Förverkliga drömmen om bostad i kombination med B&B, galleri, butik eller restaurang på Österlen

Kivik, Simrishamn

Kiviks stora väg 37

Exklusiv
Budgivning pågår
Utgångspris
12 500 000 kr
Antal rum
17
Boarea / Biarea
156 kvm / 440 kvm
Typ
Kringbyggd gård
Terrass/uteplats
Ja
Tomtarea
4266 kvm

Budgivning pågår

Nuvarande bud Nuvarande bud: 10 100 000 kr

Lägg ett bud

Läs mer om budgivning

Förverkliga drömmen om bostad i kombination med B&B, galleri, butik eller restaurang på Österlen

Charmerande kringbyggd gård mitt i äppelriket med korsvirke, vasstak, kullerstensbelagd innergård och utsikt över Hanöbukten och Kiviks takåsar mm

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Välkommen till Killegården!. Kiviks stora väg 37 - Bjurfors
Välkommen till Killegården!
Kullerstensbelagd innergård med restaurangdel i det röda huset och gästrum i korsvirkeslängan. Kiviks stora väg 37 - Bjurfors
Kullerstensbelagd innergård med restaurangdel i det röda huset och gästrum i korsvirkeslängan
Restaurangkök och matsal i verksamhetsdel. Kiviks stora väg 37 - Bjurfors
Restaurangkök och matsal i verksamhetsdel
Bostadsdel med privat trädgård. Kiviks stora väg 37 - Bjurfors
Bostadsdel med privat trädgård
Vacker infart till gården omgiven av stengärden och grönska. Kiviks stora väg 37 - Bjurfors
Vacker infart till gården omgiven av stengärden och grönska
Köksträdgård i den privata delen. Kiviks stora väg 37 - Bjurfors
Köksträdgård i den privata delen

Planskiss

Planlösning
Bostadslängan i söder
Planlösning
Bostadslängan i söder
Planlösning
Ovanvåning bostadslänga i söder
Planlösning
Ovanvåning bostadslänga i söder
Planlösning
Västra längan
Planlösning
Västra längan
Planlösning
Ovanvåning västra längan
Planlösning
Ovanvåning västra längan
Planlösning
Norra och östra längan
Planlösning
Norra och östra längan
Planlösning
Ovanvåning norra och östra längan

Beskrivning

Beskrivning

B&B och boende högt beläget på fiskeläget, med utblick över såväl Östersjöns glittrande hav som äppelodlingars prakt, finner du Cilias mat&rum på Killegården. Mitt i Kivik, men samtidigt på ett lite avskilt läge med möjlighet att styra dagstempot. Utanför dörren står naturen och lockar med salta havsbad och härliga promenadstråk. Det tar endast en minut med cykel ner till hamnen samt hav och strand för ett uppfriskande morgon eller kvällsdopp.

Den kringbyggda gården härstammar från sent 1700-tal och består av tre vackra huslängor, alla gediget uppförda med välbevarade detaljer. På byggnaderna finns handslaget tegel, puts, vasstak, korsvirke, snickarglädje och spröjs. Interiört syns charmiga detaljer från förr såsom en sättugn av gjutjärn, ett infällt brännvinsskåp, djupa fönsternischer, komstadstensgolv , synliga takbjälkar och en helt intakt bakugn från förr. Husens alla rum förmedlar samma budskap; värme och harmoni.

Den frodiga trädgården som är inramad av stengärden och häckar, utgör sinnebilden av Österlensk charm. Förutom en rik och färgrik växtprakt, finns en porlande vattenkälla som har gett gården sitt namn (killen som står för källan på äldre skånska). Källan omges av en väldoftande symfoni av syren, olvon och lavendel samt vackra stenläggningar. På gården finns också en damm, där du kan fånga upp några kräftor att avnjuta till sensommarens måltider. Här håller gärna gårdens permanentboende gäster, ankorna, till. Förutom den lummiga trädgården finns en klassisk kullerstensbelagd innergård med uteplats och servering.

