Vasastadslugn med balkong

Vasastaden, Göteborg

Erik Dahlbergsgatan 24 A

Utgångspris
7 995 000 kr
Avgift
5 666 kr
Antal rum
4
Typ
Bostadsrättslägenhet
Våningsplan
1 av 5
Boarea
129 kvm

Visning

Vänligen kontakta mäklaren för mer information.

Vasastadslugn med balkong

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Skapa bevakning på bostäder baserat på den här bostadens storlek, pris och område!

Vad är Bjurfors Boagent?

Bilder

Vi presenterar en sällsynt välrenoverad sekelskiftesfyra med stor balkong. Erik Dahlbergsgatan 24 A - Bjurfors
Vi presenterar en sällsynt välrenoverad sekelskiftesfyra med stor balkong
Mötet mellan dåtid och nutid är ovanligt lyckat i denna vasastadsvåning om 129 kvadrat. Erik Dahlbergsgatan 24 A - Bjurfors
Mötet mellan dåtid och nutid är ovanligt lyckat i denna vasastadsvåning om 129 kvadrat
Väggarna går i en matt, grön ton. Erik Dahlbergsgatan 24 A - Bjurfors
Väggarna går i en matt, grön ton
Tre rum i fil mot Erik Dahlbergsgatan. Erik Dahlbergsgatan 24 A - Bjurfors
Tre rum i fil mot Erik Dahlbergsgatan
Ljuset faller rikligt och vackert över stora såpdoftande brädgolv. Erik Dahlbergsgatan 24 A - Bjurfors
Ljuset faller rikligt och vackert över stora såpdoftande brädgolv
Idag använder man två av rummen som sovrum. Erik Dahlbergsgatan 24 A - Bjurfors
Idag använder man två av rummen som sovrum

Planskiss

Planlösning
Planlösning

Beskrivning

Beskrivning

Vi presenterar en sällsynt välrenoverad sekelskiftesfyra i skuggan av Vasagatans folkliv. Här härskar lugnet bara minuter från Avenyn och Vasastadens restaurang- och nöjesliv.

Mötet mellan dåtid och nutid är ovanligt lyckat i denna vasastadsvåning om 129 kvadrat. Ljuset faller rikligt och vackert över stora såpdoftande brädgolv. På kvällen speglas de levande ljusen i bländvita stuckaturer och äggskalsfärgade snickerier. Kök och badrum talar däremot vår tids språk.

Det vilar en stark atmosfär över de vackert såpade trägolven i denna stora fyrarumsvåning. Salongerna står på parad ut mot Erik Dahlbergsgatan. När mörkret faller över staden brinner ett par levande ljus i vardagsrummets djupa fönsternischer. Sekelskiftets öppna och fridfulla miljö uppfyller hela våningen. Den ansenliga takhöjden ger luft åt tankarna och en stark känsla av stora rumsvolymer.

Alla detaljer är på plats; stuckaturer, takrosetter, dubbla spegeldörrar, vackra dörrkarmar och kakelugnar. De extra höga fotlisterna är, precis som resten av våningens tidstypiska snickerier, omsorgsfullt slipade och högblankslackade i tidstrogen äggskalston. Tre vackra kakelugnar skapar atmosfär. Den omfattande renoveringen är noggrant och konsekvent genomförd, med en stilsäker känsla för både dåtida och nutida design och bekvämlighet.

Det märks att det nya köket har vuxit fram ur ett stort matlagningsintresse. Utrustningen är ny och genomtänkt. Det lika nyrenoverade badrummet är rymligt, bekvämt och mycket stilrent. Till väggarna har inredningsarkitekten valt matta pastellfärger av märket Lady. Det ger hela interiören en smakfull och exklusiv inramning.

Det centrala och attraktiva läget är ett kapitel för sig. Du bor i citystormens lugna öga. Gatan fick sitt namn av greve Erik Dahlberg, en välkänd arkitekt, militär och konstnär. Dahlberg har bland annat ritat Skansen Kronan. Fastigheten stod färdig 1885, ett i raden av ståtliga byggnader som nu kantar den pampiga gatan. Stadsdelen växte till större delen fram mellan åren 1870-1920 och en promenad i kvarteren avslöjar en pittoresk sekelskiftesmiljö som lika gärna hade kunnat ligga i Wien, Prag eller Paris. Erik Dahlbergsgatan är en tvärgata till Vasagatan som i sin tur är huvudgata i Vasastaden.

