mäklare

En lyckad bostadskarriär leder till bättre hem. Och med rätt mäklare vid din sida kan du för varje god bostadsaffär ta ett steg upp i din bostadskarriär. Därför erbjuder vi rådgivning och svar på många av de frågor som du i bostadskarriären funderar över. I en rådgivning med våra mäklare ingår givetvis också en värdering av din nuvarande bostad.

Boka rådgivning

}