Sedan många år tillbaka välkomnas gäster till Killegården för andrum och avkoppling. Så fort du träder in genom grinden lämnar du vardagens stress bakom dig och får en känsla av att dygnet har fler timmar. I dagsläget erbjuder gården 10 gästrum, men för den som har en dröm om restaurang eller kafé är det mesta redan förberett. Fastigheten är godkänd som restaurang med serveringstillstånd för 30 sittande gäster inne och 100 ute samt ett kök som redan finns på plats. Om dina tankar går mer åt det kreativa hållet, finns ett fint utgångsläge för ateljé, galleri och butik. Killegården skulle också vara en utmärkt plats för rekreation och hälsa. Möjligheterna är lika stora som många på denna sagolika plats - välkommen till ett stycke paradis!

Välkomna att kontakta mäklaren för visning/frågor innan ni på eget bevåg besöker Killegården och på detta sätt respektera de boende gästerna och att säljaren kan bedriva sin verksamhet på det sätt som de önskar på gården.

Interiör

VIDSTRÄCKTA VYER
Breda marker med äppellundar, doften av nyrökt fisk, hamnliv, segelbåtar och hus som klamrar sig fast på pittoreska backiga strädden mot havet – Kivik är som hämtad ur en sagovärld. Det är inte bara det bildsköna landskapet som utstrålar harmoni. Folket och sinnesstämningen här uppvisar en annan fridfullare karaktär. Killegården är placerat på ett idealiskt läge, med ett par hundra meter till såväl matbutik, kaféer och bageri. Till hamnen och badplats skiljer det ca 600 meter. Här finns det både en badbrygga och en liten långgrund sandstrand som passar bra för de små badgästerna.

Trots det centrala läget är du helt avskärmad från pulsen när du befinner dig inne på gården och dess underbara trädgård. Här kan du strosa runt i den angränsande äppellunden eller bara sitta och njuta av stillheten, som då och då avbryts av fågelkvitter, humlesurr och ett porlande från vattenkällan som flyter igenom trädgården. Killegården ligger högt beläget på en backe, där du kan blicka ut över både Hanöbukten och mot äppelodlingarna kring gården. En rogivande plats året runt.

DEN SKÅNSKA OCH ÖSTERLENSKA CHARMEN
Från landsvägen välkomnas du in på Killegården via en vit trägrind som leder vidare in till en lång grusad uppfart, omgiven av stengärden och sagolik grönska. Lite längre fram till vänster syns bostadshuset som är klätt med vackert handslaget röd-gult tegel, tidstypiska bågformade fönster med spröjs, gråstenssockel och röd stående träpanel på takgaveln.

Till höger syns den gamla mangårdsbyggnaden som i dag är gästernas del med 5 av gårdens 10 dubbelrum. Huset representerar typisk skånsk bebyggelse med vasstak, spröjsade fönster, vit puts och tegel med inslag av korsvirke. Genom en bred port i korsvirkeshuset kommer du in på den kullerstensbelagda innergården med ett cirkelformat gatustenmönster i mitten som sluter sig runt om valnötsträdet.

Den tredje längan är det gamla grishuset, som i dag inrymmer kök och matsal. Här finns ytterligare 4 gästrum varav 2 finns i en lite nyare del av byggnaden.

BOSTADSHUSET
Du når bostadshuset via innergården, ett par trappsteg upp på den tidsenliga farstukvisten med snickarglädje som är målad i varmt rött. I anslutning till hallen finns en gästtoalett samt trappa upp till övre plan.

Rakt fram möts du av ett stort vardagsrum i vinkel med en gedigen murad eldstad och stort ljusinsläpp från fyra fönsterpartier, som vetter ut mot den privata trädgården. Här råder en harmonisk och ombonad känsla med vackert framträdande takbjälkar, trätak, ljusa trägolv och vita tjocka stenväggar. I den högra delen av ena delen av rummet är taket vitt och slätt med en central takrosett. Här finns spännande, bevarade detaljer från förr; ett infällt brännvinsskåp i ena väggen och en sättugn av gjutjärn i den andra. Till vänster om vardagsrummet finns ett gavelsovrum med fönster i tre väderstreck. I anslutning till vardagsrummets högra del finns ett bibliotek.

Från biblioteket kommer du vidare till matrum och kök. Du kommer först in i det rymliga matrummet som ansluter till en magisk hörna vid den gamla bakugnen. Här vrids tiden tillbaka drygt hundra år. En stenlagd murad bänk och ett valv med bjälklag ramar in vrån och på golvet ligger kalksten från Komstad. Charmen är total. I anslutning till matrummet finns även ett stort skafferi.
I det mysiga och funktionella u-formade köket är känslan lantlig med rustikt klinkergolv från Höganäs, ljust betsade ekluckor med profileringar och träbänkskiva. Vid köket finns en hall med en dörr som leder ut till trädgården.