Det sena 1800-talets arkitektur kännetecknades av att arkitekterna plockade element från tidigare epoker. Under dessa år fick husen dessutom fyra våningar eller fler och den tidigare närmast pompösa byggnadsstilen fick ge vika för en mer stilren. Det första bostadsplanet placerades dessutom oftast en bra bit ovanför trottoaren, så även i detta hus och därmed slipper man insyn från gatan.

I ett av dessa hus ligger alltså denna välbevarade sekelskiftesvåning om 129 kvm fördelat på fyra stora rum och kök med balkong. Våningen har tre rum i fil ut mot Erik Dahlbergsgatan och en stor matsal (eller sovrum) samt kök in mot gården där man även når den nybyggda balkongen.

Vasastaden en fridfull och på samma gång livaktig i staden. Den stora Vasaparken är innerstadens cityträdgård, till stor del präglad av livet runt Universitetscampus. Till Avenyn går du på några minuter och runt hörnet finns ett levande restaurang- och nöjesliv med kontinental atmosfär. En av landets stjärnkrogar ligger i kvarteret.

Rumsbeskrivningar

Våningens hall slår direkt an tonen för en miljö med stor rymd och mycket dagsljus. Ett vackert och nylagt furugolv möter praktisk klinker, alldeles innanför dörren. Väggarna går i en matt sandton. En platsbyggd garderob rymmer mängder med skor och ytterkläder.

Rakt fram öppnar sig nu det stora vardagsrummet, som är det första av tre rum i fil. Atmosfären är extra stark en sommarkväll när kvällssolen faller in från den öppna platsen framför Schillerska skolan. De två stora fönstren, med sina djupa nischer skapar ett harmoniskt dagsljusspel över det såpade och vitoljade brädgolvet. Rummets omfattande stuckaturer, dörrkarmarna och spegeldörrarna bidrar med sekelskifteskaraktär. En klassisk vit kakelugn tronar i ett hörn. Det här är ett rum för allt från förfester till sträckläsning i soffan. Väggarna går i en matt, grön ton.

Det mellersta rummet i fil används idag som sovrum. Det känns harmoniskt och generöst med väggar i en matt, blågrå ton. Det ursprungliga furugolvet - slipat, såpat och vitlutat - ger en rustik känsla. De extra höga fotlisterna och kakelugnen bidrar till den trivsamma atmosfären, stuckaturerna går igen.

Vägg i vägg med sovrummet ligger ett rum som går i en ljuslila ton. Här ligger samma, vackert behandlade, brädgolv. Rummet är extra lämpligt som arbets- eller barnrum. En liten platsbyggd originalgarderob vittnar om att generationer av barn har barfotatassat över just dessa plankor. Gott om förvaring i intilliggande walk-in-closet. Finns även rymlig förvaring i de stora överskåpen ovanför badrum samt i passagen.

Den stora matsalen har samma såpade och lutade originalgolv. Väggarna går en i varm ljusbeige, ton. Fönstret in mot gården kan stå på glänt under långa sittningar med familj och vänner. När rummet lyses upp av levande ljus blir atmosfären stark mellan de gamla väggarna.

Från matsalen kan du stiga in i det härliga köket som har ett stort fönster mot innergården. Väggarna går i ljusgrå ton (ytan är avtorkningsbar) som tillsammans med den stilfulla inredningen i mörkblått ger kökets interiör en sober känsla. Det nylagda furugolvet breder ut sig. Köksön passar för allt från hastiga frukostar till förtroliga samtal över ett glas vin. Köket är inrett med bänkskivor i platsgjuten betong och skåpsluckor från Picky Living. Utrustningen är ny och består av integrerad kyl, frys och diskmaskin. Här finns även fläkt (kolfilter), ugn, micro, diskho från Smeg och blandare från Tapwell. Via en köksutgång kommer du in i det andra trapphuset och vidare ner på gården. Via köket når du den rymliga balkongen mot den lugna innergården. Balkongen är generöst tilltagen med plats för större loungemöbel för många gäster. Här har man skapat en liten grön oas där man gärna sätter sig för en vilostund.

Det femstjärniga badrummet når du via en inre hall, intill entréhallen. Den inre hallen har ett platsbyggt skåp i originalstil och en klädkammare, intill badrummet som känns sobert och rymligt. De stora vita kakelplattorna är matta och kontrasterar smakfullt med golvets granitgrå klinker. Känslan av exklusiv hotellsvit är uppenbar. Badrummet är välutrustat med tvättmaskin, torktumlare, dusch bakom glasvägg, kommod, Tapwellblandare, infälld spegel, toalett och vattenburen golvvärme. Förvaringen kommer från serien Aspen.