På övre plan finns ett härligt vardagsrum med utsikt mot Stenshuvud och havet samt två underbara gavelsovrum som har öppet hela vägen upp till nock med friliggande bjälkar. I det ena sovrummet har du en underbar utsikt över Östersjön, Hanöbukten och Stenshuvud. I vardagsrummet finns klädkammare och flera garderober. Det finns också ett stort badrum med badkar, dusch, wc och dubbla tvättställ.

KORSVIRKESHUSET
I den gamla korsvirkeslängan och mangårdsbyggnaden finns 6 av gårdens 10 gästrum som nås via en korridor med entré från innergården. Samtliga av dessa rum har anslutande badrum. I denna längan fanns tidigare en läkarpraktik. På det övre planet finns outnyttjat vindsutrymme som kan inredas om man så önskar.

Väntan
Den tidigare väntsalen är nu ett stort luftigt rum med utsikt över ankdammen och Hanöbukten i horisonten. Här är det öppet upp i nock med de friliggande bjälkarna exponerade.

Längtan
Det tidigare receptionsrummet ligger i norrläge och har vy ut mot äppelodlingen.

Gläntan.
Även detta rum ligger i norr och blickar ut mot äppelodlingen.

Önskan
Det gamla laboratorierummet ligger också i svalt norrläge och ser ut över äppleträden.

Balans
Sist i korridoren, på gaveln, ligger detta rum med samma rofyllda vy som Längtan, Gläntan och Önskan. Ett normalt dubbelrum. Inte stort och inte litet heller. Lagom är bästa ordet.

Pigkammaren
Detta rummet ligger avskilt på andra sidan inkörsporten och har en separat ingång direkt från den kullerstensbelagda innergården. Rummet ligger i sydöst och erbjuder morgonsol med utsikt mot Stenshuvud, trädgård och äppelodling.

VERKSAMHETSDELEN MED KÖK OCH MATSAL
Det gamla grishuset är byggt i handslagen tegel med stickbågade fönstervalv och en bred spröjsad dörr som leder till matsalen med kök. Här finns det plats för ca 30 sittande gäster och ett litet restaurangkök. Eftersom alla tillstånd finns på plats, är det lätt för den som är intresserad av att skapa en restaurang här att skrida till verket. Matsalen är mysig och lantlig med de bevarade stallfönster, klinkergolv och friliggande bjälkar. Även en äldre bakugn finns bevarad här, i anslutning till köket. I den högra delen av huset finns två större gästrum med fönster åt två väderstreck; Andrum och Vilan.
Andrum
Det forna läkarkontoret är ett ljust och harmoniskt rum med tre fönster och utsikt över äppelodlingen i norr.

Vilan
Ett av gårdens största gästrum, tidigare personalrummet, ligger i nordvästläge och har utsikt över äppelodlingarna. Härifrån har du direkt tillgång till trädgården.

I den vänstra delen av längan, med separat ingång, finns en stor tvättstuga. Här finns också en trappa som leder upp till övre plan och de två gästrummen Loftet och Vinden.

Loftet
Detta vindsrum har egen ingång och var tidigare drängens loft och sovplats. Ett mysigt rum med synliga bjälkar, snedtak och naturen utanför fönstret.. Rummet ligger nordsydlig riktning och utsikten är underbar upp mot Lilla Stenshuvud, trädgård och äppelodling.

Vinden
Killegårdens charmigaste rum med gott om plats. Här finns allrumsdel och sovdel samt en stor balkong med utsikt över äppelodlingen. Rummet ligger väst och balkongen i norr, med sol från lunchtid. Rummet är en del av det gamla loftet/vinden där spannmål förvarades för djuren som fanns i rummet nedanför (nuvarande matsalen). Här hänger ännu den gamla träporten kvar utanför fönstret som vetter mot innergården där hö och halm lastades in inför vintern.

NJUTBAR MILJÖ
På Killegården njuter du lika mycket ute som inne. De vackra byggnaderna erbjuder ett hav av möjligheter för den som vill driva eget, oavsett om det blir B&B, lokal för fest och bröllop, restaurang, kafé, galleri, butik, SPA eller något helt annat. Ytorna och det attraktiva läget ger dig ett fantastiskt utgångsläge.

Den drömlika trädgården med vattenfall, stengärden, ankdamm, köksträdgård och äppellund är som balsam för själen och lämnar ingen oberörd. Killegård är nog så nära paradiset du kan komma här på jorden.

Fakta

Fastighetsbeteckning

Mellby 25:15

Ombyggnad, Renoveringar

1990-1992: Totalrenovering av hela gården
2006-2007: Ombyggnad från läkarpraktik till B&B
2016-2018:Nybyggnad till 2 rum ovan matsal, färdigställt 2018-03-29

Tomt

Vacker och välskött parktomt med stenläggningar, vattenfall, damm samt buskar och träd på framsidan. Från parkeringen så finns också gruslagd uppfart som vackert leder upp till gården. På bostadens fram/södersida finns vackert anlagd trädgård med rabatter, buskar, träd samt köksträdgård mm.

Vägbeskrivning

Kiviks Stora Väg 37. Välkommen på visning!

Information

Typ
Kringbyggd gård
Upplåtelseform
Äganderätt
Utgångspris
12 500 000 kr
Rum
17
Sovrum
10
Max antal sovrum
14
Boarea
156 kvm*
Tomtarea
4266 kvm
Biarea
440 kvm
Kakelugn/Öppen spis
Ja
Trädgård
Ja

* Areauppgifter enligt taxeringsinformationen

Driftskostnad (per år)

Sotning
400 kr
Värme
59 300 kr
Försäkring
18 700 kr
Renhållning
2 100 kr
Vatten/Avlopp
9 700 kr
Summa
90 200 kr

I uppvärmningskostnader ingår även hushållsel

Pantbrev

Det finns 3 st pantbrev uttaget om sammanlagt 5 000 000 kr

Vatten/Avlopp

Kommunalt vatten, Kommunalt avlopp.

Uteplats/balkong

På den vackert stenlagda innergården finns plats för ca 100 sittande gäster om det skall bedrivas som rörelse.
En mer privat och stenlagd uteplats finns till bostaden på baksidan i trädgården

Övriga byggnader/utrymmen

Lokalyta utöver bostadsyta är för verksamheten ca 440 kvm
Friliggande förråd på gårdens baksida.
Liten källare under del av bostad passande som vinkällare.
Heltäckt papptak under vasstaket.

Planbestämmelser

Vattenskyddsområde

Parkering

Parkering i anslutning till gården med plats för 10-talet bilar.

Ekonomi

Taxeringsvärde
1 648 000 kr
Byggnadsvärde
1 154 000 kr
Fastställt
2019
Kod
325, Hyreshusenhet, lokaler
Fastighetsskatt/Avgift
8 524 kr

Besiktning

Besiktigad
Nej

Byggnadssätt

Byggnadstyp
Kringbyggd gård med bostad/verksamhet
Byggår
1909*
Fasad
Korsvirke, tegel, puts
Grund
Torpargrund samt betongplatta, källare
Stomme
Tegel mm
Bjälklag
Betong,trä
Uppvärmning
Direkt el, luft/luft värmepumpar samt kaminer
Takbeklädnad
Vasstak, papp, tegelpannor
Ventilation
Mekanisk till- och frånluft
Utvändigt plåtarbete
Plåt
Fönster
2-3 glasfönster
Grundmur
Gråsten/natursten

* Troligtvis med anor från 1700-tal

Förtydligande taxeringsvärde mm:
Bostaden är taxerad typkod 220 småhusenhet, bebyggd med taxvärde småhusmark 494.000 och småhusbyggnad 1154.000 totalt 1648.000

Verksamhetens byggnader är taxerad som hyreshusenhet, huvudsakligen lokaler omfattar ca 440kvm typkod 325 med taxvärde lokaler 1221.000 och mark 264.000 totalt 1485.000

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
122
Energideklarationsdatum
2011-10-08

Området

Att bo på Kivik

Det är nog så att Kivik är den mest mytomspunna byn på hela Österlen. Inte minst de sköna omgivningarna lockar fram starka känslor och de små fiskelägena i området kallas för paradis. Ulf Lundell sjunger om månskenet över Haväng och Prins Eugen fångade utsikten över Brösarps backar i sina tavlor. Kivik är också ett alldeles vanligt litet samhälle där ett stort utbud av butiker, restauranger, caféer, skola och goda bussförbindelser ger ovanligt bra förutsättningar till ett gott liv året om.