Fakta

Uteplats/balkong

Nybyggd balkong mot innergården

TV/bredband

Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem.

Bredband. (100/10, 50 - 100 Mbit/s)

Parkering

Boendeparkering. Det går också att stå på Schillerskas skolgård efter kl. 17 på vardagar samt helger till en låg timkostnad. Viktoriagaraget med lediga platser ligger en kort promenad bort.

Månadsavgift

Avgift/hyra
5 666 kr

Gruppavtal med Comhem (50-100 Mbit/s)

Information

Typ
Bostadsrättslägenhet
Upplåtelseform
Bostadsrätt
Utgångspris
7 995 000 kr
Lägenhetsnummer
00101
Våningsplan
1 av 5*
Hiss
Nej
Rum
4
Boarea
129 kvm

* Våningsplan 1 av 5.

Energideklaration

Utförd
Utförd
Energiförbrukning per kvm och år
80
Energideklarationsdatum
2009-11-30

Bostadsrättsförening

Namn
Brf Schillerska Tomten
Organisationsform/typ
Bostadsrättsförening
Överlåtelseavgift
1163*
Föreningen tillåter delat ägande
Nej
Föreningen tillåter juridisk person som köpare
Nej

* Betalas av köpare

Allmänt om föreningen

Föreningen bildades 2004 består av 34 lägenheter med bostadsrätt samt fyra lokaler med hyresrätt. Fastigheten bedöms vara i mycket gott skick och man har gjort stora renoveringar de senaste åren. Se föreningens hemsida:
http://www.brfschillerskatomten.se/

Ingen justering av avgiften är planerad.

Ekonomi

Andel i föreningen
3,64%
Andel av årsavgiften är
3,63699%
Pantsatt
Ja

Driftskostnad (per månad)

Personer i hushållet
3
Hushållsström
283 kr
Försäkring
375 kr
Summa
658 kr

Byggnadssätt

Byggår
1885

Området

Mäklaren om Vasastaden

Om Göteborg vore en internationell storstad skulle Vasastaden vara stadens givna essens. Stenhusen från förra sekelskiftet och parkerna bildar tillsammans med de många klassiska kaféerna, barerna och stjärnkrogarna ett koncentrat av det göteborgska storstadslivet. Här möts nu och då, världsvana och småstadscharm, konstgallerier och korvkiosker i en härlig och alldeles speciell blandning.

KLASSISKA GATUKÖK OCH STJÄRNKROGAR
En tidig helgmorgon är den rofyllda tystnaden högst noterbar en milsvid skillnad mot kvällens sprudlande atmosfär, då fest och förväntan hänger i luften. Men utelivet i Vasastaden är någonting helt annat än i centrum och på Avenyn. Här går man ut för att uppleva smaker, mötas och umgås. Kanske avnjuta en välmixad fördrink eller perfekt skummad cortado innan kvällens middag. Det är inte för inte som stadsdelens restauranger stoltserar med majoriteteten av stadens Michelinstjärnor; hela Vasastaden har en självklar internationell prägel, som inte känns påklistrad, utan helt naturlig.

TROTTOARER OCH GRÖNA STRÅK
Det var just med den avsikten stadsplanerarna och arkitekterna drog upp planerna för den nya stadsdelen när den skapades, runt 1860. Målet vara att skapa ett göteborgskt Paris eller Wien med breda boulevarder och påkostade byggnader i nyrenässans- och jugendstil. Att göteborgarna månar om Vasastaden har faktiskt gjort den till en av Sveriges mest välbevarade stadsmiljöer från den här tiden. Överallt kryssar cyklar, spårvagnar och barnvagnar fram utan att det någonsin känns trångt eller bullrigt.

KORVKLASSISKER OCH KONSTGALLERIER
Men en stadsdel blir inte levande bara för att man planerar den så. Den växer och spretar åt de håll den själv vill och det är självklart så att människorna som bor, arbetar och rör sig där sätter sin unika prägel. Därför har Vasastaden också sina anspråkslösa småbutiker, sköna fikahäng, prisvärda lunchhak och klassiska gatukök. Många är de göteborgare någon gång snubblat in på Sjuans korvbar framåt småtimmarna efter en glad utekväll eller tentapluggat på något av kaféerna längs Vasagatan.