Kiviks samhälle har lite drygt 1000 bofasta invånare men dessa får sällskap av många fler främst under sommarhalvåret. Det bildar en trevlig mix av åretruntboende, fritidshusägare och turister som tar del av allt området erbjuder. Kiviks samhälle har en blandad bebyggelse från smala strädden med Kaptenshus och fiskarehus som minner om det ursprungliga fiskeläget till toppmoderna villor. Agdelund är ett centralt beläget område med fristående villor som etablerades på 1970-talet. Bästekille ligger högre upp med en milsvid utsikt över bukten och här finns också Hjälmaröd med flera fritidshusområden.

I slutet av 1800-talet fann man att klimatet och sandjorden lämpade sig särskilt väl för äppelodling. Ett bevis på detta är den årliga Äppelmarknaden som anordnas av en rad odlare och företag inom svensk fruktnäring. Bland de stora märks Äppelriket och Kiviks Musteri. Ibland kallas den här sträckan längs vattnet just för Äppelkusten och det är mycket vackert då träden står i blom. Företaget Buhres är specialiserade på en annan lokal specialitet – fisk! Nere vid Kiviks hamnplan finns både butik och restaurang ut mot vattnet. Under tre dagar varje sommar lockas 100 000-tals besökare till den årliga Kiviks marknad, en folkfest med tradition från medeltiden. Idag hålls marknaden på ängarna mellan Kivik och Vitemölla.

Vitemölla är en av de charmiga små byar som vid vita stränder följer kusten upp norrut. Den 4 km långa stranden där Vitemölla Badhotell, som uppfördes i början av 1900-talet, tronar är särskilt känd. Längs de små gatorna runt hamnen ligger stora och små hus på rad.

Om man följer kustväg 9 norrut kommer man till Ravlunda. De vidunderligt sköna markerna uppmärksammades redan av Carl von Linné som ansåg att här var det ’härligt’. I den lilla byn fanns förr ett bränneri som numera har förvandlats till hotell känt för sin goda mat där råvarorna kommer från naturen runt knuten. I Ravlunda och i byn Skepparps rofyllda miljö gömmer sig flera trevliga fastigheter, från mindre längor till större gårdar, många byggda i traditionell skånsk stil.

Verke å springer ur sina källor på Linderödsåsen 180 meter över havet. På sin slingriga färd mot kusten bildar den en mäktig dalgång. Här kan man vandra Backaleden och i området finns flera naturreservat, som Haväng och Vitemölla strandbackar. För naturnära boende, med cykelavstånd till stranden på slingriga vägar, finns Havängs sommarby.

Söder om Kivik finner man områden som Skogsdala och Karakås som båda doppar tårna i vattnet. Mellby, Åkarp och Svinaberga ligger in mot land, högre upp på kullarna. I Svinaberga finns Kivik Art Center som visar utställningar inom konst och arkitektur i samklang med naturen. Svabesholm är ett område som ligger alldeles intill nationalparken Stenshuvud. Här skapar kustberg, orkidéängar och havet en magisk miljö. Här finns vandringsleder och kunskapsrika Naturum och om man efter alla upplevelser är fikasugen besöker man Kaffestugan Annorlunda som har serverat kakbuffé och annat gott sedan 1956.

Köpa eller sälja bostad på Kivik? Kontakta våra mäklare på Österlen! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Kiviks 3 bästa

3
 • Kiviks marknad
  Folkfest på Sveriges största marknad
 • Allé på Österlen
  Högklassig restaurang i vacker miljö
 • Stenshuvud
  Nationalpark med dramatisk natur och känsla

Karta

Kiviks stora väg 37

Kiviks stora väg 37,
27731 Kivik

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Budgivning

Välkommen att anmäla dig till budgivningen.

Delta i budgivningen

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Bolån

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB. Ansök om lånelöfte hos SEB.

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Jörgen Jönsson

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 0701-64 19 01