Kvarteren är inte bara hem för kulinariska upplevelser, utan är också ett mecka för konst, musik och allehanda annan kultur. Såväl Röhsska och HDK som Schillerska gymnasiets estetiska program sätter sin prägel på området och det finns hela 20 konstgallerier att kryssa sig fram mellan. Jazzhuset på Erik Dahlbergsgatan, som varit en vital del av Göteborgs musikliv sedan 70-talet, var tidigare en renodlad jazzklubb. Idag huserar allt från indiepop och garagerock till DJ:s och rena danskvällar på klubben.

SEKELSKIFTESHUS OCH 90-TALISTER PÅ CYKEL
Bland stadsdelens mer framträdande arkitektoniska byggnadsverk märks universitetsbyggnaden vid Vasaparken som knyter ihop studentlivet med Handelshögskolan längst ner mot Haga, där även Universitetsbiblioteket ligger mitt emot. Så det är inte konstigt att Vasagatan är den av studenter på cykel hårdast trafikerade leden i Sverige.

Köpa eller sälja bostad i Vasastaden? Kontakta våra mäklare i Göteborg! Passa också på att anmäla dig till vår kostnadsfria söktjänst Boagenten som hjälper dig att hitta ditt drömboende.

Vasastadens 3 bästa

3
 • Levantine - kvarterskrog och fine dining i ett
 • La Fleuriste - en av stadens bästa blomaffärer
 • Michelin-restaurangen Koka

Karta

Erik Dahlbergsgatan 24 A

Erik Dahlbergsgatan 24 A,
411 26 Göteborg

Visa i Google Maps

Boendekalkyl

Ungefärlig boendekostnad

 • Pris:
 • 0 kr
 • Kontantinsats:
 • 0 kr
 • Exempelränta:
 • %
 • Räntekostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Amortering:
 • + 0 kr / mån
 • Månadsavgift:
 • + 0 kr / mån
 • Driftskostnad:
 • + 0 kr / mån
 • Skattereduktion:
 • - 0 kr / mån
 • Ungefärlig månadskostnad:
 • = 0 kr / mån

Om boendekostnad

I vår boendekalkyl kan du beräkna den ungefärliga boendekostnaden för den bostad du är intresserad av.

Genom att i kalkylen justera reglagen för Pris och Kontantinsats, samt ange en egen Ränta får du en indikation på boendekostnaden per månad för den här bostaden.

Observera att det här är en kalkyl. Vi rekommenderar alltid att du kontaktar din bank för att gå igenom de ekonomiska förutsättningarna för just dig att köpa den här bostaden. Det är också en bra idé att ansöka om ett lånelöfte hos din bank.

När du köper din bostad genom Bjurfors kan du ansöka om bolån till en förmånlig ränta hos vår samarbetspartner SEB.

Ansök om lånelöfte hos SEB

Kontakt

Anmäl ditt intresse eller ställ en fråga till mäklaren

Anmäl intresse

Kontaktinformation

Bjurfors Boagent

Så hanterar vi dina personuppgifter: bjurfors.se/privacy

 • Ansvarig mäklare

  Charlotta Lenhammar

  Fastighetsmäklare / Partner

  :
  Telefon: 031-761 79 34

Förslag på andra bostäder

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  Exklusiv
  På förhand
  Adress
  Karl Gustavsgatan 24A
  Utgångspris
  8 500 000 kr
  Månadsavgift
  7 714 kr
  Antal rum
  3
  Sovrum
  2
  Boarea
  154 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Vasagatan 18
  Utgångspris
  6 200 000 kr
  Månadsavgift
  833 kr
  Antal rum
  3
  Boarea
  83 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  Exklusiv
  Adress
  Viktoriagatan 38
  Utgångspris
  7 950 000 kr
  Månadsavgift
  7 114 kr
  Antal rum
  4,5
  Sovrum
  2-4
  Boarea
  127 kvm
 • Bostadsrätt

  Vasastaden, Göteborg

  Exklusiv
  På förhand
  Adress
  Karl Gustavsgatan 7A
  Utgångspris
  7 450 000 kr
  Månadsavgift
  10 416 kr
  Antal rum
  4
  Sovrum
  2-3
  Boarea
  158 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!

 • Bostadsrättslägenhet

  Vasastaden, Göteborg

  På förhand
  Adress
  Erik Dahlbergsgatan 33 C
  Pris
  7 450 000 kr
  Månadsavgift
  6 137 kr
  Antal rum
  4
  Boarea
  128 kvm

  Kommer snart ut till försäljning!